ΓΔ: 1416.78 0.37% Τζίρος: 112.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

Αγαποκοινότητα: Το όραμα για επιστροφή στον φυσικό τρόπο ζωής

Ο Αργύρης Μουτσιόπουλος και η Ειρήνη Τσιρίδου μιλούν στο BD για το σχέδιό τους να δημιουργήσουν στη Φθιώτιδα ένα οικοχωριό για όσους αναζητούν ένα εναλλακτικό, φυσικό τρόπο ζωής.

Θα θέλατε να ζήσετε στη φύση, σε μια κοινότητα, χωρίς σύγχρονες ανέσεις και άγχη; Ακούγεται ονειρικό και όμως μια παρέα ανθρώπων οραματίζεται έναν άλλον τρόπο ζωής στο χωριό Μενδενίτσα στη Φθιώτιδα. Εκεί, είναι η έδρα της Αγαποκοινότητας και εκεί αναμένεται σε λίγα χρόνια να δημιουργηθεί και το οικοχωριό της.

Πρόκειται για ένα οικολογικό χωριό, την Αγαποκοινότητα, ένα χωριό πρότυπο, όπως το αποκαλούν οι εμπνευστές του, με στόχο να εναρμονιστούν και ενσωματωθούν με τη φύση, χωρίς ίντερνετ και ρολόγια, ενώ οι κάτοικοι του θα δημιουργήσουν μια κοινότητα με συλλογικές αποφάσεις και ένα slow living τρόπο ζωής.

Οραματιστές αυτού του project είναι ο Αργύρης Μουτσιόπουλος και η Ειρήνη Τσιρίδου, που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν ιδρύσει την Αγαποκοινότητα, που διοργανώνει εκδρομές με δράσεις και σεμινάρια αυτογνωσίας, ενώ σε λίγα χρόνια σκοπεύουν να δημιουργήσουν και το οικοχωριό. Ήδη έχουν προχωρήσει σε αρχιτεκτονικά σχέδια, ανακοινώσεις για τη λειτουργία της κοινότητας, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλά άτομα. Λεπτομέρειες για αυτό το εγχείρημα δίνουν οι οραματιστές του στο businessdaily.gr.

- Αργύρη Μουτσιόπουλε και Ειρήνη Τσιρίδου, μάθαμε ότι εσείς είστε οι δημιουργοί της Αγαποκοινότητας. Πείτε μας δυο λόγια για εσάς.

Ναι εμείς οι δύο δημιουργήσαμε την Αγαποκοινότητα το 2017, λίγους μήνες μετά την μεταξύ μας γνωριμία. Η Ειρήνη ήταν πολλά χρόνια στον χώρο των ακινήτων και εγώ στις γραφικές τέχνες. 

Μας άρεσε να ψάχνουμε και να αναζητούμε νέους τρόπους στη ζωή που θα μας έφερναν πιο κοντά σε κάτι αληθινό που είχαμε ανάγκη στην καθημερινότητα μας. Για αυτό και είχαμε ασχοληθεί για πολλά χρόνια πριν, με πολλές πρακτικές και μεθόδους αυτογνωσίας και οι δυο. Όλη αυτή η ενασχόληση, μας δημιούργησε έναν νέο χώρο μέσα μας. Έναν χώρο αποδοχής αγάπης και χαράς. 

Νιώσαμε ότι ο άνθρωπος είναι ένα πολυδιάστατο ον και είναι ικανός για τα πάντα. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία εκδρομή με δράσεις και σεμινάρια αυτογνωσίας. Ήρθε πολύς κόσμος και όλοι μαζί συνδημιουργήσαμε κάτι μαγικό. Η μία εκδρομή έφερε την άλλη, δημιουργήσαμε εταιρεία κοινωνικής ωφέλειας, και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι της αγάπης, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε άλλο όνομα σε αυτό που κάναμε, από το όνομα Αγαποκοινότητα».

- Τι προσφέρει η Αγαποκοινότητα;

Θα λέγαμε ότι είναι ένας χώρος όπου όλοι όσοι έρχονται έχουν ως προτεραιότητα την προσφορά, τη διάθεση να ξαναγίνουν παιδιά, που αυτό σημαίνει να γελάσουμε, να θέλουμε να γίνουμε πιο απλοί, πιο αυθόρμητοι, πιο αληθινοί στη ζωή μας, και να δούμε τον συνάνθρωπό μας σαν ένα κομμάτι του ίδιου μας του εαυτού.

Όλες οι εκδρομές και συναντήσεις που διοργανώνουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Βοηθάνε φυσικά τα πολλά διαφορετικά βιωματικά σεμινάρια από πολλούς εκπαιδευτές πού υπάρχουν σε κάθε εκδρομή μας. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών. Από την πρώτη στιγμή δεν θέλαμε να έχουμε μέλη στην Αγαποκοινότητα για αυτό και οι δράσεις μας όλες είναι ανοιχτές για όλο τον κόσμο. Όποιος θέλει μπαίνει στην ιστοσελίδα μας, βλέπει τι διοργανώνουμε, δηλώνει συμμετοχή όπου και όποτε θέλει, και έρχεται. Τόσο απλά. 

 

- Τι αφορά το εγχείρημα του οικοχωριού της αγάπης; 

Θέλουμε αυτό που ζούμε στις εκδρομές μας να το ζούμε και στην καθημερινότητά, μας οπότε σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο με 14 σπιτάκια στη Φθιώτιδα για μόνιμους κατοίκους (θα είναι επισκέψιμος για όλον τον κόσμο, εκτός από κάποιες ημέρες τον μήνα) κοντά στις Θερμοπύλες, στο βουνό Καλλίδρομο, δίπλα από το χωριό Μενδενίτσα σε 10 + 3 στρέμματα γης. Μία κοινότητα που να προάγει την αγάπη, τη χαρά, τον σεβασμό, την ελευθερία, την αδελφοσύνη και την ειρήνη μέσα μας.

Βασική προτεραιότητα όλων των σταθερών κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών, θα είναι η εσωτερική εργασία, η εναρμόνιση με τη φύση, η ανάδειξη των προσωπικών ταλέντων του καθενός, η ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, η οικολογία, η παραγωγή και συντήρηση καθαρής τροφής, μία μεγάλη αγκαλιά και άφθονη αγάπη για όλους τους ανθρώπους και όλα τα πλάσματα της γης.

Θα υλοποιούμε έναν κοινοτικό τρόπο ζωής καθημερινά, με πολλές πρακτικές αυτογνωσίας, με μοίρασμα, με έντονη πηγαία χαρά. Έτσι δημιουργείται μεγάλο άνοιγμα καρδιάς που θα συντηρείται και θα προωθείται μέσα από δεσμούς αλληλεγγύης, συντροφικότητας, διαφάνειας, αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και ελευθερίας, με οδηγό τη δημιουργικότητα και με βασικό μας μέλημα το γνώρισμα του αληθινού μας εαυτού και κατ' επέκταση την προσφορά προς το συνάνθρωπο μας και την πλάση γενικότερα.

- Σε ποιους απευθύνεται;

«Απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν είναι ευτυχισμένοι με τη ζωή που έχουν δημιουργήσει. Σε αυτούς που νιώθουν ότι δεν γεννήθηκαν μόνο για να δουλεύουν, μόνο για να καλύπτουν υποχρεώσεις, περιμένοντας ένα Σάββατο να βγουν και μία Κυριακή να ξεκουραστούν. Προτείνουμε έναν νέο τρόπο ζωής πιο απλό, πιο λιτό, πιο ανθρώπινο, πιο ουσιαστικό, με τις ανθρώπινες αξίες να έχουν τον κύριο λόγο ύπαρξης.

- Ποιες είναι οι συνθήκες λειτουργίας, προϋποθέσεις, υποχρεώσεις και τα οφέλη των συμμετεχόντων; 

Το όφελος είναι ότι αρχίζεις να ζεις σαν άνθρωπος και σταματάς να κυνηγάς την ουρά σου. Κάποιοι εσωτερικοί κανονισμοί είναι οι ακόλουθοι:

Είναι υποχρεωμένοι όλοι όσοι βρίσκονται στο οικοχωριό, σταθεροί κάτοικοι και επισκέπτες, να αφήνουν τα κινητά τους στον χώρο επικοινωνίας (δίπλα στην ρεσεψιόν). Αν θέλουν θα πηγαίνουν εκεί να μιλάνε ή έξω από το οικοχωριό. ίντερνετ θα έχει επίσης μόνο εκεί. Τηλεόραση δεν θα υπάρχει πουθενά. Ρολόι θα υπάρχει μόνο στον χώρο επικοινωνίας.

Οι μόνιμοι κάτοικοι θα έχουν τους προσωπικούς τους χώρους και κάποια κοινά κτίρια που θα μοιραζόμαστε. Η κοινότητα θα έχει μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο, 2 ξενώνες, ένα Temazkal (ατμοθεραπευτήριο), έναν χώρο επικοινωνίας, ένα μαγαζί λιανικής πώλησης, ρεσεψιόν, λίμνη και αποθήκες. Σημειώνεται ότι είναι μια κοινότητα που έχει σχεδιαστεί αρχιτεκτονικά βάσει της ιερής γεωμετρίας και με στοιχεία περμακουλτούρας. Όλα τα κτίρια θα έχουν παθητικά συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ θα γίνουν νόμιμα και θα χαρακτηριστούν τουριστικά καταλύματα

Στο οικοχωριό θα χρησιμοποιούμε μόνο φυτικά προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού. Το εστιατόριο θα μαγειρεύει για όλους και θα τρώμε στη σιωπή. Η διατροφή μας είναι χορτοφαγική χωρίς ζωικά παράγωγα με προσανατολισμό την Ιπποκράτεια διατροφή (λίγα μαγειρευτά και πολλές ωμές ζωντανές τροφές). Όλοι οι σταθεροί κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο οικοχωριό απέχουν πλήρως σε όλους τους χώρους, (εσωτερικούς και εξωτερικούς) από αλκοόλ, τσιγάρο, καπνό, άτμισμα, κάθε είδους ναρκωτικά. Κάπως έτσι θα εναρμονιστούμε με τη φύση και θα δημιουργήσουμε μία ισορροπία σε σώμα και πνεύμα.

Σχετικά με το κόστος, επειδή στα υλικά κατασκευής συνέχεια αλλάζουν οι τιμές, όταν θα έρθει η ώρα και μαζευτούν οι ενδιαφερόμενοι, θα βγάλουμε την τιμή που χρειάζεται να δώσει ο καθένας για να συμμετέχει στην κοινότητα σαν σταθερός κάτοικος.

Ακόμη θα ήθελα να επισημάνω ότι επικοινωνούμε το εγχείρημα εδώ και λίγους μήνες και οι ενδιαφερόμενοι είναι ήδη πάρα πολλοί. Συνέχεια όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει αυτό το νέο εγχείρημα, οπότε νέοι άνθρωποι συνέχεια έρχονται στη ζωή μας και συνομιλούμε μαζί τους ανταλλάσσοντας ιδέες απόψεις και πληροφορίες.

- Θα έχει έσοδα η κοινότητα;

Η κοινότητα θα έχει έσοδα από την επισκεψιμότητα (από 2 ξενώνες χωρητικότητας 70 ατόμων περίπου + σκηνές), από το μαγαζί λιανικής πώλησης, από το e-shop, αλλά και από το εστιατόριο που θα είναι ανοιχτό καθημερινά για τον κόσμο. Θα υπάρχει ένα ταμείο του συλλόγου και δεν θα χρησιμοποιούμε χρήματα μέσα στην κοινότητα. Η κοινότητα θα καλύπτει τα έξοδα της διατροφής των σταθερών κατοίκων και της συντήρησης των κτιρίων.

Όταν υπάρξουν χρηματικά κέρδη, όσοι σταθεροί κάτοικοι επιθυμούν, θα γίνουν και “υπάλληλοι” του οικοχωριού (λογιστικά). Για να γίνεις σταθερός κάτοικος υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και η πρώτη φάση του οικοχωριού θα χρηματοδοτηθεί από τους ίδιους τους σταθερούς κατοίκους. Όλα θα γίνουν νόμιμα, με υπογραφές και συμφωνητικά.

- Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα είδος κοινοβίου; 

Θα είναι μία μεγάλη οικογένεια, μία μικρή κοινωνία αγάπης και χαράς όπου ο άνθρωπος θα έχει πραγματικά χρόνο για τον εαυτό του. Όλοι μαζί θα ζούμε αρμονικά με σεβασμός στην φύση στα ζώα και σε όλους τους ανθρώπους. Όπως είπαμε ο καθένας θα έχει το δικό του χώρο αλλά σε κάποια πράγματα θα συνεργαζόμαστε για το κοινό όφελος όλων.

- Υπάρχουν άλλες παρόμοιες ομάδες - χωριά στην Ελλάδα;

«Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο από όσο γνωρίζουμε, άλλα ξέρουμε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες και μακάρι όλες να έχουν ευτυχές αποτελέσματα. Το ότι οι άνθρωποι επιτέλους θέλουμε να γυρίσουν στην επαρχία, στη φύση και να συνεργαστούμε, αυτό είναι ευχής έργον.

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σχέδια μεγάλα δεν κάνουμε, όσο μπορούμε ζούμε το σήμερα και αναλόγως πράττουμε. Όσον αφορά τις εκδρομές και συναντήσεις που διοργανώνουμε η άμεση επόμενη εκδρομή είναι  25 με 28 Οκτωβρίου 2024 στη Μύκονο και τη Δήλο. Εκτός τις εκδρομές κάνουμε και συχνές συναντήσεις κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι περισσότερες είναι με ελεύθερη είσοδο. Όλες οι πληροφορίες είναι στην ιστοσελίδα μας www.lovecommunity.gr. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στις εκδρομές μας, να περάσει όμορφα και θα γνωρίσει την καλύτερη πτυχή του εαυτού του. Ευχαριστούμε πολύ για το κάλεσμα και για την όμορφη συνομιλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ