Οι αυριανοί επιχειρηματίες και ηγέτες είναι τα παιδιά μας. Οπότε η χρηματοοικονομική εκπαίδευση των παιδιών είναι απαραίτητη για να κατανοήσουν από νωρίς πως λειτουργεί ο κύκλος του χρήματος. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών για τη διαχείριση χρήματος μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές οικονομικές κρίσεις της χώρας μας.
Η χρηματοοικονομική ασφαλιστική σύμβουλος, Κωνσταντίνα Κοντομάρη κάνει εκπαιδεύσεις σε σχολεία και σε γονείς, βοηθά τους ανθρώπους να αναβαθμίσουν την οικονομική τους κατάσταση και να βιώνουν ασφάλεια και ευημερία. Έχει δημιουργήσει σχετικό πρόγραμμα και έχει γράψει βιβλία, ενώ δίνει συμβουλές στο BD για το πώς θα διαχειριστούμε τα χρήματα εμείς και τα παιδιά μας για να έχουμε μια επιτυχημένη οικονομική ζωή και εξηγεί τι είναι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός.
Ποια είναι η σχέση σας με τα οικονομικά, τη συμβουλευτική, τη συγγραφή και την εκπαίδευση;
«Έχω σπουδάσει Διοίκηση και Οικονομία και έχω εργαστεί στην Αγροτική Τράπεζα και ως υπεύθυνη λογιστηρίου για πολλά χρόνια. Στην πορεία ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Συμβουλευτική Ψυχολογία Coaching στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατόπιν Εγκληματολογική Ψυχολογία και πρόσφατα έκανα μία εξειδίκευση στην Νευροοικονομική Ψυχολογία.
Τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά με τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής ,έχω γράψει 3 βιβλία εκ των οποίων το ένα από αυτά οι «Μικροί Ήρωες, Μεγάλοι Ηγέτες» που έχει μεταφραστεί και στα αγγλικά και έχει πάρει διεθνή διάκριση. Κάνω εκπαιδεύσεις σε σχολεία και σε γονείς και βοηθάω τους ανθρώπους να αναβαθμίσουν την οικονομική τους κατάσταση και να βιώνουν ασφάλεια και ευημερία.
Το «Μικροί Ήρωες, Μεγάλοι Ηγέτες» προέκυψε από το πάθος μου για την εκπαίδευση στον τομέα των οικονομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Η βασική μου έμπνευση προήλθε από την αναγνώριση της ανάγκης να διδαχθούν σε πολύ μικρή ηλικία.
Το πρόγραμμα διαμορφώνει τις οικονομικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών μακροπρόθεσμα με διάφορους τρόπους όπως Επίγνωση Οικονομικών Αρχών, Ανάπτυξη Ηγετικών Δεξιοτήτων, Καλλιέργεια Κριτικής σκέψης, Προώθηση κοινωνικής ευαισθησίας και Ενίσχυση κοινωνικών Δεξιοτήτων.
Πώς προέκυψε η ιδέα για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και τον κύκλο του χρήματος στα παιδιά;
Ως χρηματοοικονομική ασφαλιστική σύμβουλος εξισορροπώ την χρηματοοικονομική εκπαίδευση με την προσωπική ανάπτυξη. Η ιδέα για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση στα παιδιά προέκυψε από την παρατήρηση ότι η διαχείριση χρημάτων είναι θεμελιώδης δεξιότητα για τη ζωή, αλλά δυστυχώς, δεν διδάσκεται επαρκώς στα σχολεία. Τα παιδιά από μικρή ηλικία έχουν επαφή με το χρήμα, είτε μέσα από το χαρτζιλίκι, είτε μέσα από τα καθημερινά έξοδα της οικογένειας, και είναι σημαντικό να κατανοήσουν πώς λειτουργεί ο κύκλος του χρήματος.
Μέσα από το βιβλίο μου, «Μικροί Ήρωες, Μεγάλοι Ηγέτες», θέλω να δείξω στα παιδιά πώς μπορούν να αποκτήσουν υγιείς οικονομικές συνήθειες από νωρίς, και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν όχι μόνο να διαχειρίζονται το χρήμα, αλλά και να γίνουν υπεύθυνοι και δημιουργικοί πολίτες.
Τι συμβουλές θα δίνατε στους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν στη χρηματοοικονομική διαχείριση – εκπαίδευση των παιδιών τους;
«Ξεκινήστε από νωρίς: Μιλήστε στα παιδιά σας για το χρήμα με απλά λόγια και ενσωματώστε έννοιες όπως η αποταμίευση και η δαπάνη στις καθημερινές σας συζητήσεις.
Δώστε τους πρακτικές εμπειρίες: Αφήστε τα παιδιά να διαχειριστούν ένα μικρό χρηματικό ποσό, όπως το χαρτζιλίκι τους, και διδάξτε τα να κατανείμουν τα χρήματα για δαπάνες, αποταμίευση και προσφορά.
Διδάξτε την αξία της αποταμίευσης: Ενθαρρύνετέ τα να αποταμιεύουν για μεγαλύτερους στόχους και βοηθήστε τα να δημιουργήσουν ένα πλάνο.
Μιλήστε για την έννοια της ευθύνης: Το χρήμα είναι ένα εργαλείο που πρέπει να διαχειριζόμαστε υπεύθυνα. Εξηγήστε ότι οι επιλογές που κάνουν τώρα, επηρεάζουν το μέλλον τους.
Ενθαρρύνετε την επιχειρηματικότητα: Δώστε στα παιδιά σας τη δυνατότητα να αναπτύξουν δημιουργικότητα και πρωτοβουλία, όπως να οργανώσουν μικρά project ή να δημιουργήσουν κάτι δικό τους.
Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς όσον αφορά τα χρήματα και τα παιδιά τους;
Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί με το πώς χειρίζονται το θέμα των χρημάτων στο σπίτι. Πρέπει να αποφεύγουν να παρουσιάζουν το χρήμα ως κάτι είτε υπερβολικά σημαντικό είτε αδιάφορο. Το ισχυρότερο μήνυμα προς τα παιδιά έρχεται από το παράδειγμα των ίδιων των γονιών. Η συνέπεια, η ισορροπημένη προσέγγιση και η καλή διαχείριση των οικογενειακών χρημάτων μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρά μαθήματα για τα παιδιά.
Επίσης, είναι σημαντικό να δίνουν στα παιδιά την αίσθηση ότι το χρήμα είναι κάτι που μπορεί να δημιουργηθεί με εργασία και σωστές αποφάσεις, και όχι απλώς ένα δεδομένο που υπάρχει πάντα.
Πώς η σωστή διαχείριση χρημάτων μπορεί να φέρει την ευτυχία σε κάποιον;
«Η σωστή διαχείριση χρημάτων δεν φέρνει άμεσα την ευτυχία αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή. Όταν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε τα οικονομικά σας, αποφεύγουμε το άγχος και το στρες που προκαλεί η έλλειψη χρημάτων, ενώ μπορούμε να επενδύσουμε στον εαυτό μας, στις σχέσεις μας και στους στόχους μας. Επίσης, η οργάνωση και η προνοητικότητα μας επιτρέπουν να ζούμε με αυτοπεποίθηση και ελευθερία. Τα χρήματα είναι ένα μέσο, όχι ο στόχος και η σωστή διαχείριση μας βοηθά να επικεντρωθούμε στα πραγματικά σημαντικά πράγματα στη ζωή.
Τι είναι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός;
«Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι η ικανότητα να κατανοεί κανείς και να διαχειρίζεται βασικές οικονομικές έννοιες, όπως η αποταμίευση, οι επενδύσεις, τα χρέη και η φορολογία. Πρόκειται για μία απαραίτητη δεξιότητα που δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να λαμβάνουν σωστές οικονομικές αποφάσεις και να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους. Για τα παιδιά, η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων από μικρή ηλικία τους παρέχει ένα ισχυρό θεμέλιο για μια επιτυχημένη οικονομική ζωή ως ενήλικες».
Ποια είναι η σχέση των Ελλήνων με τα χρήματα;
Η σχέση των Ελλήνων με τα χρήματα έχει ιστορικά χαρακτηριστικά και διαμορφώνεται από κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. Παραδοσιακά, οι Έλληνες ήταν υπέρμαχοι της αποταμίευσης, όμως η οικονομική κρίση και οι τελευταίες δεκαετίες έφεραν σημαντικές προκλήσεις. Οι παλαιότερες γενιές μεγάλωσαν με την έννοια της οικονομικής ασφάλειας, ενώ οι νεότερες καλούνται να διαχειριστούν ένα πιο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Σήμερα, βλέπουμε ότι οι Έλληνες αναζητούν μεγαλύτερη πληροφόρηση για τα οικονομικά, γεγονός που δείχνει ότι η ανάγκη για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Πείτε μας λίγα λόγια για την ακαδημία σας
Η ακαδημία μου επικεντρώνεται στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά και εφήβους. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν, να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να είναι επιτυχημένοι στη ζωή. Προσφέρουμε προγράμματα που συνδυάζουν την οικονομική γνώση με την καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως η λήψη αποφάσεων, η συνεργασία και η επικοινωνία, καθώς πιστεύω ότι αυτές οι δεξιότητες είναι εξίσου σημαντικές με την κατανόηση του χρήματος.
Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα αλλά και τα μακροπρόθεσμα σχέδια σας;
Στα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνεται η εξέλιξη μου ως χρηματοοικονομικός ασφαλιστικός σύμβουλος με το να βοηθήσω περισσότερους ανθρώπους να νιώθουν ασφαλείς μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης με προστασία της περιουσίας τους και με χρηματοοικονομικό σχεδιασμό και εκπλήρωση των οικονομικών τους στόχων και βέβαια επέκταση της ακαδημίας μου, ώστε να φτάσουμε σε περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επίσης, σχεδιάζω στη συγγραφή νέων βιβλίων που εστιάζουν στην ανάπτυξη της οικονομικής νοημοσύνης. Τέλος, θέλω να εξελίξω περαιτέρω τη συνεργασία μου με σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς ώστε να εισαγάγουμε μαθήματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στα σχολεία.