ΓΔ: 2187.73 1.25% Τζίρος: 194.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:40:44
Φώτο: Shutterstock

Νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Κίνας, λόγω της Ουκρανίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 300 νέους στόχους, συμπεριλαμβανομένων οντοτήτων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν εταιρείες που προμηθεύουν τη Ρωσία με διπλής χρήσης υλικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά κινεζικών οντοτήτων που θεωρείται πως ενισχύουν τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτές οι κυρώσεις έρχονται ως απάντηση στη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία, παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 300 νέους στόχους, συμπεριλαμβανομένων οντοτήτων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν εταιρείες που προμηθεύουν τη Ρωσία με διπλής χρήσης υλικά, δηλαδή υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς​​.

Συγκεκριμένα, εταιρείες όπως η Tulun International και η Finder Technology Limited, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, αναγνωρίστηκαν ως μεσάζοντες που προμηθεύουν κρίσιμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα για τη ρωσική στρατιωτική μηχανή. Η Tulun International έχει αναφερθεί ότι επαναπωλεί συστήματα πλοήγησης που εγκαθίστανται σε ρωσικά στρατιωτικά drones, ενώ η Finder Technology εξάγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρονικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων​​.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα στοχεύουν επίσης κινεζικές τράπεζες που ενδέχεται να εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της παραγωγής αυτών των διπλής χρήσης αγαθών που υποστηρίζουν τη ρωσική αμυντική βιομηχανία​.

Η Κίνα έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία δεν παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Κίνα διατηρεί ουδέτερη στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι οι σχέσεις της με τη Ρωσία είναι σε φυσιολογικά πλαίσια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ουάνγκ Γουενμπίν, δήλωσε ότι η Κίνα «δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος για την κρίση στην Ουκρανία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Θέλουμε διάλογο με ΗΠΑ, στηρίζουμε Ιράν και ζητούμε εκεχειρία

Η Κίνα δηλώνει πρόθυμη για συνεργασία με τις ΗΠΑ και ανοιχτή επικοινωνία, τηρώντας τις "κόκκινες γραμμές" της. Οι διμερείς σχέσεις δοκιμάζονται λόγω εμπορικών διαφορών και πρόσφατων διεθνών γεγονότων σε Βενεζουέλα και Ιράν.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Σεβασμός στο πυρηνικό δικαίωμα Ιράν και έκκληση για τερματισμό επιθέσεων

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας Μάο Νινγκ ζήτησε τερματισμό της αμερικανικής επιχείρησης στο Ιράν και επιστροφή στον διάλογο, τονίζοντας ότι τα πλήγματα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Cosco: Εντολή στα πλοία της να πλεύσουν σε ασφαλή ύδατα στον Κόλπο

Η Cosco ζήτησε από τα πλοία της στον Κόλπο να κατευθυνθούν σε ασφαλή ύδατα, παγώνοντας τις κινήσεις τους μετά τα πρόσφατα πλήγματα ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν. Παρόμοια μέτρα έλαβαν Maersk και MSC λόγω της έντασης στο Στενό του Χορμούζ.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά άμεση εκεχειρία και έκτακτη σύγκληση του ΣΑ ΟΗΕ για το Ιράν

Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για τα χτυπήματα ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν, ζητώντας άμεση κατάπαυση πυρός και σεβασμό στην κυριαρχία του Ιράν. Κίνα και Ρωσία ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του ΣΑ ΟΗΕ για το θέμα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βαρσοβία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία κρίνει τον τρίτο πυλώνα της παγκόσμιας τάξης

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθορίσει αν η Ευρώπη ή η Ρωσία θα είναι ο τρίτος πυλώνας παγκόσμιας ισχύος. Στη Γενεύη γίνονται διαπραγματεύσεις Ουκρανών και Αμερικανών.