ΓΔ: 2208.08 -0.13% Τζίρος: 126.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:43:42
Φώτο: Shutterstock

Ανέλαβε τη διεύθυνση του ΔΝΤ η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η πρώην γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Βουλγάρα οικονομολόγος, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έγινε επισήμως σήμερα η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έγινε επισήμως σήμερα η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος στην Ουάσινγκτον.

Η Γκεοργκίεβα, που ήταν προηγουμένως γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν η μοναδική υποψήφια. Η θητεία της, διάρκειας 5 ετών, ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

Αντικαθιστά την Κριστίν Λαγκάρντ, που παραιτήθηκε για να τεθεί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Αναλαμβάνω τα νέα μου καθήκοντα έχοντας την επίγνωση των μεγάλων προκλήσεων μπροστά μου. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να απογοητεύει, οι εμπορικές εντάσεις εμμένουν και το βάρος του χρέους αυξάνεται σε πολλές χώρες», δήλωσε η Γκεορκγίεβα σε ένα δελτίο Τύπου.

«Σε αυτό το πλαίσιο, άμεση προτεραιότητά μου στην ηγεσία του ΔΝΤ θα είναι να βοηθήσω τα κράτη μέλη να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο κρίσεων και να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβράδυνση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Απαραίτητη η ευρεία προστασία του διεθνούς δικαίου

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως στηρίζει το διεθνές δίκαιο και επισημαίνει τη σημασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την Ιταλία. Υπογράμμισε ότι υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και τόνισε τον ρόλο της Ιταλίας στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Γαλλική Γερουσία συνεδρίαση
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το δημόσιο χρέος έφτασε τα 3,48 τρισ. ευρώ, 117,4% του ΑΕΠ

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έφτασε στα 3,482 τρισ. ευρώ ή 117,4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Insee, με το ΔΝΤ να προβλέπει έως 129% το 2030. Η Βουλή και η Γερουσία δεν συμφώνησαν στον προϋπολογισμό, αυξάνοντας την ανησυχία.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ελπίδα συμφωνίας με Βέλγιο για ρωσικά περιουσιακά πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε πως στο Eurogroup θα συζητηθούν οι οικονομικές εξελίξεις, τα σχέδια προϋπολογισμών και η εκλογή νέου προέδρου. Θα τεθεί το θέμα χρηματοδότησης της Ουκρανίας και οι ανησυχίες για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά.