ΓΔ: 2011.41 -1.32% Τζίρος: 234.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
businessdaily-Argentina-Javier Milei
Φωτο: Shutterstock

Αργεντινή: Ο πρόεδρος Μιλέι υπόσχεται 172 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες

Στην πόλη 350.000 κατοίκων, όπου βρίσκεται σημαντικό λιμάνι της Αργεντινής, περίπου 600 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αργεντινής, σημειώθηκε την Παρασκευή καταρρακτώδης βροχόπτωση.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την ίδρυση ταμείου 200 δισεκατομμυρίων πέσος (περίπου 172 εκατ. ευρώ) ώστε να προσφερθεί βοήθεια στην πόλη Μπαΐα Μπλάνκα, που επλήγη την Παρασκευή από καταιγίδα η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 16 νεκρούς.

Τα κεφάλαια θα διατεθούν «χωρίς ενδιάμεσους», τόνισε η προεδρία σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω X.

Ο ακραίος φιλελεύθερος αρχηγός του κράτους επισκέφθηκε νωρίτερα χθες την πόλη, που υπέστη πελώρια καταστροφή εξαιτίας πλημμυρών. Διαπιστώθηκαν «μεγάλες ζημιές» που πλήττουν το 70% και πλέον των κατοίκων, τόνισε ο δήμαρχος της Μπαΐα Μπλάνκα, ο Φεδερίκο Σουσμπιέλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θα ξανασταθούμε όλοι μας στα πόδια μας», διαβεβαίωσε ο αιρετός, διευκρινίζοντας ότι η πόλη και η ευρύτερη περιοχή πλέον ξεπέρασαν τη φάση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Στην πόλη 350.000 κατοίκων, όπου βρίσκεται σημαντικό λιμάνι της Αργεντινής, περίπου 600 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αργεντινής, σημειώθηκε την Παρασκευή καταρρακτώδης βροχόπτωση.

Μπροστά στις έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις που προκάλεσε η καταστροφή, η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και υποσχέθηκε βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων πέσος (περίπου 8,7 εκατ. ευρώ) στον δήμο.

Ο δήμαρχος υπολογίζει πως θα χρειαστούν κάπου 370 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν δυο μικρές αδελφές, ενός και πέντε ετών, που παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά μαζί με τη μητέρα τους, που επέζησε.

«Είναι πολύ πιθανό να έχουμε περισσότερους νεκρούς», προειδοποίησε προχθές Τρίτη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Mitre ο γενικός εισαγγελέας στην Μπαΐα Μπλάνκα, ο Χουάν Πάμπλο Φερνάντες.

Έγιναν δεκάδες μηνήσεις στη δικαιοσύνη για λεηλασίες καταστημάτων και σπιτιών που είχαν εγκαταλειφθεί. «Συλλάβαμε 17» υπόπτους, είπε ο κ. Φερνάντες.

Τρένο φορτωμένο με τόνους τρόφιμα, ρούχα και προϊόντα υγιεινής έφτασε χθες στην πόλη, χάρη ιδίως σε δωρεές πολιτών.

Πάνω από 4.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε έκκληση του δήμου να βοηθήσουν στη διανομή και στις εργασίες καθαρισμού.

Το νερό πλημμύρισε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, με το προσωπικό και τους ασθενείς να απομακρύνονται εσπευσμένα, ενώ προκάλεσε ζημιές σε πολλά σχολεία, που παραμένουν κλειστά. Κατέστρεψε εξάλλου γέφυρες, δρόμους κι ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του, αφήνοντας πίσω διαλυμένα οχήματα, κατεστραμμένα σπίτια και κάπου χίλιους άστεγους, από τους οποίους κάπου 370 φιλοξενούνται ακόμη σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Δύο νεκροί από νέα ισραηλινά πλήγματα

Δύο άνδρες σκοτώθηκαν στον νότιο Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε την εξουδετέρωση στελέχους της Χεζμπολά. Ένας εξ αυτών επλήγη από drone ενώ οδηγούσε στο χωριό Τουλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ANI.
Φωτιά σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: 12 νεκροί από εκρήξεις σε εργοστάσιο

Τουλάχιστον 12 νεκροί από εκρήξεις σε βιομηχανικό εργοστάσιο στα Ουράλια της Ρωσίας, ενώ αγνοούνται άλλοι 10 εργαζόμενοι. Τα αίτια παραμένουν άγνωστα και δεν σχετίζονται με ουκρανικά drones, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
SS United States πλοίο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αμερικανική επίθεση σε πλοίο με ναρκωτικά στον Ειρηνικό με πέντε νεκρούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν νέα επίθεση σε πλοίο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και αυξανόμενη ένταση με την Κολομβία.
Χάρτης Ρωσίας με σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ταραχές στη Ρωσία: 9 νεκροί από εκρήξεις σε βιομηχανία

Τουλάχιστον 9 νεκροί και 5 σοβαρά τραυματίες από εκρήξεις σε βιομηχανική εγκατάσταση κοντά στην Τσιλιάμπινσκ, Ρωσία. Η δεύτερη έκρηξη έγινε κατά την επέμβαση των υπηρεσιών, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλεξέι Τέξλερ.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Επέστρεψε 30 σορούς Παλαιστινίων στη Γάζα, λέει η Χαμάς

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι 30 σοροί Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν πίσω από το Ισραήλ με τον Ερυθρό Σταυρό, αυξάνοντας σε 195 τον συνολικό αριθμό από 10 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ έχει επιστρέψει λείψανα 15 Ισραηλινών ομήρων.