ΓΔ: 2643.68 0.44% Τζίρος: 28.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:00:37
Εναέρια άποψη Γιοχάνεσμπουργκ
Εναέρια φωτογραφία της πόλης Γιοχάνεσμπουργκ, με ορίζοντα, ουρανοξύστες και στάδια.

Εγκλωβισμένοι 289 εργάτες στο χρυσωρυχείο Kloof στη Νότια Αφρική

Επιχείρηση διάσωσης σε εξέλιξη για 289 εργάτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι αλλά ασφαλείς στο φρέαρ Kloof 7, σε χρυσωρυχείο της Sibanye Stillwater στη Ν. Αφρική.

Η νοτιοαφρικανική εταιρία Sibanye Stillwater ανακοίνωσε σήμερα ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωση 289 εργατών ορυχείου που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τη γη σε ένα από τα πηγάδια του χρυσωρυχείου Kloof κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι εργάτες είναι ασφαλείς και βρίσκονται σε σημείο συγκέντρωσης στο χρυσωρυχείο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, δήλωσε η εταιρία.

Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για το περιστατικό, αν και εκπρόσωπος της Sibanye επιβεβαίωσε ότι συνέβη στο φρέαρ Kloof 7 του ορυχείου, προσθέτοντας ότι όλοι οι εργάτες έχουν δώσει σημεία ζωής και η εταιρία τους παρέχει τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες ασφάλειας και έλεγχου του φρέατος, μετά την ολοκλήρωση των οποίων οι εργάτες θα ανασυρθούν στην επιφάνεια. «Αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιλυθεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τα ατυχήματα σε ορυχεία δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στη Νότια Αφρική, όπου υπάρχουν κάποια από παλαιότερα χρυσωρυχεία του κόσμου.

Νωρίτερα φέτος, τουλάχιστον 78 πτώματα ανασύρθηκαν από παράνομο χρυσωρυχείο αφότου η αστυνομία διέκοψε τις προμήθειες τροφίμων και νερού για μήνες σε μια προσπάθεια καταστολής της παράνομης εξορυκτικής δραστηριότητας.

Η εταιρία Sibanye, που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ, είναι μεταξύ των λίγων μόνο μεταλλευτικών εταιριών της Νότιας Αφρικής που αντλούν κέρδη από τα αποθέματα χρυσού της περιοχής. Η εταιρία παραγωγής πολύτιμων μετάλλων κάνει εξορύξεις σε βάθος περίπου 3.200 μέτρων στο φρέαρ Kloof 7.

Το ορυχείο Kloof, που αντιστοιχεί στο 14% της συνολικής παραγωγής χρυσού της Sibanye, έχει επίσης άλλα δύο φρέατα.

Η Εθνική Ένωση Εργατών Ορυχείων (NUM) ανακοίνωσε νωρίτερα ότι είχε λάβει αναφορές για περιστατικό, το οποίο συνέβη χθες γύρω στις 22.00 (τοπική ώρα, 23.00 ώρα Ελλάδας).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόταση για καθολικό εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Σουδάν

Οι ΗΠΑ πρότειναν την επέκταση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σε όλο το Σουδάν, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της σύρραξης, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και αυξάνονται οι κίνδυνοι εμπλοκής γειτονικών χωρών.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

16.000 δόσεις εμβολίου Έμπολα έφτασαν στο αεροδρόμιο Κινσάσα

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έφθασαν 16.250 δόσεις του εμβολίου Ervebo, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 5.290 κρούσματα Έμπολα και 2.516 θάνατοι. Το εμβόλιο εγκρίθηκε μόνο για το στέλεχος Ζαΐρ, όχι για το Μπουντιμπουγκιό.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα: Εξαπλώνεται σε έκτη επαρχία στη ΛΔ Κονγκό

Σε έξι επαρχίες της ΛΔ Κονγκό έχουν εντοπιστεί επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, με τον επικεφαλής του Africa CDC να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο η επιδημία να γίνει η χειρότερη στην ιστορία αν δεν περιοριστεί άμεσα.
Τοπία Μάλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μαλί: Επίθεση ΟΥΙΜ με τουλάχιστον 10 νεκρούς στρατιωτικούς

Τουλάχιστον 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών κατά στρατοπέδου στη Σαν, στο κεντρικό Μαλί. Το στρατόπεδο καταλήφθηκε προσωρινά, αλλά ο έλεγχος αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 4.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό

Τα κρούσματα Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό ξεπέρασαν τα 4.000 για πρώτη φορά, με την επιδημία να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο και η ταχύτερα εξαπλούμενη. Ειδικοί εκτιμούν πως τα αληθινά περιστατικά ίσως ξεπερνούν τα καταγεγραμμένα.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ISIL/DAESH δυναμώνει στην Αφρική – Νέες απειλές από drones και AI

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέτασε την παραμένουσα απειλή του ISIL, καθώς ο ΟΗΕ τονίζει ότι τρομοκρατικές ομάδες παραμένουν ανθεκτικές με νέες τεχνολογίες, ενώ η απειλή αυξάνεται σε Αφρική, Αφγανιστάν και Συρία.