ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
Φώτο: Shutterstock

Σέφκοβιτς: Κοντά σε εμπορική συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ, ίσως και εντός ημερών

Ο Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε πως η ΕΕ βρίσκεται κοντά σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να έχει παρατείνει την προθεσμία έως την 1η Αυγούστου.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για τη νέα εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, ενώπιον της Ευρωβουλής.

Ο κ. Σέφκοβιτς εξέφρασε αισιοδοξία ότι η συμφωνία ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμη και «εντός των επόμενων ημερών», καθώς οι μεσολαβητές της ΕΕ έχουν πλέον στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε κοινό έδαφος με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται εν μέρει και στην απόφαση των ΗΠΑ να παρατείνουν την αρχική διορία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, μεταθέτοντας την προθεσμία από τις 9 Ιουλίου στην 1η Αυγούστου. Η παράταση προσφέρει ένα κρίσιμο περιθώριο για τη γεφύρωση διαφορών και την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

«Ελπίζω να πετύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, πιθανότατα ακόμη και εντός των επόμενων ημερών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος, υπογραμμίζοντας την πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η υπό διαμόρφωση συμφωνία αναμένεται να καλύπτει ευρύ φάσμα εμπορικών ζητημάτων, ενισχύοντας τις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις σε μια περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων και αναδιαμόρφωσης των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και παράνομο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε άκυρο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο στο IISS Manama Dialogue, τονίζοντας πως αγνοεί τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.
καναδάς
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ και Καναδάς ενισχύουν τη συνεργασία ως το 2027

Η ΕΕ και ο Καναδάς συμφώνησαν να προσδιορίσουν έως το 2027 τι συνεπάγεται μια στενότερη σύνδεση χωρίς πλήρη ένταξη, ενώ δρομολογούν «συμμαχία για το μέλλον» σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ενέργεια και κρίσιμες πρώτες ύλες.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Εξαίρεση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό «πάγωμα» για τα social media

Ο Άκης Σκέρτσος επισημαίνει την εξαίρεση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή αναστολή εθνικών νομοθετικών πρωτοβουλιών για την προστασία ανηλίκων στο διαδίκτυο, τονίζοντας πως η επιλογή της κυβέρνησης δικαιώνεται.