ΓΔ: 1442.12 0.31% Τζίρος: 16.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:17:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τι φοβίζει τους κεντρικούς τραπεζίτες, τα μηνύματα από το Τζάκσον Χολ

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται και η αγορά εργασίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνει σημάδια «παγώματος». Παραμένουν, όμως, οι αμφιβολίες για την ανάπτυξη.

Οι αγορές να πανηγύρισαν από το μήνυμα του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά το γενικότερο κλίμα στο Τζάκσον Χολ δεν ήταν χαρμόσυνο. 

Οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της υφηλίου, που παραδοσιακά συγκεντρώνονται στο συνέδριο της Fed κάθε Αύγουστο, έχουν αρκετούς λόγους να ανησυχούν για τις οικονομίες για τις οποίες είναι υπεύθυνοι. 

Παρόλο που το επίκεντρο των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης μετατοπίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό στη χαλάρωση των αγορών εργασίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά της να απογαλακτίσει την οικονομία της από δεκαετίες νομισματικής στήριξης εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων σταθερής αύξησης των τιμών.

Η απόκλιση στην κατεύθυνση της πολιτικής, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αδυναμία στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, υποδεικνύουν δύσκολο μέλλον για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μέχρι στιγμής, πολλοί αναλυτές συμφωνούν με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιτύχει μέτρια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς μία ήπια προσγείωση, η ανάπτυξη της Ευρώπης επιταχύνεται και η Κίνα βγαίνει από την ύφεση.

Ωστόσο, τέτοιες θετικές προβλέψεις στηρίζονται σε «ασταθές» έδαφος καθώς έχουν ξεκινήσει οι αμφιβολίες για το πόσο ήπια θα είναι η προσγείωση των ΗΠΑ, πόσο θα κατορθώσει να αναγεννηθεί η ευρωζώνη και φυσικά το που θα κατευθυνθεί η Κίνα, με δεδομένη και την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών. 

«Θα μπορούσαμε να δούμε άλλα επεισόδια στις αγορές, καθώς βρίσκονται σε μια μικρή αχαρτογράφητη περιοχή», με δεδομένο το γεγονός οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εισέρχονται σε έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης μετά την αυστηροποίηση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της έκρηξης του πληθωρισμού», όπως εκτιμά ο Πιέρ Ολιβιέρ Γκουρίντσας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Προσθέτει ακόμη ότι «η Ιαπωνία βρίσκεται σε έναν ελαφρώς διαφορετικό κύκλο. Οι αγορές πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει όλο αυτό και οι αγορές αντιδρούν υπερβολικά. Έτσι, θα έχουμε περαιτέρω αστάθεια».

Την ίδια ώρα μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Τζάκσον Χολ έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να βρίσκεται κοντά σε ένα σημείο καμπής όπου η συνεχιζόμενη πτώση των θέσεων εργασίας θα μεταφραστεί σε ταχύτερες αυξήσεις της ανεργίας.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκλίνουν σε μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, εν μέρει λόγω της συγκράτησης των πιέσεων στις τιμές, αλλά και λόγω μιας αξιοσημείωτης αποδυνάμωσης των προοπτικών ανάπτυξης.

Η οικονομία της ευρωζώνης εμφάνισε οριακή ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο, λόγω της αδύναμης πορείας της Γερμανίας, ενώ οι εξαγωγές ακολουθούν πτωτική πορεία, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης από την Κίνα. «Η πρόσφατη αύξηση των αρνητικών κινδύνων ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ ενίσχυσε τα επιχειρήματα για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Ακόμη και στην Ιαπωνία, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν επιβράδυνση της αύξησης των τιμών λόγω της ζήτησης που θα μπορούσε να περιπλέξει τις αποφάσεις της BοJ για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Ενώ η κατανάλωση ανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο, υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν οι μισθοί θα αυξηθούν αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν τα νοικοκυριά για το αυξανόμενο κόστος ζωής, λένε οι αναλυτές.

Ανησυχία για την Κίνα

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου βρίσκεται κοντά σε ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού, ο τομέα Real Estate συνεχίζει να έχει προβλήματα, το χρέος της αυξάνει, ενώ επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα υποχωρούν. Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη το β’ τρίμηνο ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Κίνας να κάνει αιφνιδιαστικές μειώσεις επιτοκίων τον περασμένο μήνα και ενισχύει την πιθανότητα υποβάθμισης των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη για τη χώρα.

Περαιτέρω ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελεί άσχημη εξέλιξη για τους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο που ήδη αισθάνονται την πίεση από τη χαμηλή ζήτηση. Ιδιωτικές έρευνες έδειξαν ότι τα εργοστάσια αντιμετώπισαν προβλήματα τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ανεπαρκούς παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Για τις πλούσιες σε πρώτες ύλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία, η επιβράδυνση της Κίνας θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξαγωγές μετάλλων και τροφίμων, αλλά να βοηθήσει στην άμβλυνση της πληθωριστικής πίεσης μέσω φθηνότερων εισαγωγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρει» τις προσδοκίες η ΕΚΤ για την επόμενη μείωση των επιτοκίων

Βέβαιη θεωρείται η μείωση κατά 0,25% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, να τονίζει ότι δεν υπάρχει, ακόμη, σχεδιασμός για συνεχείς περικοπές στα επιτόκια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη η ΕΚΤ στο νήμα για μείωση επιτοκίων, πώς θα κινηθούν η Fed και η BoE

Σύμφωνα με την ING, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η ΕΚΤ φαίνεται να πρωτοστατεί μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ενώ τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία περιορίζουν τις κινήσεις της Fed.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε καθοδική τροχιά οι αγορές μετά τις προειδοποιήσεις κεντρικών τραπεζών

Μπαράζ δηλώσεων από μέλη των διοικήσεων ΕΚΤ και Fed, στέλνουν το μήνυμα στις αγορές να μην είναι υπεραισιόδοξες για τις μειώσεις επιτοκίων το 2024, καθώς πρωταρχικός στόχος παραμένει η «πάταξη» του πληθωρισμού.
ΑΓΟΡΕΣ

Άρχισαν τα στοιχήματα στις αγορές για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Για πρώτη φορά οι αγορές χρήματος εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση κατά 1% το 2024, ενώ ανάλογα είναι τα στοιχήματα για μειώσεις από τη Fed. Τι δηλώνουν Γ. Στουρνάρας και Γ. Νάγκελ (Bundesbank).
Interest Rates, Rates, Epitokia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια, τι θα κάνουν Fed και ΕΚΤ

Η υποχώρηση του πληθωρισμού κυρίως σε επίπεδο γενικού δείκτη δημιουργεί περιθώρια για τη Fed να εφαρμόσει μία λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, ενώ η ΕΚΤ αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις.