ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Για ύφεση στην οικονομία ίση ή χειρότερη του 2009 προειδοποιεί το ΔΝΤ

Τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού περιέγραψε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είναι ξεκάθαρο τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, το ίδιο κακή ή και χειρότερη από αυτή του 2009», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά τη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του - της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC) - για τις πρωτοφανείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Προβλέπουμε ανάκαμψη το 2021 - πιθανόν να είναι και σημαντική, αλλά μόνο αν πετύχουμε να περιορίσουμε τον ιό παντού και να αποτρέψουμε τα προβλήματα ρευστότητας να γίνουν πρόβλημα φερεγγυότητας», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου, προσθέτοντας: «Βασική ανησυχία για έναν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο από την αιφνίδια διακοπή λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί ένα κύμα χρεοκοπιών και απολύσεων που όχι μόνο μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη, αλλά μπορεί και να διαβρώσει τον ιστό των κοινωνιών μας».

Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι περίπου 80 χώρες έχουν υποβάλει αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότησή τους από το ΔΝΤ και ακόμη περισσότερες αναμένεται να υποβάλουν στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι κανονικά δεν υπήρχαν ποτέ περισσότερα από μερικά αιτήματα ταυτόχρονα. Χθες, πρόσθεσε, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε το πρώτο από αυτά τα αιτήματα για την Κιργιζία σε χρόνο - ρεκόρ.

Πολλά προβλήματα, είπε, υπάρχουν στις αναδυόμενες αγορές από την εξάπλωση του ιού, το κλείσιμο οικονομιών, τις εκροές κεφαλαίων και - για τις χώρες που είναι εξαγωγείς πρώτων υλών - από τη μεγάλη πτώση των τιμών τους. Η σημερινή συντηρητική εκτίμηση του Ταμείου, σημείωσε, είναι ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των αναδυόμενων αγορών θα φθάσουν τα 2,5 τρισ. δολάρια, τις οποίες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν από τα διαθέσιμα και τους εγχώριους πόρους τους.  «Καλούμαστε από τα μέλη μας να κάνουμε περισσότερα, να τα κάνουμε καλύτερα και ταχύτερα από ποτέ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και τους άλλους εταίρους μας», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ακόμα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, Λεσέτια Γκανγιάγκο, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι το ΔΝΤ διερευνά περαιτέρω επιλογές, πέραν των παραδοσιακών δανείων που χορηγεί, για να περιορίσει τις ελλείψεις συναλλάγματος που αντιμετωπίζουν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

«Βρισκόμαστε σε μία πρωτοφανή κατάσταση, όπου μία παγκόσμια πανδημία υγείας έχει μετατραπεί σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Με την αιφνίδια διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας, η παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί το 2020», ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι στη δήλωσή τους μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης του Ταμείου (IMFC).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Για μένα, οι τελωνειακοί δασμοί είναι πολύ όμορφες λέξεις

Πέρα από την αύξηση κατά 10 ως 20% των δασμών στο σύνολο των εισαγόμενων αγαθών, ο Ρεπουμπλικάνος εννοεί να στοχοποιήσει συγκεκριμένα αυτά που εισάγει η χώρα του από την Κίνα, να αυξήσει τους δασμούς στο 60%.
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ ανησυχεί για τη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους

Σε ποσοστά δεν υπάρχει αύξηση, καθώς το δημόσιο χρέος είχε ήδη φθάσει το 93% το 2023, όμως έχει αυξηθεί σε αξία και κυρίως η τάση δεν φαίνεται να αντιστρέφεται, αναφέρει εκφράζοντας τη λύπη του το Ταμείο.
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ αναβάλλει τις οικονομικές διαβουλεύσεις με τη Ρωσία

Το ΔΝΤ είχε προγραμματίσει να διενεργήσει την καθιερωμένη αξιολόγηση του «άρθρου IV» της οικονομικής πολιτικής της Μόσχας για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Bagladesh-kryo-ptosi thermokrasias
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μπαγκλαντές ζητά από το ΔΝΤ έκτακτη βοήθεια ύψους 3 δισ. δολαρίων

Οι εξαγωγές ενδυμάτων, που αποτελούν το κύριο εισόδημα της χώρας σε συνάλλαγμα, έχουν διαταραχθεί. Τα αποθέματα βρίσκονταν ήδη υπό πίεση πριν από την τρέχουσα κρίση και στις 31 Ιουλίου ανέρχονταν σε 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια.