ΓΔ: 1401.75 0.29% Τζίρος: 79.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:53:30 DATA
Φωτό: Shutterstock

Νέα πλήγματα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία κατά των Χούθι στην Υεμένη

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου, ότι έπληξαν εγκατάσταση ραντάρ με πυραύλους Tomahawk.

Νέα πλήγματα κατά εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη πραγματοποίησαν σήμερα οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού οι αντάρτες ενέτειναν τις απειλές του κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Η τελευταία επίθεση, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ στόχευε μια τοποθεσία ραντάρ, ήρθε μια ημέρα μετά από δεκάδες αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων τύπου Carney χρησιμοποίησε πυραύλους Tomahawk στην επακόλουθη επίθεση νωρίς το Σάββατο τοπική ώρα «για να υποβαθμίσει την ικανότητα των Χούθι να επιτίθενται σε θαλάσσια σκάφη, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών σκαφών», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε δήλωση στο X, πρώην Twitter.

Στο πλαίσιο του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η ένταση οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ερυθρά Θάλασσα με επιθέσεις των ανταρτών Χούθι να θέτουν στο στόχαστρο τις θαλάσσιες μεταφορές σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό θύλακα. Νωρίς χθες, Παρασκευή, το πρωί αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα είχαν στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένης, μεταξύ των οποίων την πρωτεύουσα Σαναά, προκαλώντας φόβους για μια περιφερειακή διάχυση του πολέμου στη Γάζα που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε τους αντάρτες Χούθι και με άλλα πλήγματα σε θέσεις τους αν αυτοί δεν σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι αντάρτες Χούθι απείλησαν με αντίποινα στα χθεσινά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, λέγοντας πως τα συμφέροντα των δύο χωρών θεωρούνται πλέον «νόμιμοι στόχοι».

Μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα της Παρασκευής, οι Χούθι εκτόξευσαν «τουλάχιστον έναν πύραυλο», ο οποίος δεν έπληξε ωστόσο κανένα πλοίο, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός πριν από τα πλήγματα που έγιναν σήμερα τα ξημερώματα με πυραύλους Tomahawk, που εξαπολύθηκαν από το αντιτορπιλικό USS Carney. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε προηγουμένως καλέσει «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν μια κλιμάκωση (...) προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο σύνολο της περιοχής», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Πολλαπλά πλήγματα

Το αντάρτικο κίνημα των Χούθι αποτελεί μέρος του «άξονα της αντίστασης» που έχει δημιουργηθεί από το Ιράν, ο οποίος συσπειρώνει στην περιοχή οργανώσεις εχθρικές στο Ισραήλ, κυρίως την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ και ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα της Παρασκευής, «73 επιδρομές», είχαν στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σαναά και στις περιοχές Χοντέιντα (δυτικά), Τάιζ (νότια), Χάτζαχ (βορειοδυτικά) και Σαάντα (βόρεια), είχε δηλώσει νωρίτερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ενώ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συνολικά πάνω από 150 πλήγματα είχαν στόχο 30 στρατιωτικές θέσεις. Ο Μπάιντεν μίλησε για επιχείρηση που στέφθηκε «με επιτυχία», σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή ήταν «αμυντική» κυρίως για να προστατευθεί το διεθνές εμπόριο.

Κατηγορώντας τους Χούθι ότι αγνόησαν «τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας», ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε τα πλήγματα μέτρα «απαραίτητα (...) σε κατάσταση νόμιμης άμυνας». Σε κοινή δήλωσή τους, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και 8 σύμμαχοί τους, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν, υπογράμμισαν ότι ο στόχος τους ήταν η «αποκλιμάκωση» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο στη Μόσχα, το Κρεμλίνο καταδίκασε τα δυτικά πλήγματα, λέγοντας ότι είναι «παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «δυσανάλογη» απάντηση. Επίσης στη διάρκεια συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια κατήγγειλε «κατάφωρη επίθεση» και «μαζικό πλήγμα κατά του πληθυσμού της χώρας στο σύνολό της».

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ προειδοποίησε ωστόσο ότι κανένα πλοίο δεν είναι ασφαλές όσον αφορά την απειλή. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε κακοποιοί να παρενοχλούν τις διεθνείς μεταφορές», δήλωσε στην Telegraph ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς, ενώ κάλεσε το Ιράν να σταματήσει τις δραστηριότητες των ομάδων που υποστηρίζει, όπως η Χούθι και η Χεζμπολάχ.

Ταυτόχρονα σε συνάντηση που είχε με τον Λιου Τζιαντσάο, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της κεντρικής επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε «τη σημασία διατήρησης και υπεράσπισης του δικαιώματος στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα», αποφεύγοντας ταυτοχρόνως «μια νέα κλιμάκωση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δηλώσεις στη Λίμα, όπου ολοκληρώθηκε η σύνοδος του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) σε μια από τις τελευταίες περιοδείες του στο εξωτερικό.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελ Σαλβαδόρ: 8.000 άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού φυλακίστηκαν άδικα

Από τους 83.000 ανθρώπους οι οποίοι συνελήφθησαν χωρίς δικαστικά εντάλματα δυνάμει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε τον Μάρτιο του 2022 στο Ελ Σαλβαδόρ, τουλάχιστον 30.000 είναι αθώοι.