ΓΔ: 2373.21 -0.52% Τζίρος: 231.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Ο Ερντογάν σε... κυβίστηση: Θέλει νέα συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

«Ο πρόεδρός ζήτησε την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας σήμερα ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί, όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Ερντογάν είπε επίσης στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

«Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι, όταν ανακοίνωνε ο Ερντογάν το άνοιγμα των συνόρων υποστήριζε ότι η Ευρώπη δεν τήρησε τη συμφωνία και δεν πρόκειται ο ίδιος να την εφαρμόσει, αλλά θα αφήσει τους πρόσφυγες να κινηθούν ελεύθερα προς τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Welle: Νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό ζητά ο Ερντογάν

Επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε το βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το μεταναστευτικό, αλλά και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Έντονη ανησυχία για Τουρκία, αντιπολίτευση ζητά αυστηρή στάση

Ανησυχία εκφράζει το Βερολίνο για τις διώξεις κατά του CHP στην Τουρκία. Η γερμανική αντιπολίτευση ζητά αυστηρότερη στάση απέναντι στην Άγκυρα και ενίσχυση της στήριξης της κοινωνίας των πολιτών και των δημοκρατικών δυνάμεων.
Κατεστραμμένο κτήριο σεισμός
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην κεντροανατολική Τουρκία, αναφέρει το γερμανικό GFZ

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την κεντροανατολική Τουρκία, με εστιακό βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με το Γερμανικό Κέντρο Γεωεπιστημών. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή θύματα μέχρι στιγμής, μετέδωσε το NTV.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Αξιόπιστη εταίρος η Τουρκία, αλλά απαραίτητα τα κριτήρια Κοπεγχάγης για ΕΕ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ χαρακτήρισε την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο και ζήτησε εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Άγκυρας, τονίζοντας ωστόσο τα κριτήρια Κοπεγχάγης για ένταξη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν ζήτησε ρεαλιστική, μη πολιτική αξιολόγηση από την ΕΕ.