ΓΔ: 2374.48 0.08% Τζίρος: 326.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
Φώτο: Shutterstock

Μαρκ Κάρνεϊ στον Λευκό Οίκο για εμπορικές συζητήσεις με τον Τραμπ

Ο Τραμπ εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλικός προς τον Καναδό πρωθυπουργό, μίλησε για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και υποσχέθηκε δίκαιη στάση, αποφεύγοντας ωστόσο συγκεκριμένες υποχωρήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλικός προς τον πρωθυπουργό του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, αναφερόμενος σε «μεγάλη πρόοδο» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Παρά το θετικό κλίμα, δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένες παραχωρήσεις.

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι δύο ηγέτες διατηρούν «καλή σχέση» και εξέφρασε αισιοδοξία για την επίλυση της εμπορικής διένεξης. Επισήμανε ότι θα υπάρξει δίκαιη μεταχείριση του Καναδά στις συνομιλίες για τους δασμούς στα καναδικά προϊόντα, εκτιμώντας ότι «ο Καναδάς θα φύγει ευχαριστημένος» από τις διαπραγματεύσεις.

Παρά τους επαίνους προς τον Καναδό πρωθυπουργό, ο Τραμπ αστειεύτηκε ξανά για το ενδεχόμενο «συγχώνευσης» των δύο χωρών, ένα σενάριο που ο Κάρνεϊ έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Ο Καναδός ηγέτης, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη σημασία επίτευξης «καλής συμφωνίας» για τη χώρα του, ενώ ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει έχει επηρεάσει αρνητικά την καναδική οικονομία.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την Ουάσιγκτον, επιδίωξε να διατηρήσει θετικό κλίμα με τον Τραμπ, αστειευόμενος ακόμη και για την επιλογή της κόκκινης γραβάτας του ως ένδειξη καλής θέλησης.

Σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε τον Τραμπ «μετασχηματιστικό πρόεδρο» και εξήρε τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες σε διεθνείς συγκρούσεις. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε και η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, γνωστή ως Χρυσός Θόλος, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υπενθυμίζει πως ο Καναδάς θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτήν εάν γινόταν η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Παρά τις στενές οικονομικές σχέσεις, ο Καναδάς δεν έχει καταφέρει ακόμη να συνάψει μια συνολική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αν και το 75% των καναδικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τη νότια γειτονική χώρα. Η καναδική οικονομία έχει δεχθεί πλήγμα, καθώς το ΑΕΠ υποχώρησε κατά περίπου 1,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς σε βασικούς καναδικούς κλάδους, όπως η οικοδομική ξυλεία, το αλουμίνιο, ο χάλυβας και η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν δασμοί 25% στα βαρέα οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ, με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.

Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος και αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες άμεσης εμπορικής συμφωνίας παραμένουν περιορισμένες. Ωστόσο, θεωρούν θετικό το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες. Ο Κάρνεϊ έχει πραγματοποιήσει σειρά παραχωρήσεων προς τις ΗΠΑ, όπως η άρση ορισμένων δασμών και η απόσυρση φόρου ψηφιακών υπηρεσιών σε βάρος αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπορευματοκιβώτια ΗΠΑ Καναδά Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καναδάς ζητά 16ετή ανανέωση της συμφωνίας USMCA με ΗΠΑ-Μεξικό

Ο Καναδάς ζήτησε επίσημα από ΗΠΑ και Μεξικό την ανανέωση της συμφωνίας USMCA για άλλα 16 χρόνια, παρά τις αμφιβολίες του Τραμπ. Η συμφωνία είναι κρίσιμη καθώς οι ΗΠΑ απορροφούν το 75-80% των εξαγωγών Καναδά και Μεξικού.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σημαντική αντίδραση» αν ο Καναδάς υπογράψει εμπορική συμφωνία με Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν δυναμικά εάν ο Καναδάς υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, εκφράζοντας ανησυχία ότι με αυτή τη συμφωνία η Κίνα θα αποκτήσει επιρροή στον Καναδά.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συζητήσεις με ηγέτες Μεξικού-Καναδά για εμπόριο και μεταναστευτικό

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συνάντηση με ηγέτες Μεξικού και Καναδά για εμπορικά και μεταναστευτικά ζητήματα, μετά την κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ 2026. Συνομίλησε χαμογελαστός με τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ στην εκδήλωση.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τέλος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Καναδά

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη διακοπή των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Καναδά, κατηγορώντας τον Καναδά για διαστρέβλωση δηλώσεων του Ρέιγκαν σε διαφημιστική εκστρατεία κατά των τελωνειακών δασμών.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι-Τραμπ: Ξενάγηση στον μυστικό κήπο Ζονγκνανχάι μετά τις συνομιλίες

Μετά τις συνομιλίες για εμπόριο, Ταϊβάν και Ιράν, ο Σι Τζινπίνγκ ξενάγησε τον Ντόναλντ Τραμπ στα αιωνόβια δέντρα του Ζονγκνανχάι, όπου ο Τραμπ εντυπωσιάστηκε μαθαίνοντας πως κάποια έχουν ηλικία 1.000 ετών.
Αύξηση χρηματιστηρίου κέρδη
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία στα διεθνή χρηματιστήρια για τη συνάντηση Σι-Τραμπ

Οι διεθνείς αγορές καταγράφουν άνοδο λόγω αισιοδοξίας για τη συνάντηση Τραμπ-Σι. Το Παρίσι αυξήθηκε κατά 0,56%, η Φρανκφούρτη 1,23%, το Μιλάνο 0,77% και το Λονδίνο 0,31%. Στη Wall Street αναμένεται θετικό άνοιγμα.