ΓΔ: 2056.38 1.09% Τζίρος: 221.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
Φωτο: SOOC

Ο Τασούλας συνάντησε Hasani για γειτονία, μειονότητα και Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Τασούλας υποδέχεται τον Αλβανό ΥΠΕΞ για θέματα συνεργασίας, μειονότητας και ευρωπαϊκής πορείας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 3 Ιουνίου 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας υποδέχθηκε τον Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Igli Hasani, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας, προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Έθεσε ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία —ιδίως των περιουσιακών, μορφωτικών και πολιτιστικών— επισημαίνοντας την ανάγκη πλήρους σεβασμού τους.

Παράλληλα, εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, τονίζοντας ότι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων αποτελεί βασικό κριτήριο για την πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Hasani αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών. 

Επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα ως γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας.

Ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεχή υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και εξέφρασε την πολιτική βούληση της χώρας του να προχωρήσει από κοινού με την Ελλάδα στην επίλυση εκκρεμών ζητημάτων και στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Ξανά Γενική Γραμματέας της ΚΣ του Συμβουλίου Ευρώπης η Χατζηβασιλείου

Η Δέσποινα Χατζηβασιλείου επανεκλέχθηκε Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα υπηρετήσει δεύτερη πενταετή θητεία από τον Μάρτιο του 2026, ευχαριστώντας για τη διακομματική στήριξη.
Αναστάσιος Γαϊτάνης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαϊτάνης: Η έρευνα και η καινοτομία θεμέλιο ανάπτυξης και ασφάλειας της ΕΕ

Ο γγ Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ανέδειξε τον ρόλο της έρευνας στην ανάπτυξη, την άμυνα και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.