Ότι εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών εξέτασαν όλες τις υποβληθείσες προσκλήσεις για ψηφοφορία στις πρόσφατες εκλογές που αξιολογήθηκαν ως αμφιλεγόμενες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής ομιλίας του προς το έθνος, επεσήμανε ότι και οι 496 κλήσεις καταχωρήθηκαν δεόντως στον εκλογικό κατάλογο.
«Συνολικά 487 από αυτούς ήταν εγγεγραμμένοι στο ίδιο εκλογικό τμήμα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ενώ μόνο εννέα από αυτούς είχαν εγγραφεί το 2022», δήλωσε ο Βούτσισ. Είπε ότι δεν είναι λογικό να μην σχηματιστεί πλειοψηφία στο ρεπουμπλικανικό κοινοβούλιο και ότι όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές - εάν δεν υπάρχει πλειοψηφία-, νέες εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με το νόμο. «Αν δεν υπάρχει πλειοψηφία, κανένα πρόβλημα. Εάν υπάρξει πλειοψηφία, τότε δεν θα γίνουν εκλογές στο Βελιγράδι», δήλωσε ο πρόεδρος.
Επεσήμανε επίσης ότι ο αριθμός των καταγγελιών και των προσφυγών κατά της εκλογικής διαδικασίας στο Βελιγράδι, είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι ήταν μετά τις εκλογές του 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θεσμοί θα κάνουν τη δουλειά τους. «Δεν θα διεξαχθούν εκλογές μέχρι το 2027, εκτός εάν οι θεσμοί αποφασίσουν διαφορετικά. Θα κάνουν τη δουλειά τους, θα έχουν την υποστήριξή μας για να κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με το νόμο και τους δημοκρατικούς κανόνες», είπε.
«Το σερβικό κοινοβούλιο αναμένεται να συγκροτηθεί τον Ιανουάριο και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ελπίζω ότι θα ολοκληρώσουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης, επειδή μας περιμένει πολλή δουλειά», ανακοίνωσε.
Στην αρχή της ομιλίας του, μίλησε για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, που την παρουσίασε ως αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησής του, αν και αυτό δεν εμπίπτει στις εξουσίες του Προέδρου του κράτους και παρόλο που στη διάσκεψη συμμετείχε επίσης η πρωθυπουργός Άνα Μπράντιτς και ανακοίνωσε επίσης ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και του κράτους την επόμενη περίοδο.
Μετά τις εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, ΜΚΟ που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία και διεθνείς παρατηρητές επεσήμαναν μια σειρά παρατυπιών – από τη μεταφορά ψηφοφόρων από άλλες πόλεις και χώρες μέχρι την εξαγορά ψήφων και τη διεξαγωγή παράλληλων συνομιλιών έξω από τα εκλογικά τμήματα.
Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας κάλεσαν το κράτος να διερευνήσει όλους τους κανονισμούς και η αντιπολίτευση απαίτησε επανάληψη της ψηφοφορίας στις τοπικές εκλογές στο Βελιγράδι. Για το λόγο αυτό, η Μαρινίκα Τέπιτς από το κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης ξεκίνησε απεργία πείνας στο κτίριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί συνάδελφοί της, και οι πολίτες διαμαρτύρονται κάθε βράδυ μπροστά από το κτίριο τις τελευταίες έξι ημέρες.