ΓΔ: 2317.07 0.09% Τζίρος: 151.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:02:41
Δασμοί ΗΠΑ
Φώτο: Shutterstock

Εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ ξεκινούν Καναδάς και Κίνα, μετά τους δασμούς Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα εκτελεστικό διάταγμα που αυξάνει σε 20% από 10% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, επικρίνοντας το Πεκίνο ότι δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει τη ροή φαιντανύλης στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε  εκτελεστικό διάταγμα που αυξάνει σε 20% από 10% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, επικρίνοντας το Πεκίνο ότι δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει τη ροή φαιντανύλης στις ΗΠΑ.

Οι τελωνειακό δασμοί, που ανακοινώθηκαν αρχικά την 1η Φεβρουαρίου ως μέτρο για την καταπολέμηση της κρίσης των οπιοειδών στις ΗΠΑ, τίθενται πλέον σε ισχύ λόγω της «ανικανότητας» της Κίνας να «καταπολεμήσει την ροή της φαιντανύλης που πλημμυρίζει τη χώρα μας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανάρτηση στο X.

Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή οι δασμοί 25% στις εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό, ενώ ανακοίνωσε ότι οι αμοιβαίοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή στις 2 Απριλίου. «Προς τους σπουδαίους αγρότες των ΗΠΑ: Ετοιμαστείτε να αρχίσετε να φτιάχνετε πολλά αγροτικά προϊόντα που θα πωλούνται ΕΝΤΟΣ των ΗΠΑ. Οι δασμοί θα ισχύουν για ξένα προϊόντα στις 2 Απριλίου. Καλή διασκέδαση!», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

Ανταποδίδουν Καναδάς και Κίνα

Ο Καναδάς θα εφαρμόσει τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα από σήμερα, σε αντίποινα σ’ αυτούς που ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, κρίνοντας ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί αυτά τα μέτρα» από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Αν οι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ τεθούν σε ισχύ, ο Καναδάς θα ανταποδώσει από τα μεσάνυχτα (σ.σ. τοπική ώρα), εφαρμόζοντας τελωνειακούς δασμούς 25% σε αμερικανικά εμπορεύματα (αξίας) 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων», εξήγησε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.

Οι δασμοί αυτοί «θα παραμείνουν σε ισχύ» όσο εφαρμόζονται οι αμερικανικοί κι αν η Ουάσιγκτον δεν τους αναστείλει, «συζητάμε (...) με τις επαρχίες και τις περιοχές» του Καναδά για την υιοθέτηση κι άλλων μέτρων, «μη δασμολογικών», πρόσθεσε ο κ. Τριντό.

Η κυβέρνηση της Κίνας ανήγγειλε σήμερα πως θα λάβει «αντίμετρα», μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως οι τελωνειακοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα αυξηθούν στο 20%.

«Η Κίνα είναι έντονα δυσαρεστημένη για το μέτρο αυτό κι εναντιώνεται σθεναρά σ’ αυτό. Θα λάβει αντίμετρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», τόνισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Το Πεκίνο είχε ήδη ξεκαθαρίσει πως επρόκειτο να ανταποδώσει τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε χθες Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα που επιβάλλει πλέον επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 20% στα κινεζικά αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σημαντική αντίδραση» αν ο Καναδάς υπογράψει εμπορική συμφωνία με Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν δυναμικά εάν ο Καναδάς υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, εκφράζοντας ανησυχία ότι με αυτή τη συμφωνία η Κίνα θα αποκτήσει επιρροή στον Καναδά.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καρνέι: Οι απειλές Τραμπ για δασμούς είναι διαπραγματευτική τακτική

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε τις απειλές του Τραμπ για δασμούς 100% μέρος στρατηγικής διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της USMCA με ΗΠΑ και Μεξικό.
ΗΠΑ και Κίνα χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Η συμφωνία με Οτάβα δεν στρέφεται κατά τρίτων μετά τις απειλές Τραμπ

Η Κίνα ξεκαθάρισε πως η νέα εμπορική της συμφωνία με τον Καναδά δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών, ενώ ο Καναδάς αναζητά νέες αγορές στην Ασία και Ευρώπη, εν μέσω αμερικανικών απειλών για αυξημένους δασμούς.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί τον Καναδά με δασμούς 100% αν συμφωνήσει με Κίνα

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 100% σε όλα τα καναδικά προϊόντα αν ο Καναδάς συνάψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, κατηγορώντας τη χώρα για ενδεχόμενη μετατροπή της σε διαμετακομιστικό κόμβο κινεζικών αγαθών προς τις ΗΠΑ.