ΓΔ: 1469.25 0.37% Τζίρος: 78.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε καραντίνα μπαίνουν η μία χώρα μετά την άλλη

Σε καραντίνα μπαίνει το Βέλγιο, η Δανία κλείνει καταστήματα και απαγορεύει τις συναθροίσεις και η Σερβία απαγορεύει την κυκλοφορία τη νύχτα.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ έχουν διατάξει ή συστήνουν το κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων και άλλων χώρων για να περιορίσουν τη διασπορά του SARS-CoV-2. Ορισμένες χώρες ζητούν επίσης από τους πολίτες τους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Σε καραντίνα το Βέλγιο

Το Βέλγιο θα τεθεί σε καραντίνα, από αύριο Τετάρτη, στις 13.00 ώρα Ελλάδας έως τις 5 Απριλίου, με τις αρχές να περιορίζουν τις μετακινήσεις των πολιτών, προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Οι μετακινήσεις των Βέλγων θα περιοριστούν στις επισκέψεις τους σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι συναθροίσεις θα απαγορεύονται, ωστόσο θα επιτρέπεται η σωματική δραστηριότητα έξω, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των πολιτών. Η αστυνομία θα εγγυάται την επιβολή της καραντίνας, μετέδωσε το RTBF.

Απαγόρευση συναθροίσεων στη Δανία

Την ίδια ώρα, η Δανία ενισχύει τα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της επιδημίας Covid-19 απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των 10 προσώπων κι επιβάλλοντας το κλείσιμο των καταστημάτων με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

«Από τις 10.00 το πρωί τοπική ώρα, αύριο Τετάρτη, θα κλείσουν (...) τα κομμωτήρια, τα καταστήματα υπηρεσιών μασάζ και τατουάζ, τα εστιατόρια και τα μπαρ» δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.

Τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία δεν επηρεάζονται από τις απαγορεύσεις, που θα διαρκέσουν, σε πρώτη φάση έως τις 30 Μαρτίου. Αφορούν, ωστόσο, τα εμπορικά κέντρα και τις ντισκοτέκ.

Οι συναθροίσεις άνω των 10 ανθρώπων θα απαγορεύονται τόσο σε υπαίθριους χώρους όσο και στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των αθλητικών κέντρων.

Εκ των 7.620 ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στη Δανία, έχουν επιβεβαιωθεί 1.025 κρούσματα και τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σερβία: Απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ηλικιωμένους και γενική απαγόρευση για όλους κατά τη διάρκεια της νύχτας

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας αποφάσισε απόψε να απαγορεύσει την κυκλοφορία στις πόλεις όλων των πολιτών άνω των 65 ετών. Η απαγόρευση αυτή θα ισχύσει και στα χωριά με την διαφορά ότι το όρο ηλικίας είναι τα 70 έτη. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από αύριο στις 10:00 η ώρα το πρωί.

Επίσης αποφασίστηκε να επιβληθεί από αύριο γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το πρωί. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοινώνοντας την απόφαση ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί η διασπορά του ιού Covid-19.

Εξήγησε ότι υπάρχουν χιλιάδες πολίτες της Σερβίας που επέστρεψαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από το εξωτερικό και κυκλοφορούν ελεύθερα παραβιάζοντας το μέτρο του κατ οίκον περιορισμού που τους επιβλήθηκε κατά την είσοδο στη χώρα. Για την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης θα φροντίζει ο στρατός που θα περιπολεί στους δρόμους, δήλωσε ο Βούτσιτς και προειδοποίησε ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα είναι πολύ υψηλά.

Ο Βούτσιτς ανέφερε επίσης ότι ο στρατός αναλαμβάνει τον έλεγχο των συνόρων και τον έλεγχο των Κέντρων Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στην Σερβία υπάρχουν 72 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ενώ τέσσερις ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Πακιστάν: Αν αποκλείσουμε τις πόλεις, θα σώσουμε τον κόσμο από την επιδημία αλλά θα πεθάνει από την πείνα

Στο Πακιστάν -μια χώρα με μεγάλες, πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως το Καράτσι των 15 εκατομμυρίων κατοίκων- η κυβέρνηση εξέτασε από την αρχή τη λήψη τέτοιων μέτρων, όμως η εύθραυστη οικονομία θα κινδύνευε με κατάρρευση, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Η κατάσταση στο Πακιστάν δεν είναι ίδια με εκείνη στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη (...) το 25% του πληθυσμού μας ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Αν αποκλείσουμε τις πόλεις -όπου ο κόσμος ήδη αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες- θα τους σώσουμε από τον κορονοϊό από τη μια αλλά θα πεθάνουν από την πείνα», εξήγησε.

Ο Χαν υπενθύμισε ότι ήδη έχουν κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα στάδια του κρίκετ.

Τα πορώδη σύνορα του Πακιστάν, τα πεπαλαιωμένα νοσοκομεία του, η συνήθεια των ανθρώπων να χαιρετιούνται με χειραψίες και εναγκαλισμούς, αλλά και το υψηλό ποσοστό των αναλφάβητων στον αστικό πληθυσμό, καθιστούν πολύ δύσκολη τη μάχη κατά της πανδημίας.

Επιπροσθέτως, η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή και το ΔΝΤ χρειάστηκε να παρέμβει αρκετές φορές. Σύμφωνα με τον Χαν, έχει επιτευχθεί πρόοδος από πέρσι, όμως πλέον η οικονομία αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και το ΔΝΤ θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα να δοθεί μια παράταση στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας. «Θα μιλήσουμε με το ΔΝΤ επειδή (...) πρέπει να ανακουφίσουμε τη βιομηχανία και τους εξαγωγείς μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης ότι θα ληφθούν «πολύ αυστηρά μέτρα» εναντίον εκείνων που θα προσπαθήσουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα.

Μέχρι σήμερα είχαν εξεταστεί στο Πακιστάν μόνο 1.571 ύποπτα κρούσματα του νέου κορονοϊού και είχαν διαγνωστεί θετικοί περίπου 200 άνθρωποι. Επισήμως, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Ωστόσο οι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η παραγωγικότητα των εργαζομένων πέφτει, όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ακραία ζέστη κοστίζει στις ΗΠΑ 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, επικαλούμενος μια έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου που προειδοποίησε ότι οι απώλειες αυτές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέχρι το 2030.
bretania-william
ΔΙΕΘΝΗ

Η πριγκίπισσα Κέιτ πάει καλά, είπε ο Ουίλιαμ για την σύζυγό του

Ο Ουίλιαμ, που φέρει και τον τίτλο του Δούκα της Κορνουάλης, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην περιοχή, όπου είδε την τοποθεσία ενός νέου προγράμματος για την καταπολέμηση της έλλειψης στέγης.