ΓΔ: 2348.45 -0.91% Τζίρος: 439.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι ευρωπαϊκές σημαίες μπροστά σε κτίριο στις Βρυξέλλες, σύμβολο ενότητας και συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λονδίνο ζητά εξηγήσεις από ΕΕ για διπλασιασμό δασμών στον χάλυβα

Η Βρετανία ζητά διευκρινίσεις από την Κομισιόν για τις ποσοστώσεις χάλυβα, ενώ ο Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Η βρετανική χαλυβουργία εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις των μέτρων.

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε άμεσες διευκρινίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις νέες ποσοστώσεις στις εισαγωγές χάλυβα, που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε «συζητήσεις» με τις Βρυξέλλες για το θέμα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, οι εισαγωγές χάλυβα που δεν υπόκεινται σε δασμούς προβλέπεται να μειωθούν σχεδόν στο μισό. Παράλληλα, οι δασμοί για τις υπόλοιπες εισαγωγές αναμένεται να διπλασιαστούν στο 50%, με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας.

Η βρετανική χαλυβουργία εκφράζει έντονες ανησυχίες, χαρακτηρίζοντας τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ ως «υπαρξιακή απειλή». Επισημαίνεται ότι οι συνέπειες ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμα και εκείνες των δασμών που είχε επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον κλάδο.

Σε ερώτηση για το αν η Βρετανία επιδιώκει εξαίρεση από τα μέτρα, ο Κιρ Στάρμερ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον κλάδο και ότι «θα σας πούμε περισσότερα εν ευθέτω χρόνω».

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, «Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αλλά θα σας πω ξεκάθαρα ότι, όπως θα αναμένατε, το συζητάμε με την ΕΕ και τις ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ τον Μάιο, εξασφαλίζοντας δασμούς 25% (αντί για 50%) στις εξαγωγές χάλυβα προς την αμερικανική αγορά, με απώτερο στόχο τη μείωση των δασμών στο 0%.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Κρις ΜακΝτόναλντ ανέφερε ότι το Λονδίνο «πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» για άμεσες διευκρινίσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασης στην βρετανική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB και δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε, η Νορβηγία εξαιρείται από την πρόταση της ΕΕ για τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη ΕΕ και Βρετανίας σε Δανία και Γροιλανδία, δηλώνει φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τη δέσμευση ΕΕ και Βρετανίας για στήριξη της Γροιλανδίας και της Δανίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας στρατηγικών οικονομικών και ασφάλειας συμφερόντων.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν προτείνει νέες κινητές δορυφορικές υπηρεσίες στην ΕΕ

Η Κομισιόν προτείνει νέο καθεστώς αδειοδότησης για κινητές δορυφορικές υπηρεσίες στην ΕΕ μετά το 2027, με αξιοποίηση της ζώνης 2 GHz για κρατικές, εμπορικές και αμυντικές επικοινωνίες, ενισχύοντας ασφάλεια και ανταγωνισμό.
Στρατιωτικό drone σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στις Βαλτικές για drone απειλές – Βολές κατά Μόσχας από ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Βίλνιους, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκαλεί αεροπορικούς συναγερμούς στις βαλτικές χώρες, επιχειρώντας να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ. Τόνισε πως οι τακτικές αυτές αποτυγχάνουν, όπως και στην Ουκρανία.
Βίλνιους πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για απειλές drone στη Βαλτική – Ανησυχία ΕΕ για ρωσικές κινήσεις

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Βίλνιους, επέρριψε στη Ρωσία ευθύνες για πρόσφατους συναγερμούς από drones στη Βαλτική, τονίζοντας ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, αλλά δεν τα καταφέρνει.