ΓΔ: 2337.19 -0.35% Τζίρος: 188.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:11:42
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
Εικόνα που αποτυπώνει τη διαμάχη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ σε παγκόσμιο πλαίσιο.

Απέρριψε ο Αραβικός Σύνδεσμος το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μ. Ανατολή

Ο Αραβικός Σύνδεσμος δε θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εκτέλεση του σχεδίου, αναφέρει ένα κοινό ανακοινωθέν και τονίζει ότι το Ισραήλ δε θα πρέπει να εφαρμόσει την πρωτοβουλία αυτή με τη βία.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού σήμερα στο Κάιρο, λέγοντας ότι δεν θα οδηγήσει σε μια δίκαιη συμφωνία ειρήνης.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος δε θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εκτέλεση του σχεδίου, αναφέρει ένα κοινό ανακοινωθέν. Το Ισραήλ δε θα πρέπει να εφαρμόσει την πρωτοβουλία αυτή με τη βία, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε τη διακοπή «όλων των σχέσεων», περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή, από τη μια πλευρά, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη.

«Ενημερώνουμε πως δεν θα υπάρξει κανενός είδους σχέση με εσάς (τους Ισραηλινούς) ούτε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας, υπό το φως» του αμερικανικού σχεδίου που αποτελεί «παραβίαση των συμφωνιών του Όσλο» που υπογράφτηκαν με το Ισραήλ το 1993, δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής στο Κάιρο.

Το Ισραήλ και οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής συνεργάζονταν επί μακρόν για την αστυνόμευση περιοχών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που τελεί υπό παλαιστινιακό έλεγχο. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει υπογράψει επίσης συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών με τις ΗΠΑ, η οποία συνεχίστηκε παρότι οι Παλαιστίνιοι άρχισαν από το 2017 να μποϊκοτάρουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Αμπάς, ο οποίος είπε ότι διαβίβασε το μήνυμα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε το εβραϊκό κράτος να «αναλάβει τις ευθύνες του ως κατοχική δύναμη» των παλαιστινιακών εδαφών.

Οι Παλαιστίνιοι «έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη νόμιμη μάχη τους με ειρηνικά μέσα για να τερματιστεί η κατοχή», πρόσθεσε.

Ο Αμπάς είπε ακόμη ότι αρνήθηκε να συζητήσει με τον Τραμπ το σχέδιό του τηλεφωνικώς ή να λάβει έστω ένα αντίτυπό του για να το μελετήσει.

«Ο Τραμπ ζήτησε να του μιλήσω στο τηλέφωνο αλλά του είπα 'Όχι' και ότι θέλει να μου στείλει μια επιστολή... αλλά αρνήθηκα», είπε.

η της Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετης πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ενίσχυση σχέσεων με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά την επίσκεψη Βανς

Η Ρωσία θα ενισχύσει τους δεσμούς της με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε το Κρεμλίνο, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στις χώρες αυτές και τη σύναψη συμφωνιών ΗΠΑ με τις δύο χώρες του Καυκάσου.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δημοσιεύτηκαν βίντεο και μηνύματα πράκτορα που πυροβόλησε γυναίκα

Δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο όπου πράκτορας CBP πυροβολεί πέντε φορές γυναίκα στο Σικάγο τον Οκτώβριο, αμφισβητώντας την επίσημη εκδοχή του περιστατικού. Το βίντεο δείχνει πιθανή σύγκρουση με το όχημα της γυναίκας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία στο χαμηλότερο επίπεδο, λέει το Ινστιτούτο Κιέλου

Το 2025, η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι ΗΠΑ μείωσαν τις συνεισφορές τους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου. Η βοήθεια ήταν μικρότερη και από αυτή του 2022.