ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ζητείται αγοραστής για νησί στην Αρκτική με τιμή εκκίνησης 300 εκατ. ευρώ

Το νησί έχει μέγεθος περίπου όσο το Μανχάταν, κρύβει οικολογικούς θησαυρούς αλλά και πιθανόν και πετρέλαιο. Έχει βγει προς πώληση μέσω της Knight Frank από νορβηγική εταιρεία χαρτοφυλακίου.

Εάν διαθέτετε πολύ υψηλή ρευστότητα, αντέχετε στο κρύο, πιθανώς έχετε βλέψεις να γραφτείτε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της οικολογίας και δεν φοβάστε τυχόν γεωπολιτικές συγκρούσεις, τότε υπάρχει μία εξαιρετική επένδυση για εσάς. 

Πρόκειται για μία έκταση 14.830 στρεμμάτων στην Αρκτική, δηλαδή περίπου όσο το Μανχάταν, που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα μακριά από την κατοικημένη πόλη Longyearbyen στο νησί Spitsbergen, στην ευρύτερη περιοχή του Σβάλμπαρντ και πωλείται έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 300 εκατ. ευρώ.  

Περιλαμβάνει περισσότερα από 4,8 χιλιόμετρα ακτογραμμής και είναι γεμάτο βουνά, φιόρδ και άγρια ζώα της Αρκτικής. Από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, βρίσκεται υπό συνεχή ηλιοφάνεια, ενώ από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο είναι η «νυχτερινή» εποχή.

Γνωστό ως Søre Fagerfjord, ανήκε για περισσότερο από έναν αιώνα στη νορβηγική εταιρεία χαρτοφυλακίου Aktieselskabet Kulspids. Η εταιρεία ιδρύθηκε από πλούσιες οικογένειες από το Όσλο που ενδιαφέρονταν για την περιοχή λόγω των φυσικών της πόρων -θέλησαν να εξορύξουν αμίαντο- αλλά οι μετοχές άλλαξαν χέρια τα τελευταία εκατό χρόνια. Τα ονόματα των μετόχων δεν αποκαλύπτονται, αν και είναι όλοι Νορβηγοί, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο Bloomberg, ο Περ Κίλινγσταντ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τους πωλητές, ενώ είναι το τελευταίο ιδιόκτητο οικόπεδο στο νορβηγικό αρχιπέλαγος των εννέα νησιών.

Σημειώνεται ότι το Σβάλμπαρντ είναι ένας από τους βορειότερους οικισμούς στον κόσμο. Βρίσκεται ανατολικά της Γροιλανδίας, περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ της σκανδιναβικής ηπειρωτικής χώρας και του Βόρειου Πόλου. Περίπου το 60% της έκτασης καλύπτεται από παγετώνες και είναι το σπίτι των πολικών αρκούδων και των αρκτικών αλεπούδων. Έχει γίνει προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν την περιπέτεια και για επιστήμονες που εξασφαλίζουν την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, καθώς σε αυτό είναι θαμμένο και το περίφημο «Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων»

Έχει τεθεί προς πώληση από την Knight Frank, ενώ κρατικές εταιρείες της Νορβηγίας και της Ρωσίας κατέχουν την άλλη έκταση στο Σβάλμπαρντ. Παράλληλα, σε αντίθεση με μία άλλη παρόμοια πώληση άλλου οικοπέδου που είχε ξεκινήσει το 2014, δεν αποκλείεται κανένα «είδος» αγοραστή. Στην πώληση του 2014 είχε ενδιαφερθεί ένας πλούσιος Κινέζος αλλά όταν έγινε γνωστό ότι ήθελε να προχωρήσει σε εξόρυξη άνθρακα η όλη διαδικασία σταμάτησε. 

Ο Κίλινγσταντ εκτιμά ότι «τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Αρκτική και αυτό έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, διότι ανοίγονται δυνατότητες που δεν είχαμε δει στο παρελθόν». Η Αρκτική κατέχει περίπου το 13% των μη ανακαλυφθέντων πετρελαϊκών πόρων στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. 

Η Knight Frank αναφέρει ότι αυτή η τεράστια έκταση γης θα μπορούσε να αποτελέσει επενδυτικό σχέδιο για κάποιον πολύ πλούσιο που θα επιθυμούσε να την διατηρήσει «αγνή» για περιβαλλοντικούς λόγους. Η Αρκτική είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα νερά γύρω από την Αρκτική συμβάλλουν στη ρύθμιση των ωκεάνιων ρευμάτων, μετακινώντας ψυχρά και θερμότερα νερά σε όλο τον πλανήτη. Ουσιαστικά, η Αρκτική συμβάλλει στην ψύξη του πλανήτη.

Ένα άλλο ενδεχόμενο χρήσης είναι η κατασκευή ενός τουριστικού χωριού, αλλά πάντα με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ θα πρόκειται για μία προσοδοφόρα επένδυση καθώς το ενδιαφέρον για διακοπές στην Αρκτική έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. 

Υπάρχει μόνο ένας σημαντικός περιορισμός στη χρήση της γης. Οι αγοραστές -είτε πρόκειται για ξένο κράτος, εταιρείες ή ιδιώτες- πρέπει να δεσμεύονται από τους όρους της Συνθήκης του Σβάλμπαρντ του 1920, η οποία αναγνωρίζει την κυριαρχία της Νορβηγίας και απαγορεύει τη χρήση για «πολεμικούς σκοπούς». Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε μετά τις διαπραγματεύσεις στις Βερσαλίες που τερμάτισαν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, την έχουν υπογράψει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Πληθωριστικός «τυφώνας» Τέιλορ Σουίφτ χτυπά τον τομέα υπηρεσιών στην Ευρώπη

Γιατί η περιοδεία της σουπερ σταρ Αμερικανίδας τραγουδίστριας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πώς συνδέονται οι εμφανίσεις της με αυξήσεις τιμών.