Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά κινεζικών οντοτήτων που θεωρείται πως ενισχύουν τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτές οι κυρώσεις έρχονται ως απάντηση στη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία, παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 300 νέους στόχους, συμπεριλαμβανομένων οντοτήτων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν εταιρείες που προμηθεύουν τη Ρωσία με διπλής χρήσης υλικά, δηλαδή υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Συγκεκριμένα, εταιρείες όπως η Tulun International και η Finder Technology Limited, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, αναγνωρίστηκαν ως μεσάζοντες που προμηθεύουν κρίσιμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα για τη ρωσική στρατιωτική μηχανή. Η Tulun International έχει αναφερθεί ότι επαναπωλεί συστήματα πλοήγησης που εγκαθίστανται σε ρωσικά στρατιωτικά drones, ενώ η Finder Technology εξάγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρονικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα στοχεύουν επίσης κινεζικές τράπεζες που ενδέχεται να εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της παραγωγής αυτών των διπλής χρήσης αγαθών που υποστηρίζουν τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Η Κίνα έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία δεν παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Κίνα διατηρεί ουδέτερη στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι οι σχέσεις της με τη Ρωσία είναι σε φυσιολογικά πλαίσια.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ουάνγκ Γουενμπίν, δήλωσε ότι η Κίνα «δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος για την κρίση στην Ουκρανία».