Έχοντας μία καθ' όλα εύθραυστη συμμαχία -με κάποιους να μην διστάζουν να τη χαρακτηρίσουν ακόμη και «λυκοφιλία»- οι ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας συναντώνται σήμερα σε μία προσπάθεια να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις στο ζήτημα της Συρίας. Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζουν, όμως, πολύ καλά ότι αυτό που βασικά τους συνδέει δεν είναι οι... ιστορικοί δεσμοί, αλλά οι οικονομικές τους σχέσεις.
Μετά την κόντρα του 2016, που προήλθε από τη κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στην Τουρκία, οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανακάμψει, όπως, άλλωστε σημειώνει το Bloomberg σε ανάλυσή του. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, με την αξία του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών να φθάνει στα 26 δισ. δολάρια το περασμένο έτος.
Μπορεί η Τουρκία να είναι μόλις ο έβδομος εμπορικός εταίρος της Μόσχας, αλλά σαφώς η ρωσική βιομηχανία ενδιαφέρεται να επεκταθεί σε αυτήν, έχοντας, ήδη, κλείσει συμβόλαια για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου αξίας 20 δισ. δολαρίων και φυσικά μέσω των αγωγών μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα η Άγκυρα αποτελεί... καλό πελάτη για την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, με τελευταία απόδειξη την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, συνολικής αξίας 2,5 δισ. δολαρίων το 2019.
Οι οικονομικές σχέσεις περιλαμβάνουν και την τουριστική βιομηχανία, με τους Ρώσους να αποτελούν το 16% των συνολικών επισκεπτών της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, με το ποσοστό αυτό να έχει τάσεις ανόδου. Παρά το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία δεν ανθεί, σαφώς βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την τουρκική, γεγονός που δημιουργεί αρκετά προβλήματα στον Ερντογάν και «μειώνει» τη δύναμή του έναντι του Πούτιν.
Βάσει των επίσημων στοιχείων η Μόσχα μπορεί να αντέξει να «χάσει» από οικονομικό της εταίρο την Άγκυρα, δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για την Τουρκία...