ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Για ύφεση στην οικονομία ίση ή χειρότερη του 2009 προειδοποιεί το ΔΝΤ

Τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού περιέγραψε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είναι ξεκάθαρο τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, το ίδιο κακή ή και χειρότερη από αυτή του 2009», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά τη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του - της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC) - για τις πρωτοφανείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Προβλέπουμε ανάκαμψη το 2021 - πιθανόν να είναι και σημαντική, αλλά μόνο αν πετύχουμε να περιορίσουμε τον ιό παντού και να αποτρέψουμε τα προβλήματα ρευστότητας να γίνουν πρόβλημα φερεγγυότητας», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου, προσθέτοντας: «Βασική ανησυχία για έναν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο από την αιφνίδια διακοπή λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί ένα κύμα χρεοκοπιών και απολύσεων που όχι μόνο μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη, αλλά μπορεί και να διαβρώσει τον ιστό των κοινωνιών μας».

Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι περίπου 80 χώρες έχουν υποβάλει αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότησή τους από το ΔΝΤ και ακόμη περισσότερες αναμένεται να υποβάλουν στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι κανονικά δεν υπήρχαν ποτέ περισσότερα από μερικά αιτήματα ταυτόχρονα. Χθες, πρόσθεσε, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε το πρώτο από αυτά τα αιτήματα για την Κιργιζία σε χρόνο - ρεκόρ.

Πολλά προβλήματα, είπε, υπάρχουν στις αναδυόμενες αγορές από την εξάπλωση του ιού, το κλείσιμο οικονομιών, τις εκροές κεφαλαίων και - για τις χώρες που είναι εξαγωγείς πρώτων υλών - από τη μεγάλη πτώση των τιμών τους. Η σημερινή συντηρητική εκτίμηση του Ταμείου, σημείωσε, είναι ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των αναδυόμενων αγορών θα φθάσουν τα 2,5 τρισ. δολάρια, τις οποίες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν από τα διαθέσιμα και τους εγχώριους πόρους τους.  «Καλούμαστε από τα μέλη μας να κάνουμε περισσότερα, να τα κάνουμε καλύτερα και ταχύτερα από ποτέ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και τους άλλους εταίρους μας», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ακόμα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, Λεσέτια Γκανγιάγκο, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι το ΔΝΤ διερευνά περαιτέρω επιλογές, πέραν των παραδοσιακών δανείων που χορηγεί, για να περιορίσει τις ελλείψεις συναλλάγματος που αντιμετωπίζουν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

«Βρισκόμαστε σε μία πρωτοφανή κατάσταση, όπου μία παγκόσμια πανδημία υγείας έχει μετατραπεί σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Με την αιφνίδια διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας, η παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί το 2020», ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι στη δήλωσή τους μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης του Ταμείου (IMFC).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πιτσιλής στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Πιτσιλής: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει τη φορολογική διοίκηση

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, παρουσίασε στο διεθνές εργαστήριο του ΔΝΤ τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στη Φορολογική Διοίκηση, δίνοντας έμφαση στη θεσμική ανεξαρτησία, την ψηφιοποίηση και την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων.
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Σε εγρήγορση για κινδύνους από μη τραπεζικά ιδρύματα καλεί η Γκεοργκίεβα

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι σε κινδύνους από μη τραπεζικά ιδρύματα, κυβερνοεπιθέσεις και απάτες. Παρά την αισιοδοξία, εκφράζονται ανησυχίες για τη σταθερότητα και τα αποθέματα ασφαλείας.
ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΔΙΕΘΝΗ

Αποχώρησαν αντιπρόσωποι στο ΔΝΤ κατά την ομιλία Ρώσου αξιωματούχου

Ένταση σημειώθηκε στη συνεδρίαση της IMFC του ΔΝΤ, καθώς αρκετοί αντιπρόσωποι –κυρίως από την ΕΕ και σκανδιναβικές χώρες– αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι τη στιγμή που ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ ξεκίνησε την ομιλία του.