Η παγκόσμια κοινότητα έχει ξεκινήσει τον πόλεμο κατά της επιδημίας του κορονοϊού, με κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να λαμβάνουν σειρά μέτρων οικονομικού και όχι μόνο χαρακτήρα προκειμένου να νικήσουν αυτή τη μάχη.
Το Reuters παρουσιάζει συνοπτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα ανά την υφήλιο και είναι τα ακόλουθα:
ΗΠΑ: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν, ξεκίνησε εκ νέου την αγορά ομολόγων και συνεργάζεται με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να υπάρξει συντονισμός κινήσεων εάν κριθεί απαραίτητο. Η Fed ενθάρρυνε επίσης τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια και ρευστά περιουσιακά στοιχεία που δημιουργήθηκαν ως κεφαλαιακά αποθέματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση για να δανείσουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά των οποίων οι ισολογισμοί και οι ζωές έχουν αυξηθεί από τον ιό. Οι κεντρικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, της ευρωζώνης, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας συμφώνησαν την Κυριακή να προσφέρουν πίστωση τριών μηνών σε δολάρια ΗΠΑ σε τακτική βάση και σε ποσοστό φθηνότερο από το συνηθισμένο. Το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. θα αναβάλει τις πληρωμές φόρων χωρίς τόκους ή κυρώσεις για ορισμένα άτομα και επιχειρήσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο, με στόχο την παροχή επιπλέον ρευστότητας ύψους 200 δισ. δολαρίων στην οικονομία. Η ένωση μικρών επιχειρήσεων θα παρέχει επίσης κεφάλαια και ρευστότητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κοροναϊό. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ υπέγραψε ένα νομοσχέδιο δαπανών ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού και την ανάπτυξη εμβολίων για την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια.
ΕΚΤ: Η ΕΚΤ θα χορηγήσει στις τράπεζες δάνεια με επιτόκιο μόλις 0,75% χαμηλότερα από το επιτόκιο καταθέσεων -0,5% και θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων κατά 120 δισ. ευρώ φέτος, με επίκεντρο το εταιρικό χρέος. Ο SSM θα επιτρέψει στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ να υπολείπονται κάποιων βασικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και απαιτήσεων σε μετρητά, προκειμένου να διατηρηθεί η πίστωση προς την οικονομία. Ωστόσο, αντίθετα με τους ομολόγους της στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΚΤ ανέβαλε τα ποσοστά κοπής και μάλιστα έδειξε το χέρι στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες επιβράδυναν στην αύξηση των δαπανών.
Κίνα: Η Κίνα διέθεσε 110,5 δισ. γιουάν (15,9 δισ. δολάρια) για την καταπολέμηση της επιδημίας. Το Πεκίνο έχει ενισχύσει τη χρηματοδότηση για τις περιοχές που πλήττονται από τον ιό και η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει αρκετά βασικά επιτόκια, συμπεριλαμβανομένου του επιτοκίου δανεισμού αναφοράς, και παρότρυνε τις τράπεζες να δώσουν φθηνά δάνεια και ανακούφιση από πληρωμές σε εκτεθειμένες εταιρείες. Η Κίνα θα τροποποιήσει την περιβαλλοντική εποπτεία των εταιρειών για να βοηθήσει στην επανάληψη της παραγωγής που διαταράσσεται από την επιδημία των κοροναϊών, δίνοντας στις επιχειρήσεις περισσότερο χρόνο για να διορθώσουν περιβαλλοντικά προβλήματα.
Ιταλία: Η Ιταλία διπλασίασε το ποσό που σκοπεύει να δαπανήσει για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονoϊού σε 7,5 δισ. ευρώ και αυξάνει το στόχο του ελλείμματος του τρέχοντος έτους στο 2,5% του ΑΕΠ από τον προηγούμενο στόχο 2,2%. Οι πληρωμές για στεγαστικά δάνεια θα ανασταλούν σε ολόκληρη την Ιταλία και η ένωση τραπεζών της χώρας ABI δήλωσε ότι οι δανειστές θα προσφέρουν μορατόριουμ χρέους σε μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβάρυνση από τον ιό.
Ιαπωνία: Η Ιαπωνία παρουσίασε μια δεύτερη δέσμη μέτρων ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας κοροναϊού, εστιάζοντας στην υποστήριξη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσον αφορά την αντιμετώπιση των κινδύνων για την εύθραυστη οικονομία. Ξεχωριστά, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda έχει δεσμευτεί να αντλήσει περισσότερη ρευστότητα στις αγορές και να εντείνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων.
ΕΕ: Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν με ριζοσπαστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε σε ένα tweet την Πέμπτη ότι οι Βρυξέλλες ασχολούνται με τις απαντήσεις που περιλαμβάνουν ένα «πακέτο για την υποστήριξη της οικονομίας της ΕΕ».
Γερμανία: Ο κεντροαριστερός συνασπισμός της Γερμανίας συμφώνησε να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις κατά 12,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 και να διευκολύνει τις εταιρείες να διεκδικήσουν επιδοτήσεις για την υποστήριξη των εργαζομένων με μειωμένο ωράριο εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας κορονoϊού. Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ διαχωρίζονται για το κατά πόσον η Γερμανία πρέπει να σπεύσει σε μια δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των κοροναϊών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Βρετανία: Η Βρετανία ξεκίνησε ένα σχέδιο οικονομικής ώθησης ύψους 30 δισεκατομμυρίων λιρών μόλις λίγες ώρες μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Γαλλία: Η κυβέρνηση επιτρέπει στις εταιρείες να αναστέλλουν τις πληρωμές ορισμένων κοινωνικών επιβαρύνσεων και φόρων και ενεργοποιεί καθεστώτα μικρής διάρκειας που επιδοτούνται από το κράτος. Έδωσε εντολή στην κρατική επενδυτική τράπεζα Bpifrance να εγγυηθεί τα δάνεια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας. Το Παρίσι επέτρεψε επίσης στις εταιρείες να δηλώσουν την ύπαρξη ανωτέρας βίας λόγω της επιδημίας εάν δεν μπορούν να τιμήσουν μια σύμβαση με τον δημόσιο τομέα και πιέζει τις μεγάλες εταιρείες να επιδείξουν παρόμοια επιείκεια με τους υπεργολάβους.
Ινδία: Η Τράπεζα της Ινδίας (RBI) σχεδιάζει να προσφέρει νέα ρευστότητα στο σύστημα μέσω ενός δεύτερου γύρου μακροπρόθεσμων συμφωνιών επαναγοράς (LTRO), δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters, εν μέσω φόβων ότι η επιδημία κορωναϊού θα εκτροχιάσει οποιαδήποτε αναζωπύρωση της οικονομικής ανάπτυξης. Η RBI δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δράσει για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης της αγοράς και τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, πιέζει τις κρατικές τράπεζες να εγκρίνουν νέα δάνεια ύψους 500-600 δισεκατομμυρίων ρουπών μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Καναδάς: Ο υπουργός Οικονομικών Bill Morneau δήλωσε στις 9 Μαρτίου ότι η κυβέρνηση "εξετάζει την ανάληψη ορισμένων πρωτοβουλιών αυτήν την εβδομάδα", καθώς ο Καναδάς ανέφερε τον πρώτο θάνατό του από το κοροναϊό, με μια απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου που αναμένεται να χτυπήσει τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον κόσμο. Η Τράπεζα του Καναδά μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της διάρκειας μίας ημέρας στο 1,25% από 1,75% ως απάντηση στην επιδημία, προτρέποντας τις αγορές χρήματος να προχωρήσουν σε μια καλύτερη ευκαιρία από μια άλλη μείωση τον επόμενο μήνα. Την τελευταία φορά που μειώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης ήταν το 2009 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Ν. Κορέα: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο κινήτρων 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να μετριάσει τον αντίκτυπο της μεγαλύτερης επιδημίας κοροναϊών εκτός Κίνας. Επιπλέον, 10,3 τρισεκατομμύρια κέρδη σε κρατικά ομόλογα θα εκδοθούν φέτος για τη χρηματοδότηση του πρόσθετου προϋπολογισμού. Η Σεούλ έχει επίσης αυστηρά αυστηρότερους κανόνες για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις για τρεις μήνες. Από τις 11 Μαρτίου, τα αποθέματα με απότομη και μη φυσιολογική αύξηση των συναλλαγών πώλησης μικρής διάρκειας θα ανασταλούν από τις περαιτέρω πωλήσεις μικρής διάρκειας για 10 ημέρες.
Ρωσία: Η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα ταμείο 300 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (4 δισεκ. δολάρια) για να προσπαθήσει να προστατέψει την οικονομία της από το σοκ του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Η Μόσχα έχει ανακοινώσει πως μπορεί να μην επιτύχει φέτος τους στόχους που έχει θέσει για την ανάπτυξή της και οι παγκόσμιες αγορές έχουν πληγεί από τον αντίκτυπο του κορονοϊού. Ο Μισούστιν δήλωσε πως τα νέα μέτρα στήριξης θα περιλάβουν φοροαπαλλαγές για τις τουριστικές εταιρείες και τις αερογραμμές και πως η Ρωσία θα επεκτείνει το πρόγραμμα της δανειοδότησης των επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους.