Η Αργεντινή καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ζητήσει ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, εν μέσω των συνεχιζόμενων αναταραχών στη χώρα από τότε που ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών του Ιουλίου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Μαδούρο μετά την ψηφοφορία θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Το Μπουένος Άιρες θα υποβάλει αίτημα στο δικαστήριο τη Δευτέρα για να πιέσει για την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Μαδούρο και άλλων μελών της κυβέρνησής του, ανέφερε το υπουργείο.
Ο πρώην οδηγός λεωφορείου Νικολάς Μαδούρο ανέλαβε την εξουσία στη Βενεζουέλα το 2013 μετά το θάνατο του μέντορά του Ούγκο Τσάβες. Η θητεία του έχει κυνηγηθεί από πολλές αντιπαραθέσεις, αλλά η πίεση συσσωρεύεται τώρα στον Μαδούρο τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς για τις αμφισβητούμενες εκλογές της 28ης Ιουλίου. Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε ότι κέρδισε o υποψήφιός της Εντμούντο Γκονζάλεζ Ουρούτια και δήλωσε ότι η ψηφοφορία αμαυρώθηκε από νοθεία.
Τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα των εκλογών έχουν βυθίσει το έθνος της Λατινικής Αμερικής σε κατάσταση αναταραχής. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες κρατήθηκαν στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν. Τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες έχουν όλοι καταδικάσει τη συνεχιζόμενη καταστολή της αντιπολίτευσης στα αποτελέσματα των εκλογών.
Το βράδυ της Παρασκευής, οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας περικύκλωσαν την υπό βραζιλιάνικη διαχείριση κατοικία της πρεσβείας της Αργεντινής στο Καράκας, όπου έξι προσωπικότητες της αντιπολίτευσης έχουν βρει καταφύγιο από τον Μάρτιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Πέδρο Ουρουχούρτου Νοσελίλι στο X, πρώην Twitter.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βραζιλία συνέλαβε τις έξι προσωπικότητες της αντιπολίτευσης. Από τον Αύγουστο, η Βραζιλία είναι υπεύθυνη για την πρεσβεία της Αργεντινής και την εκπροσωπεί στη χώρα, μετά τις απελάσεις των διπλωματών της. Η Βενεζουέλα απέλασε διπλωμάτες από επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής στα τέλη Ιουλίου, αφού οι κυβερνήσεις τους εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών.