ΓΔ: 2178.76 3.62% Τζίρος: 327.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι ευρωπαϊκές σημαίες μπροστά σε κτίριο στις Βρυξέλλες, σύμβολο ενότητας και συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λονδίνο ζητά εξηγήσεις από ΕΕ για διπλασιασμό δασμών στον χάλυβα

Η Βρετανία ζητά διευκρινίσεις από την Κομισιόν για τις ποσοστώσεις χάλυβα, ενώ ο Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Η βρετανική χαλυβουργία εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις των μέτρων.

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε άμεσες διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις νέες ποσοστώσεις στις εισαγωγές χάλυβα, που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε «συζητήσεις» με τις Βρυξέλλες για το θέμα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, οι εισαγωγές χάλυβα που δεν υπόκεινται σε δασμούς προβλέπεται να μειωθούν σχεδόν στο μισό. Παράλληλα, οι δασμοί για τις υπόλοιπες εισαγωγές αναμένεται να διπλασιαστούν στο 50%, με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας.

Η βρετανική χαλυβουργία εκφράζει έντονες ανησυχίες, χαρακτηρίζοντας τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ ως «υπαρξιακή απειλή». Επισημαίνεται ότι οι συνέπειες ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμα και εκείνες των δασμών που είχε επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον κλάδο.

Σε ερώτηση για το αν η Βρετανία επιδιώκει εξαίρεση από τα μέτρα, ο Κιρ Στάρμερ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον κλάδο και ότι «θα σας πούμε περισσότερα εν ευθέτω χρόνω».

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, «Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αλλά θα σας πω ξεκάθαρα ότι, όπως θα αναμένατε, το συζητάμε με την ΕΕ και τις ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ τον Μάιο, εξασφαλίζοντας δασμούς 25% (αντί για 50%) στις εξαγωγές χάλυβα προς την αμερικανική αγορά, με απώτερο στόχο τη μείωση των δασμών στο 0%.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Κρις ΜακΝτόναλντ ανέφερε ότι το Λονδίνο «πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» για άμεσες διευκρινίσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασης στην βρετανική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB και δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε, η Νορβηγία εξαιρείται από την πρόταση της ΕΕ για τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη ΕΕ και Βρετανίας σε Δανία και Γροιλανδία, δηλώνει φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τη δέσμευση ΕΕ και Βρετανίας για στήριξη της Γροιλανδίας και της Δανίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας στρατηγικών οικονομικών και ασφάλειας συμφερόντων.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Απρόθυμη η ΕΕ να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε χαλάρωση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η «μέγιστη πίεση» στη Ρωσία, παρά τις εκκλήσεις για μείωση των ενεργειακών τιμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα - Φον ντερ Λάιεν: Καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν

Ο Αντόνιο Κόστα και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασαν έντονα τις επιθέσεις του Ιράν, εξέφρασαν αλληλεγγύη στους λαούς της περιοχής και τόνισαν ότι η ΕΕ παραμένει αξιόπιστος εταίρος, στηρίζοντας τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Επαρκή τα αποθέματα ενέργειας στην ΕΕ παρά τον πόλεμο

Η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι οι χώρες μέλη έχουν επαρκή αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά τις διαταραχές στη Μέση Ανατολή. Οι ανησυχίες εστιάζουν κυρίως στις αυξημένες τιμές ενέργειας και όχι στην επάρκεια αποθεμάτων.