ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γερμανικό Κοινοβούλιο

Βερολίνο: Έντονη ανησυχία για Τουρκία, αντιπολίτευση ζητά αυστηρή στάση

Ανησυχία εκφράζει το Βερολίνο για τις διώξεις κατά του CHP στην Τουρκία. Η γερμανική αντιπολίτευση ζητά αυστηρότερη στάση απέναντι στην Άγκυρα και ενίσχυση της στήριξης της κοινωνίας των πολιτών και των δημοκρατικών δυνάμεων.

Το Βερολίνο εκφράζει έντονη ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, μετά τη δικαστική απόφαση καθαίρεσης του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου CHP, Οζγκιούρ Οζέλ. Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία ζητούν ακόμη πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Άγκυρα.

«Όταν, πρώτα από όλα, το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, και αρκετοί από τους αξιωματούχους του αντιμετωπίζουν νομικές κατηγορίες και διαδικασίες, συλλήψεις και καθαιρέσεις, τότε αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για εμάς», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η τοποθέτηση αυτή ήρθε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Βερολίνο.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης

Η Τζανσού Έζντεμιρ από την Αριστερά ζήτησε ένα «σαφές μήνυμα» προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει σημαντικά ισχυρότερη υποστήριξη στη δημοκρατική κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών δημοσιογράφων, των οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, των συνδικάτων, των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των Κούρδων ακτιβιστών».

Σε ανάλογο πνεύμα, η εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ντέμπορα Ντύρινγκ, σημείωσε: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος της Γερμανίας και ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να σιωπήσει απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν».

Από την άλλη πλευρά, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μέσω του αρμόδιου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάρκους Φρονμάιερ, ζήτησε τον πλήρη τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα ως «εξέλιξη στην Τουρκία προς τον αυταρχικό κρατικό ισλαμισμό».

Τοποθέτηση από το συγκυβερνών SPD

Ακόμη και από το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ο επικεφαλής της γερμανοτουρκικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Σερντάρ Γιουκσέλ, επισήμανε ότι δεν πρόκειται απλώς για εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. «Τα δημοκρατικά πρότυπα και το κράτος δικαίου έχουν καθολική ισχύ και τα απαιτούμε με κάθε σαφήνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς-Χριστοδουλίδης: Στήριξη ΕΕ-Τουρκίας με τα κριτήρια Κοπεγχάγης

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε την πρόθεση της Γερμανίας για στενότερους δεσμούς ΕΕ-Τουρκίας με σεβασμό στα ευρωπαϊκά κριτήρια, ενώ με τον Ν. Χριστοδουλίδη επεσήμαναν τη σημασία της επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό και της τήρησης κυρώσεων κατά Ρωσίας.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Στήριξη στενής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ πριν τη συνάντηση Μερτς-Ερντογάν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Μάιερ δήλωσε πως το Βερολίνο στηρίζει τη στενή συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και το θέμα ίσως συζητηθεί στη συνάντηση Μερτς-Ερντογάν. Για την Τουρκία, την χαρακτήρισε «σημαντικό εταίρο» της Γερμανίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η Τουρκία βασικός εταίρος πριν την επίσκεψη Μερτς στην Άγκυρα

Η γερμανική κυβέρνηση τόνισε τη σημασία της Τουρκίας ως εταίρου ενόψει της επίσκεψης του καγκελάριου Μερτς στην Άγκυρα, αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει αν θα συζητηθεί η παράδοση Eurofighter κατά τη συνάντηση με Ερντογάν.
Πύλη του Βρανδεμβούργου
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδήλωση στο Βερολίνο ενάντια στο AfD στη Γερμανία

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, διαμαρτυρόμενοι κατά της AfD μετά το εκλογικό της αποτέλεσμα στη Σαξονία-Άνχαλτ. Η Αστυνομία μίλησε για 5.000, ενώ οι διοργανωτές για 14.000 συμμετέχοντες.
ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα κλείνει το γερμανικό προξενείο και το Ινστιτούτο Γκαίτε

Η Ρωσία κλείνει το γερμανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, απαντώντας στο κλείσιμο ρωσικών διπλωματικών γραφείων στη Γερμανία. Η απόφαση ισχύει μέχρι 18 Σεπτεμβρίου, μετά από ένταση λόγω κατηγοριών για επίθεση με drone.
Κυβερνοέγκλημα προειδοποίηση υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Χάκερ διέρρευσαν κλεμμένα δεδομένα του δήμου Βερολίνου στη Γερμανία

Χάκερ διέρρευσαν στο darknet 1,4 εκατ. αρχεία από τον δήμο Βερολίνου μετά τη μη καταβολή λύτρων, σύμφωνα με τον RBB. Οι δράστες δημοσιοποίησαν προσωπικά έγγραφα, σχολιάζοντας: «Καλή διασκέδαση, κυνηγοί δεδομένων».