Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα το Κατάρ έχει «τεράστια επιρροή» επί της Χαμάς, τονίζοντας ότι ο μεσολαβητικός ρόλος της Ντόχα στις μέχρι στιγμής άκαρπες συνομιλίες για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ελέγχεται προσεκτικά από τη διεθνή κοινότητα.
«Νομίζω ότι πρέπει να απαιτήσουμε από το Κατάρ, που φιλοξενεί τη Χαμάς - φιλοξενούν ηγέτες της Χαμάς, χρηματοδοτούν τη Χαμάς... για να επιτύχουμε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων μας», τόνισε ο Νετανιάχου στο βρετανικό TalkTV. «Νομίζω ότι ολόκληρος ο κόσμος έχει τα μάτια του πάνω στο Κατάρ».
Ερωτηθείς τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ ή άλλες παγκόσμιες δυνάμεις για το ζήτημα, ο Νετανιάχου είπε: «Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα μιλήσω απευθείας μαζί τους... Δεν νομίζω ότι (το Κατάρ) είναι ένας μεσολαβητής που κρατά παθητική στάση».
Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι η απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει θα απαιτούσε τον εγγυημένο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και την απόσυρση όλων των δυνάμεων εισβολής, επαναλαμβάνοντας τη θέση της μετά τη συνάντηση του Ισραήλ με διαμεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο.
«Η επιτυχία της συνάντησης στο Παρίσι εξαρτάται από το αν η Κατοχή (Ισραήλ) συμφωνήσει να τερματίσει τη συνολική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι.
Δεν ήταν άμεσα σαφές αν, με την εκπλήρωση αυτού του όρου, η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους ή μερικούς από τους 132 ομήρους που παραμένουν στη Γάζα μετά την απαγωγή τους στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μια πλήρης απελευθέρωση θα απαιτούσε από το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται για λόγους ασφαλείας στις φυλακές του.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες για τη διαμεσολάβηση, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στους Τhe Times of Israel ότι για να υπογράψει η Χαμάς μια συμφωνία παρακολούθησης της εκεχειρίας του Νοεμβρίου, κατά την οποία απελευθέρωσε 105 ομήρους, θέλει το Ισραήλ να συμφωνήσει να τερματίσει την επίθεση και να αποσυρθεί από τη Γάζα, αν και η εφαρμογή δεν θα είναι απαραίτητα άμεση.
Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς συζήτησε το περίγραμμα μιας διαφαινόμενης συμφωνίας για δίμηνη κατάπαυση του πυρός στη Γαλλία την Κυριακή με τον Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Μοσάντ, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Καμέλ.
Δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει το Σάββατο στο Associated Press ότι οι Αμερικανοί διαπραγματευτές σημειώνουν πρόοδο για την επίτευξη συμφωνίας. Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις, δήλωσαν στο AP ότι οι αναδυόμενοι όροι της συμφωνίας που δεν έχει ακόμη σφραγιστεί θα εξελιχθούν σε δύο φάσεις. Οι New York Times ανέφεραν επίσης το Σάββατο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.
Στην πρώτη φάση, ανέφερε το AP, οι μάχες θα σταματούσαν για να επιτραπεί η απελευθέρωση των υπόλοιπων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών ομήρων από τη Χαμάς, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας.