Η ανησυχία εντείνεται σήμερα για την τύχη του μισού και πλέον πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, τους 1,3 εκατ. ανθρώπους που κατέφυγαν στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, όπου ο στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει επιχείρηση ευρείας κλίμακας, την ώρα που ξεκινά στο Κάιρο νέος κύκλος συνομιλιών για την ενδεχόμενη κήρυξη ανακωχής.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα την περιοδεία του στην περιοχή συναντώντας τον επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, έπειτα από τις χωριστές συνομιλίες που είχε χθες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάλεσε να κηρυχθεί ανακωχή που θα επιτρέψει να διανεμηθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να απελευθερωθούν όμηροι, καλώντας ταυτόχρονα το Ισραήλ, παραδοσιακά στενό σύμμαχο της χώρας του, να «προστατεύσει» τους αμάχους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.
Μετά την πρώτη φάση της ανάπτυξής του, που επικεντρώθηκε στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, ο ισραηλινός στρατός επιχείρησε στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ειδικά στην πόλη Χαν Γιούνις, θέατρο τις τελευταίες εβδομάδες σκληρών μαχών κι ακατάπαυστων βομβαρδισμών.
Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι έδωσε διαταγή τον ισραηλινό στρατό να «προετοιμαστεί» να επιτεθεί στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν στοιβαχτεί 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών σε άλλους τομείς του θυλάκου.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη αυτόπτες μάρτυρες και πηγές σε νοσοκομεία έκαναν λόγο για πολύνεκρα πλήγματα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ειδικά στη Ράφα.
Στην πόλη 270.000 κατοίκων προπολεμικά, που μετατράπηκε σε αχανή καταυλισμό προσφύγων, οι συνθήκες είναι φρικτές, ο κόσμος «δεν έχει είδη πρώτης ανάγκης για να επιβιώσει», βρίσκεται αντιμέτωπος «με την πείνα, τις αρρώστιες και τον θάνατο», προειδοποίησε χθες ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. Στην επικείμενη επίθεση στη Ράφα θα χαθούν πολλές ζωές αμάχων και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες, τόνισε. «Για να το θέσουμε απλά: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», επέμεινε.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε εναντίον των «ανυπολόγιστων συνεπειών για την περιφέρεια» αν εξαπολυθεί ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα, που θα «μεγεθύνει εκθετικά αυτόν που είναι ήδη ανθρωπιστικός εφιάλτης».
Νέα προσπάθεια από Μπλίνκεν για ανακωχή
«Σε ό,τι αφορά τη Ράφα (...) το Ισραήλ έχει ευθύνη και υποχρέωση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθεί πως οι άμαχοι θα προστατευθούν κι ότι θα έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που έχουν ανάγκη», είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν.
«Οι ισραηλινοί στερήθηκαν την ανθρώπινη ιδιότητά τους με τον πιο φρικιαστικό τρόπο την 7η Οκτωβρίου. Οι όμηροι στερούνται την ανθρώπινη ιδιότητά τους κάθε μέρα έκτοτε. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για τη στέρηση της ανθρώπινης ιδιότητας άλλων. Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις» εκείνης της ημέρας, πρόσθεσε.
Στην πέμπτη περιοδεία του στην περιοχή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, ο κ. Μπλίνκεν προσπάθησε να προωθήσει την πρόταση για την κήρυξη ανακωχής που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι από αξιωματούχους των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, στην οποία απάντησε η Χαμάς προχθές Τρίτη.
Παρότι έκρινε πως στοιχεία της απάντησης της Χαμάς είναι «απαράδεκτα», ο κ. Μπλίνκεν είπε μολαταύτα πως ελπίζει ότι θα υπάρξει δεύτερη ανακωχή, έπειτα από εκείνη μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων και την αποφυλάκιση εκατοντάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά.
Αίγυπτος και Κατάρ θα φιλοξενήσουν «νέο κύκλο διαπραγματεύσεων» από σήμερα στο Κάιρο με σκοπό να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση «της ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας» και η ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, δήλωσε αιγύπτιος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο Τελ Αβίβ, όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι συμμετείχαν στην πολλοστή συγκέντρωση με κεντρικό αίτημα η κυβέρνηση Νετανιάχου να διαπραγματευθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ανθρώπων που παραμένουν στα χέρια των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.