Τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Σερβία στις 17 Δεκεμβρίου, όπως επίσης και την κατανομή των 250 εδρών στη βουλή, ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Μετά τις επαναληπτικές εκλογές σε 28 εκλογικά τμήματα και την εξέταση όλων των ενστάσεων, η επιτροπή έκρινε ότι η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε το 46,75% των ψήφων και καταλαμβάνει 129 έδρες.
Σημειώνεται ότι η σερβική αντιπολίτευση δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών καταγγέλλοντας νοθεία και ζητάει την επανάληψη τους. «Ξεκινάμε τη νομική μάχη σήμερα», δήλωσε την Παρασκευή, ο Μίοντραγκ Γκαβρίλοβιτς, Σέρβος βουλευτής και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), ο οποίος είναι επίσης μέλος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Σερβία κατά της βίας».
Ο συνασπισμός ηγείται της δημόσιας εκστρατείας καταγγέλλοντας υποτιθέμενες «παρατυπίες» στις κάλπες και ζητώντας την ακύρωση των αποτελεσμάτων που είδαν το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς να σημειώνει σαρωτική νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές και να πετυχαίνει μια αμφισβητούμενη νίκη στις δημοτικές εκλογές στο Βελιγράδι. Τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου.
Το SNS του Βούτσιτς, το οποίο έλαβε το 46,75% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, κέρδισε μια μικρή πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση των 250 εδρών με 129 έδρες, ενώ το 12κομματικό μπλοκ «Σερβία κατά της βίας» πήρε 65 έδρες. Το SNS κέρδισε 49 από τις 110 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο του Βελιγραδίου. Ο Γκαβρίλοβιτς ανέφερε πως η ποινική καταγγελία περιέχει 120 αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με περίπου 600 διευθύνσεις που χρησιμοποιούσαν ψηφοφόροι στο Βελιγράδι και οι οποίες ήταν «μη οικιστικές μονάδες ιδιοκτησίας», οι οποίες περιελάμβαναν συνεργεία αυτοκινήτων, ηλεκτρικούς υποσταθμούς και παντοπωλεία.
«Αυτό γελοιοποιεί το νόμο. Αυτό δεν μπορεί να υπάρξει σε καλά οργανωμένα κράτη», δήλωσε ο Γκαβρίλοβιτς στους δημοσιογράφους. Διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν επίσης παρατυπίες κατά τη διάρκεια των εκλογών - συμπεριλαμβανομένης της «εξαγοράς ψήφων» και του «γεμίσματος της κάλπης» - ενώ ορισμένα δυτικά έθνη εξέφρασαν ανησυχία για την εκλογική διαδικασία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Βούτσιτς απέρριψε οποιαδήποτε εξωτερική έρευνα, λέγοντας ότι οι εκλογές είναι «θέμα των (σερβικών) κρατικών θεσμών». Μετά τις εκλογές, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους με τις συγκεντρώσεις να κορυφώνονται στις 24 Δεκεμβρίου, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο δημαρχείο του Βελιγραδίου. Η αστυνομία απώθησε το πλήθος, ενώ περισσότεροι από 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Ο συνασπισμός «Η Σερβία ενάντια στη βία», που συνθέτουν κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα, έλαβε ποσοστό 13,66% και εκλέγει 65 βουλευτές. Με 18 βουλευτές θα εκπροσωπηθεί στη βουλή το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς που έλαβε το 6,55% των ψήφων. Από δεκατρείς βουλευτές θα έχουν ο δεξιός συνασπισμός «NADA» (5,02%) και το κόμμα «Εμείς-Η φωνή του λαού» (4,69%) του συνομωσιολόγου, αντιεμβολιαστή γιατρού Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς. Στη νέα βουλή οι εθνικές μειονότητες θα εκπροσωπηθούν με 12 βουλευτές. Οι Ούγγροι εξέλεξαν έξι βουλευτές, οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι τέσσερις βουλευτές και από έναν βουλευτή εξέλεξαν η αλβανική μειονότητα και το κόμμα των Ρώσων.