ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Έντονη αντίδραση από Πεκίνο μετά το κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ

Η Κίνα σημειώνει ότι παρουσιάζεται ως χώρα που παρέχει υποστήριξη στη ρωσική εισβολή, τονίζοντας ότι αυτό το κείμενο υποκινεί σύγκρουση, ωστόσο διαβεβαίωσε την διάθεση να διατηρηθεί η επαφή με το ΝΑΤΟ.

Η Κίνα δεν θα αποδεχθεί ποτέ τις «ανυπόστατες κατηγορίες» που διατυπώθηκαν εναντίον της στο ανακοινωθέν της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον, τόνισε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, ο Ουάνγκ Γι, στον Ολλανδό ομόλογό του Κάσπαρ Φέλτκαμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

Ο κ. Ουάνγκ διαβεβαίωσε πως η κινεζική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διατηρήσει την επαφή με το NATO και να το αντιμετωπίζει με «ισοτιμία» και σεβασμό, πρόσθεσε ωστόσο πως για αυτό προϋποτίθεται αμοιβαιότητας και ζητώντας η δυτική στρατιωτική συμμαχία να μην αναμιγνύεται σε εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις ούτε να θέτει υπό αμφισβήτηση κινεζικά εθνικά συμφέροντα.

Πρόσθεσε πως παρότι η Κίνα και τα κράτη μέλη του NATO έχουν διαφορετικά πολιτικά συστήματα και αξίες, αυτός δεν είναι λόγος η δυτική συμμαχία να «υποκινεί σύγκρουση» με τη χώρα του. «Ο σωστός δρόμος είναι να ενισχύσουμε τον διάλογο, να βελτιώσουμε την κατανόηση, να οικοδομήσουμε βασική αμοιβαία εμπιστοσύνη και να αποφύγουμε οποιονδήποτε στρατηγικό λάθος υπολογισμό», επέμεινε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Χθες Πέμπτη, το Πεκίνο επέκρινε με έντονο τρόπο το ανακοινωθέν της συνόδου του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, στο οποίο η Κίνα παρουσιάζεται ως χώρα που παρέχει «υποστήριξη αποφασιστικής σημασίας» στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Για την κινεζική πλευρά, το κείμενο χαρακτηρίζεται από προκατάληψη και «υποκινεί σύγκρουση».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κινεζικής διπλωματίας, το NATO «υπερβάλλει» για την «απειλή» της Κίνας και οι κατηγορίες πως έχει ευθύνες για την κρίση στην Ουκρανία διατυπώθηκαν με «κακόβουλη πρόθεση». Σε διμερές επίπεδο, ο κ. Ουάνγκ διαβεβαίωσε πως η Κίνα θέλει στενές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας και ότι θα επιδιώξει διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Πρόσθεσε πως η ολλανδική πλευρά πρέπει να παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αντικειμενικό και λογικό τρόπο τη χώρα του, λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση των Βρυξελλών για την επιβολή βαρύτερων δασμών σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραγόμενα στην Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βεβαιότητα ΗΠΑ ότι το νέο στρατηγικό σχέδιο του NATO θα είναι αυστηρό με την Κίνα

Το ΝΑΤΟ εργάζεται πάνω στη νέα του Στρατηγική Αντίληψη - ένα στρατηγικό σχέδιο που περιγράφει τους στόχους και τις αξίες της Συμμαχίας - το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη την ερχόμενη εβδομάδα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν την ένταση μέσω του ΝΑΤΟ

«Η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εγγυημένη μέσω της διεύρυνσης ενός στρατιωτικού μπλοκ. Αυτό ισχύει για την Ευρώπη, όπως και για άλλες περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ διόρισε πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ τον δικηγόρο Μάθιου Γουίτακερ

«Ο Ματ είναι ένας ακλόνητος πολεμιστής και πιστός πατριώτης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εκλεγμένος πρόεδρος. Ο στόχος του θα είναι «να προάγει και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δηλώσεις στη Λίμα, όπου ολοκληρώθηκε η σύνοδος του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) σε μια από τις τελευταίες περιοδείες του στο εξωτερικό.