Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος «Ουκρανία συν Βόρεια Ευρώπη» κερδίζει δυναμική, με περισσότερα βήματα που αναμένεται να ληφθούν αυτή την εβδομάδα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία, ανέφερε το Reuters.
Οι πέντε σκανδιναβικές χώρες - Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία - είναι μέλη του ΝΑΤΟ και είναι ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής. Η Σουηδία και η Φινλανδία εντάχθηκαν στη συμμαχία νωρίτερα φέτος, με τη Στοκχόλμη να λέει ότι η Ρωσία αποτελεί την κύρια απειλή για τη διεθνή ασφάλεια της Σουηδίας. Από τις πέντε χώρες, μόνο η Φινλανδία και η Νορβηγία μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία.
Η Μόσχα έχει εκφράσει τη θέση ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει ένα επικίνδυνο ιστορικό λάθος που θα αναγκάσει το Κρεμλίνο να λάβει αντίμετρα.
Πέρυσι, οι σκανδιναβικές χώρες είπαν στον Ζελένσκι ότι θα υποστηρίξουν τη χώρα του «για όσο χρειαστεί» στον αγώνα της να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και ότι ήταν έτοιμες να συνεχίσουν να παρέχουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο.
Τον Μάιο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η κοινή στρατιωτική βοήθεια από τις σκανδιναβικές χώρες φέτος θα ανέλθει συνολικά σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο μιας σειράς ξεχωριστών συμφωνιών ασφαλείας. Τα κεφάλαια αυτά προστίθενται στα περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ που παρέχονται από τις πέντε χώρες έως το τέλος του 2023.
«Καταλαβαίνουν ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν προβλήματα για τον επιτιθέμενο, έτσι ώστε η Ρωσία να χάσει την ευκαιρία να βλάψει τη ζωή του κόσμου», δήλωσε ο Ζελένσκι στο τακτικό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του χθες. «Θα διεξαγάγουμε συνομιλίες (αυτή την εβδομάδα) με τους Σκανδιναβούς για νέα θεμελιώδη βήματα που μπορούν να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία για αυτόν τον πόλεμο και στο όνομα της έντιμης διπλωματίας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.