ΓΔ: 2013.59 -0.50% Τζίρος: 201.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Στα όρια της κατάρρευσης το σύστημα τροφοδοσίας ιατρικού εξοπλισμού στις ΗΠΑ

Πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν την έλλειψη συντονισμένης δράσης, λέγοντας ότι με τις κοινότητες να ενεργούν μόνες τους, τις βάζει σε ανταγωνισμό για προμήθειες.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν να εξελιχθούν σε επίκεντρο της επιδημίας Covid-19, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην τροφοδοσία των αμερικανικών πολιτειών με ιατρικό εξοπλισμό και μέσα υγειονομικής προστασίας, ενώ οι τοπικές αρχές σε ολόκληρη την χώρα σημαίνουν συναγερμό για ένα σύστημα τροφοδοσίας στα όρια της κατάρρευσης.

«Η Παγκόσμια αγορά προστατευτικών μασκών είναι τρελή. Βοηθούμε τις πολιτείες να πάρουν εξοπλισμό, αλλά δεν είναι εύκολο», έγραψε στο Twitter ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν την έλλειψη συντονισμένης δράσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο μεσούσης της επιδημίας, λέγοντας ότι με τις κοινότητες να ενεργούν μόνες τους, τις βάζει σε ανταγωνισμό για προμήθειες με άλλες πολιτείες, δήμους, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακόμη και άλλες χώρες.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο απηύθυνε έκκληση για αναπνευστήρες, προστατευτικές μάσκες και άλλο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει κατακόρυφα και αρχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε κρίσιμης σημασίας προμήθειες. Οι αρχές της Καλιφόρνιας, το άλλο επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ζητούν επιπλέον 50.000 νοσοκομειακές κλίνες.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι οι ομοσπονδιακές αρχές προμήθευσαν με 400 αναπνευστήρες την πόλη της Νέας Υόρκης και τόνισε ότι τέσσερα προσωρινά νοσοκομεία έχουν στηθεί στην πόλη. Αξιωματούχοι της αμερικανικής μεγαλούπολης δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το tweet του Τραμπ.

Κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τον Τραμπ να ενεργοποιήσει την Defense Production Act, ένα μέτρο που θα επέτρεπε στην αμερικανική κυβέρνηση να επιταχύνει την παραγωγή. Την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι διστάζει να κάνει μία τέτοια κίνηση γιατί «η εθνικοποίηση των επιχειρήσεων δεν είναι καλή έννοια».

Το αμερικανικό Κογκρέσο αγωνίζεται με το οικονομικό πακέτο στήριξης για την κρίση του κορονοϊού, που περιλαμβάνει ενίσχυση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δεν έχουν φθάσει μέχρι στιγμής σε συμφωνία, αλλά ο υπουργός Οικονομικών και ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία εξέφρασαν χθες αισιοδοξία για μία ταχεία επίτευξη συμφωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφυρί δημοπρασίας και σπίτι
ΔΙΕΘΝΗ

Φλόριντα: Το εφετείο επέτρεψε απαγόρευση αγοράς ακινήτων από Κινέζους

Εφετείο των ΗΠΑ επέτρεψε στη Φλόριντα να απαγορεύσει σε Κινέζους πολίτες την αγορά ακινήτων, κρίνοντας ότι ο νόμος δεν παραβιάζει ομοσπονδιακή νομοθεσία ούτε προωθεί διακρίσεις. Η απόφαση μπορεί να επηρεάσει και άλλες Πολιτείες.
Ντμίτρι Πεσκόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Συνεχής επικοινωνία με Βενεζουέλα για κρίση στην Καραϊβική

Η Μόσχα διατηρεί συνεχή επικοινωνία με το Καράκας σχετικά με την κρίση ΗΠΑ-Βενεζουέλας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί κλιμάκωση και καταδικάζει τη βία των ΗΠΑ στην περιοχή.
Εσωτερικό αεροδρομίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κλειστό το αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν λόγω θέματος ασφαλείας

Η FAA διέκοψε όλες τις πτήσεις στο εθνικό αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν λόγω πιθανού κινδύνου για ένα αεροπλάνο της United Airlines, το οποίο απομονώθηκε. Η αιτία της απειλής παραμένει ανεπιβεβαίωτη, ενώ FAA και United δεν σχολίασαν.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αρνείται την επισιτιστική βοήθεια, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι η επισιτιστική βοήθεια μέσω του SNAP δεν θα δοθεί αν δεν λήξει το shutdown, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς για το αδιέξοδο, παρά τη δικαστική απόφαση που επιβάλλει καταβολή επιδομάτων μέχρι αύριο.
Άδειο δικαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η δίκη άνδρα για σάντουιτς σε πράκτορα σε διαμαρτυρία

Ξεκίνησε στη Ουάσινγκτον η δίκη πρώην στελέχους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που κατηγορείται για ρίψη σάντουιτς σε ομοσπονδιακό πράκτορα, κατά τα επεισόδια επί Τραμπ. Ο κατηγορούμενος δηλώνει αθώος.