Παρά τις αρχικές διακηρύξεις για «νέες γραμμές άμυνας» της ευρωζώνης απέναντι στην οικονομική διαταραχή που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, στην αποψινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup συμφωνήθηκε να χρησιμοποιηθεί ένα ήδη υφιστάμενο εργαλείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να υποστηριχτούν τα κράτη της ευρωζώνης που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση, με πρώτη την Ιταλία.
Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιήσει την γραμμή προληπτικών πιστώσεων για κράτη μέλη της ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα εργαλείο που επιτρέπει στον ESM να χορηγεί δάνεια χωρίς να απαιτείται η εφαρμογή πλήρους προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και το οποίο, όπως διευκρίνισε ο Σεντένο, θα χρησιμοποιηθεί με συμμετρικό τρόπο.
Όλες οι χώρες μέλη θα έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM και ο γενικός κανόνας, όπως διευκρίνισε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, είναι ότι αυτές οι πιστώσεις δεν θα ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ για κάθε χώρα. Πάντως ο Μάριο Σεντένο ανέφερε πως θα χρειαστούν και άλλες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για να τεθεί σε εφαρμογή αυτός ο χρηματοδοτικός μηχανισμός, ενώ θα χρειασθεί να εγκριθούν οι σχετικές προτάσεις του Eurogroup από τους ηγέτες της ευρωζώνης.
Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν ότι στην τηλεδιάσκεψη υποστήριξε ένθερμα την πρόταση για τα λεγόμενα «ομολόγα κορονοϊού» η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Φαίνεται όμως από τις τελικές ανακοινώσεις ότι αυτή η προωθημένη ιδέα προσέκρουσε σε ισχυρές αντιδράσεις και δεν θα υλοποιηθεί προς το παρόν, αντιδράσεις που πιθανότατα προέρχονται από το μπλοκ της Γερμανίας.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ φέρεται να ξεκαθάρισε στους υπουργούς Οικονομικών ότι με την ενεργοποίηση προληπτικής γραμμής πίστωσης, που δεν θα συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα προσαρμογής, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας αγορές ομολόγων ενός κράτους από την πρωτογενή αγορά. Η Ιταλία, όμως, όπως και άλλες χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, επιμένουν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν τέτοιοι όροι.
Οι αποψινές αποφάσεις δεν φαίνεται να συνάδουν με τη σοβαρή προειδοποίηση που είχε κάνει ο Μάριο Σεντένο πριν την τηλεδιάσκεψη, τονίζοντας οτι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα σταματήσουν την μετάλλαξη της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία σε χρηματοπιστωτική κρίση. Αναμένεται τώρα η συζήτηση σε επίπεδο ηγετών της ευρωζώνης για να αποσαφηνισθεί αν υπάρχει το περιθώριο, στην παρούσα φάση, για πιο τολμηρές κινήσεις.