ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Δομή φιλοξενίας μεταναστών
Μετανάστες εισέρχονται στη δομή φιλοξενίας Σκαραμαγκά με αποσκευές.

ΕΕ: Ρεκόρ πληθυσμού 450 εκατομμυρίων λόγω μετανάστευσης το περασμένο έτος

Η ΕΕ έφτασε τους 450,4 εκατ. κατοίκους το 2024, χάρη στη μετανάστευση που αντιστάθμισε τη φυσική μείωση. Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία συγκεντρώνουν το 47%.

Η μετανάστευση αναδεικνύεται ως ο κρίσιμος παράγοντας που συνέβαλε σε νέο ρεκόρ πληθυσμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με τον συνολικό αριθμό των κατοίκων να ανέρχεται στους 450,4 εκατομμύρια το 2024. 

Αυτή η αύξηση σημειώθηκε παρά τη συνεχιζόμενη φυσική πληθυσμιακή μείωση που καταγράφεται για τέταρτη διαδοχική χρονιά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

Η στατιστική τάση των τελευταίων ετών καταδεικνύει ότι από το 2012, η ΕΕ αντιμετωπίζει περισσότερους θανάτους σε σχέση με τις γεννήσεις κατ' έτος, καθιστώντας τη μετανάστευση καθοριστικό μοχλό για την επίτευξη πληθυσμιακής αύξησης. 

Αυτή η εξέλιξη φωτίζει μια βαθύτερη δημογραφική πρόκληση: η γήρανση του πληθυσμού και τα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας δημιουργούν πιέσεις στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν ελλείψεις στην αγορά εργασίας.

Κατά το 2024, η ΕΕ προσέθεσε 1,07 εκατ. κατοίκους, καθώς η θετική καθαρή μετανάστευση 2,3 εκατομμυρίων ατόμων συνέβαλε στην αντιστάθμιση της φυσικής μείωσης του πληθυσμού κατά 1,3 εκατομμύρια (μ’ ετήσια σύνολα 4,82 εκατ. θανάτων έναντι 3,56 εκατ. γεννήσεων).

Οι τρεις πολυπληθέστερες χώρες - Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία - συγκεντρώνουν σχεδόν το 47% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού, σύμφωνα με τα φετινά δημογραφικά δεδομένα. Παράλληλα, 19 κράτη μέλη της ΕΕ παρουσίασαν αύξηση πληθυσμού το 2024, ενώ σε οκτώ χώρες ο πληθυσμός μειώθηκε.

Η Μάλτα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστιαίο ρυθμό ανόδου πληθυσμού (19 ανά 1.000 άτομα), ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία (16,3) και το Λουξεμβούργο (14,7). Από την άλλη πλευρά, η Λετονία σημείωσε τη μεγαλύτερη αναλογική μείωση (-9,9), ενώ ακολουθούν η Ουγγαρία (-4,7), καθώς και Πολωνία και Εσθονία (από -3,4 έκαστη).

Ο πληθυσμός της ΕΕ έχει παρουσιάσει αύξηση από τα 354,5 εκατ. το 1960, αν και η ετήσια αύξηση βαίνει μειούμενη τις τελευταίες δεκαετίες: από 3 εκατ. ετησίως στη δεκαετία του 1960 σε μόλις 0,9 εκατ. στη διάρκεια 2005-2024.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Eurostat, "η παρατηρηθείσα ανάπτυξη του πληθυσμού μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποδοθεί στις αυξανόμενες μεταναστευτικές κινήσεις στην εποχή μετά την COVID-19"

Η πανδημία προκάλεσε βραχυπρόθεσμη συρρίκνωση πληθυσμού στα 27 κράτη-μέλη, φαινόμενο το οποίο αναστράφηκε χάρη στη μετανάστευση.

Παρά τις ανησυχίες της κοινής γνώμης για τη μετανάστευση, οι παράτυπες διασχίσεις συνόρων μειώθηκαν το 2024 κατά 38%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021. Παρ’ όλα αυτά, χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία, η Γερμανία και η Ολλανδία προχώρησαν σε προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους τα τελευταία 1,5 χρόνια, επηρεάζοντας τη λειτουργία της ζώνης Σένγκεν.

Ανταποκρινόμενη στις νέες μεταναστευτικές ροές, η ΕΕ εφάρμοσε το 2023 αναθεωρημένο σχέδιο για το μεταναστευτικό, με στόχο τη μείωση των παράτυπων αφίξεων και την επιτάχυνση της διαδικασίας παραχώρησης ασύλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλαφόν 60% στις καταναλωτικές πιστώσεις, το χαμηλότερο στην ΕΕ

Θετικά υποδέχθηκαν εξωκοινοβουλευτικοί το νομοσχέδιο για προστασία καταναλωτών σε συμβάσεις πίστωσης, με οροφή 60% στο συνολικό κόστος, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης. Η πλειοψηφία της επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου το ενέκρινε.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική για AI και τεχνολογία

Ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Πιερρακάκης, τονίζει πως η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να εξάγει ιδέες και να εισάγει μόνο την αξία τους, προτείνοντας τη δημιουργία ειδικού πλαισίου στο Eurogroup για AI και τεχνολογική κυριαρχία, όπως δήλωσε στο Politico.
Μικρομεσαία επιχείρηση γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νησιωτικές επιχειρήσεις: Ζητούνται ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΕ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και πρόεδρος του INSULEUR, , Γιάννης Ρούσσος, στη διάσκεψη της ΕΕ στην Πάφο, τόνισε πως η νέα στρατηγική για τη νησιωτικότητα πρέπει να συνοδευτεί από εξειδικευμένες πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για τις νησιωτικές ΜΜΕ.