Απέναντι στη «δαιμονική» επέκταση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν στρατευθεί και μοναχοί διαφόρων δογμάτων σε όλον τον κόσμο, είτε παρασκευάζοντας απολυμαντικά χεριών --όπως σε ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια στην Ουκρανία-- είτε κατασκευάζοντας οικολογικές μάσκες από ανακυκλωμένο πλαστικό --στην Ταϊλάνδη-- για να μπορέσουν οι πιστοί να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης.
Φορώντας μωβ γάντια μιας χρήσης, οι μοναχοί κι οι δόκιμοι στη μονή Βιντούμπιτσι του 11ου αιώνα, εργάζονται ακολουθώντας την εγκεκριμένη από τον ΠΟΥ συνταγή για την παρασκευή απολυμαντικού χεριών και γεμίζουν σειρές επί σειρών πλαστικές συσκευασίες του που εναποθηκεύονται στους χώρους που μέχρι πρότινος χρησιμοποιείτο για το κατηχητικό σχολείο.
«Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί, ιδίως οι φτωχοί που δεν έχουν πρόσβαση στα απολυμαντικά», εξηγεί ο επικεφαλής των υπηρεσιών κοινωνικής αρωγής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Ρομάν Χολόντοφ, πληροφορώντας πως η μονή πήρε την πρωτοβουλία τούτη όταν διαπίστωσε πως οι πιο αναξιοπαθούντες από το ποίμνιο αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε επαρκή απολυμαντικά για να προστατευθούν από τον κορονοϊό.
Η παραγωγή της μονής αποστέλλεται στους προορισμούς που είναι σημειωμένοι σε έναν μαυροπίνακα -- από την Οδησσό στα νότια, στη Μαριούπολη στα ανατολικά, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τις διαφιλονικούμενες περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών. Αλλά όλα τα δόγματα της ουκρανικής εκκλησίας έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στους κανόνες ασφαλείας για την μετάδοση της νόσου στη χώρα, που έως σήμερα έχει καταγράψει 73 κρούσματα και τρεις θανάτους από κορονοϊό.
Τόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία, όσο και η Ελληνοκαθολική Εκκλησία (Ουνία) έχουν ζητήσει από τους ιερείς να λειτουργούν με περιορισμένη συμμετοχή του ποιμνίου και να μην ασπάζονται τα ιερά κειμήλια. Ο αρχιεπίσκοπος της Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας Σβιατόσλαβ Σεβτσούκ --πρώην γιατρός κι ο ίδιος-- κάλεσε τους πιστούς να μένουν σπίτια τους, επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη και μάλιστα τέλεσε τη χθεσινή ιερατική λειτουργία στον Καθεδρικό της Αναστάσεως, σχεδόν χωρίς πιστούς, μέσω διαδικτύου, με 20.000 χρήστες να την παρακολουθούν στο YouTube. Παράλληλα, το κουταλάκι μετά κάθε θεία κοινωνία αποστειρωνόταν σχολαστικά.
Την ίδια στιγμή, οι μοναχοί του ναού Ουατ Τσακ Ντάενγκ στην Ταϊλανδη κατασκευάζουν εκατοντάδες μάσκες για τους πιστούς, ανακυκλώνοντας τους 15 τόνους πλαστικών μπουκαλιών που παραλαμβάνουν κάθε μήνα στο μοναστήρι.
Με τη βοήθεια εθελοντών, εξάγουν τις συνθετικές ίνες από τα μπουκάλια και τις συγκλώθουν με βαμβάκι, κατασκευάζοντας μάσκες σε χρώμα κρόκου (σαφράν). Μία επιπλέον στρώση φίλτρου ράβεται στην εσωτερική πλευρά της μάσκας και κατόπιν εγγράφεται μία προσευχή πάνω στην επιφάνειά της «για προστασία κι ίαση» από τον covid-19, που έχει σκοτώσει ήδη πάνω από 15.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
Σε μία χώρα που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων θαλάσσιων ρυπαντών στον κόσμο, ο ναός ήταν πάντοτε ένας θεματοφύλακας της οικολογικής συνείδησης, καθώς ήδη κατασκεύαζε τα ράσα των μοναχών από ανακυκλωμένο πλαστικό και το περασμένο έτος άρχισε να κατασκευάζει μάσκες κατά της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, σύμφωνα με τον ηγούμενό του Πρανόμ Θαμαλανκάλο.
Όμως αφότου τον Φεβρουάριο άρχισε να διασπείρεται σε όλον τον κόσμο η πανδημία, αποφάσισε να προσανατολίσει την παραγωγή στο να κατασκευάζει μάσκες για τους πιστούς. «Ετοιμάζουμε σήμερα 4 με 5.000 την ημέρα. Ευελπιστώ οι Ταϊλανδοί να σέβονται τα διδάγματα του Βούδα και να παραμένουν γαλήνιοι και προσεκτικοί. Έτσι θα μπορέσουν να περάσουν την κρίση αυτή», προσθέτει ο ηγούμενος.
Τα κρούσματα της ασθένειας υπερδιπλασιάσθηκαν τις τελευταίες ημέρες, φθάνοντας σήμερα τα 721, με τις αρχές να έχουν προβεί σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα έως τις 12 Απριλίου.