ΓΔ: 2447.25 -1.15% Τζίρος: 317.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία της Κύπρου
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Νομοθετική πρωτοβουλία για άρση εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο

Ηγετικά μέλη του Hellenic Caucus στο Κογκρέσο εισήγαγαν νομοθετική πρόταση για τη διαρκή άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Νομοθετική πρωτοβουλία για την μόνιμη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο κατέθεσαν τα ηγετικά στελέχη της ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων (Hellenic Caucus) στο Κογκρέσο.

Όπως σημειώνεται, στόχος είναι να εξαλειφθούν οι περιορισμοί και αποκλεισμοί που σχετίζονται με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και την πώληση αμυντικών εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν προχωρήσει στην πλήρη άρση του εμπάργκο, η οποία σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς πρέπει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση.

Το συγκεκριμένο γεγονός δυσχεραίνει τον πιο μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό σχεδιασμό. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη μόνιμη άρση του εμπάργκο εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την απόκτηση αμερικανικών οπλικών συστημάτων από την Κύπρο, ενδυναμώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης με αιχμή τις διασυνδέσεις, τα πράσινα καύσιμα, τους λιμένες και το νέο 3+1.
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείπνο εργασίας πρέσβη Ισραήλ με διπλωμάτες Ελλάδας και Κύπρου στις ΗΠΑ

Δείπνο εργασίας είχαν οι πρέσβεις Ισραήλ, Ελλάδας, ο επιτετραμμένος Κύπρου και θρησκευτικοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον, εστιάζοντας στις εξελίξεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΠΣΕΚΑ καλεί τις ΗΠΑ να στηρίξουν την Κύπρο για την προεδρία της ΓΣ ΟΗΕ

Η ΠΣΕΚΑ χαιρετίζει την υποψηφιότητα του πρέσβη Ανδρέα Κακούρη για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα και η εκλογή θα αποτελέσει αναμέτρηση με το Μπαγκλαντές.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι από Κύπρο: Προτεραιότητα η ενέργεια, σημαντικές οι αμυντικές δαπάνες

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο με ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα. Ζήτησε προληπτικά μέτρα για ενεργειακές κρίσεις και εξέφρασε λογική στη συζήτηση για χαλάρωση κανόνων κρατικών ενισχύσεων.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Οι 27 επιθυμούν ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Επιτροπή θα προετοιμάσει σχέδιο δράσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 42.7, δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης.