ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 18:05:23
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
Οι σημαίες των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας κυματίζουν δίπλα-δίπλα σε καθαρό ουρανό.

Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ παραβιάζουν την κυριαρχία της Βενεζουέλας

ΟΗΕ: Μυστικές ενέργειες και απειλές στρατιωτικής βίας των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα και προκαλούν κινδύνους κλιμάκωσης στην Καραϊβική, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών.

Οι "μυστικές ενέργειες και οι απειλές με τη χρήση στρατιωτικής βίας" των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Βενεζουέλας παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Όπως επισημαίνουν, τέτοιες ενέργειες συνιστούν παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων περί μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και μη απειλής με στρατιωτική βία απέναντι σε άλλες χώρες. Παράλληλα, προειδοποιούν για "μια εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση, με σοβαρές συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια" στην περιοχή της Καραϊβικής.

Με βάση πληροφορίες για "μεγάλη αμερικανική στρατιωτική ενίσχυση που είναι σε εξέλιξη στην Καραϊβική" με πρόσχημα την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ υπογραμμίζουν ότι η χρήση βίας στα διεθνή ύδατα χωρίς επαρκή νομική βάση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και μπορεί να οδηγήσει σε εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επτά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ως καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην Καραϊβική. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν τουλάχιστον έξι επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε μυστικές επιχειρήσεις της CIA κατά της Βενεζουέλας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Υποστηρίζει, επιπλέον, ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Καράκας και έλεγχο των σημαντικών πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ τόνισαν ότι "η προετοιμασία μιας μυστικής ή απευθείας στρατιωτικής δράσης κατά ενός άλλου κυρίαρχου κράτους" αποτελεί ακόμη σοβαρότερη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Εκτιμούν επίσης ότι "οι διακινητές ναρκωτικών που κατηγορούνται από τους Αμερικανούς δεν επιτίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα νόμιμης άμυνας".

Επιπλέον, τονίζουν πως "η μακρά ιστορία παρεμβάσεων από το εξωτερικό στη Λατινική Αμερική δεν πρέπει να επαναληφθεί" και καλούν τη διεθνή κοινότητα να "υπερασπιστεί με σθένος το κράτος δικαίου, τον διάλογο και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών".

Σημειώνεται ότι οι εμπειρογνώμονες έχουν επικοινωνήσει με την αμερικανική κυβέρνηση ζητώντας να "σταματήσουν τις παράνομες επιθέσεις και απειλές".

Μετά τον θάνατο ενός Κολομβιανού ψαρά κατά τη διάρκεια αμερικανικής επίθεσης, η κυβέρνηση της Κολομβίας προέβη σε διαμαρτυρία, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και για "δολοφονία".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο αποκλεισμός της Βενεζουέλας από ΗΠΑ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Ειδικοί του ΟΗΕ καταδίκασαν τον ναυτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα ως «παράνομη ένοπλη επίθεση» που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας πως δεν επιτρέπεται μονομερής επιβολή κυρώσεων με ένοπλο αποκλεισμό.
Νικολάς Μαδούρο πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η πώληση πετρελαίου κρατά τον Μαδούρο στην εξουσία σύμφωνα με ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αυστηροποιήσουν στο έπακρο τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, στοχεύοντας να στερήσουν πόρους από τον Μαδούρο, που κατηγορείται για χρηματοδότηση ναρκοτρομοκρατίας.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση ΗΠΑ - Βενεζουέλας

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται μετά από αίτημα της Βενεζουέλας, με αντικείμενο την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ και τη στήριξη Κίνας και Ρωσίας.
Αντόνιο Γκουτέρες ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκκληση Γκουτέρες σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα για αυτοσυγκράτηση

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ για τη διασφάλιση της ειρήνης, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καλεί σε διάλογο ΗΠΑ και Βενεζουέλα για την αποκλιμάκωση της έντασης

Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ, η Βενεζουέλα κατήγγειλε αυξημένες στρατιωτικές κινήσεις ΗΠΑ στην Καραϊβική. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για κλιμάκωση της έντασης, ενώ η Ουάσιγκτον δηλώνει πως στόχος είναι η καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία - ΗΠΑ: Συνομιλίες για «ενοχλητικά» ζητήματα, άλυτα τα βασικά θέματα

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες Ρωσίας–ΗΠΑ για πρακτικά διμερή ζητήματα, όμως τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα, με νέο γύρο επαφών να αναμένεται την άνοιξη του 2026.