ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
businessdaily-Work-Interview
Φωτο: Shutterstock

Επτά μυστικά για επιτυχημένες συνεντεύξεις: Πώς κατακτάτε μια θέση εργασίας

Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και για να κερδίσετε μια θέση εργασίας μετά από μια συνέντευξη πρέπει να είστε σωστά προετοιμασμένοι. Οι συμβουλές της Tina Seelig, εκτελεστικής διευθύντριας στο Knight-Hennessy Scholars.

Η πρώτη εντύπωση μετράει. Όλοι το γνωρίζουν. Πόσοι όμως είναι σωστά προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να ξεχωρίσουν σε μια συνέντευξη εργασίας έτσι ώστε να τους επιλέξουν; 

Όχι πολλοί, αφού σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που αναζητούν εργασία έχουν 36,89% πιθανότητα να λάβουν προσφορά εργασίας μετά από μία συνέντευξη, ενώ από όσους αναζητούν εργασία και έχουν κάνει τουλάχιστον τρεις συνεντεύξεις για δουλειά έχουν 51% πιθανότητες να προσληφθούν. Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 24 εβδομάδες για να περάσει από τη διαδικασία πρόσληψης και συνέντευξης και να βρει δουλειά. Κατά μέσο όρο, ένας υποψήφιος θα λάβει μία αίτηση συνέντευξης για κάθε έξι αιτήσεις που συμπληρώνει. Η διαδικασία της συνέντευξης διαρκεί κατά μέσο όρο 23 ημέρες, ενώ ο μέσος υποψήφιος υποβάλλει αίτηση σε 27 εταιρείες πριν από τη συνέντευξη.
 
Τα προαναφερόμενα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, άρα για να κερδίσετε τις εντυπώσεις και τη θέση εργασίας μετά από μια συνέντευξη πρέπει να είστε σωστά προετοιμασμένοι. Η Tina Seelig, εκτελεστική διευθύντρια στο Knight-Hennessy Scholars και επίτιμη διευθύντρια  της Σχολής, STVP - το Stanford Engineering Entrepreneurship Center του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δίνει συμβουλές για το πώς μια συνέντευξη εργασίας μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία. Επίσης, έχει γράψει το βιβλίο «What I Wish I Knew When I Was 20» στο οποίο και αναφέρονται τα μυστικά επιτυχίας για μια επιτυχημένη συνέντευξη. 

1. Μια συνέντευξη είναι μια αμφίδρομη συνομιλία: Να είστε πρόθυμοι να συμμετάσχετε πλήρως

Μια υπέροχη συνέντευξη πρέπει να είναι μια διεγερτική συζήτηση. Εάν ο υποψήφιος εργοδότης σας κάνει μια ερώτηση, δώστε μια σχετικά σύντομη απάντηση. Να είστε σίγουροι ότι θα ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες αν το θέλουν. Εάν συνεχίσετε να μιλάτε και να μιλάτε και να απαντάτε σε κάθε ερώτηση, θα χάσετε το κοινό σας, τη δουλειά και την ευκαιρία να μάθετε για τον υποψήφιο εργοδότη σας.

Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να δείτε μια συνέντευξη ως μια ευκαιρία να γνωρίσετε τον πιθανό εργοδότη σας, όχι απλώς την ευκαιρία του να σας γνωρίσει. Κάντε την έρευνά σας και ελάτε έτοιμοι να κάνετε στοχαστικές ερωτήσεις σχετικά με τον οργανισμό. Όχι μόνο θα μάθετε σημαντικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν ο ρόλος σας ταιριάζει, αλλά να ξέρετε ότι οι εργοδότες είναι πιο πιθανό να δώσουν θετική απάντηση στους υποψηφίους όταν αυτοί μιλάνε περισσότερο από τους υποψήφιους.

Εξάσκηση: Προετοιμάστε μια λίστα με ερωτήσεις εκ των προτέρων για να ρωτήσετε τον υποψήφιο εργοδότη σας. Ρωτήστε για τους στόχους, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εταιρείας.

2. Δώστε προσοχή στον λόγο σας: Μιλήστε με αυτοπεποίθηση

Αν θέλετε επαγγελματική δουλειά, τότε μιλήστε σαν επαγγελματίες. Σταματήστε να στολίζετε την ομιλία σας με «σαν» και «ξέρετε». Η προχειρότητα στην ομιλία συχνά αντανακλά την προχειρότητα στη σκέψη, επομένως αφαιρέστε τα από το λεξιλόγιό σας για να δώσετε πολύ καλύτερη εντύπωση.

Επίσης, μην προλογίζετε τις απαντήσεις σας με «νομίζω…». Αποδυναμώνει το μήνυμά σας σημαντικά. Για παράδειγμα, αν σας ρωτήσουν: «Τι ρόλο παίζεις συνήθως σε μια ομάδα;» Μην πείτε, «Νομίζω ότι είμαι ηγέτης». Αντίθετα, πείτε «Είμαι ηγέτης». Είσαι ηγέτης ή απλώς νομίζεις ότι είσαι; Η διαφορά είναι σημαντική. Για να το υποστηρίξετε αυτό, να είστε συγκεκριμένοι όταν συζητάτε τα επιτεύγματά σας. 

Εξάσκηση: Καταγράψτε τον εαυτό σας να μιλάει για τουλάχιστον 2 λεπτά για οποιοδήποτε θέμα. Στη συνέχεια, ακούστε να παρατηρήσετε εάν έχετε λεκτικά τικ που πρέπει να εργαστείτε για να αφαιρέσετε.

3. 90 δευτερόλεπτα είναι το μόνο που χρειάζονται: Κάντε καλή εντύπωση από την αρχή

Μέσα σε περίπου ενάμιση λεπτό ο υποψήφιος εργοδότης σας έκανε μια αξιολόγηση για εσάς. Εάν, μετά από αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, αποφασίσει ότι είστε καλός υποψήφιος, τότε όλα όσα λέτε στη συνέχεια θα προβληθούν μέσα από αυτό το πρίσμα. Ωστόσο, εάν δεν έχετε κάνει μια θετική πρώτη εντύπωση, είναι πιθανό να μην έχει θετική εξέλιξη. Επομένως, φροντίστε να ντύνεστε κατάλληλα, να κάθεστε όρθια, να έχετε οπτική επαφή, να χαμογελάτε και να σφίγγετε τα χέρια με αυτοπεποίθηση. Κάθε μικρό πράγμα μετράει. 

Εξάσκηση: Ζητήστε από έναν φίλο να παίξει μια συνέντευξη ρόλων και απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις: Ποια είναι η ιστορία σας; Γιατί σας ενδιαφέρει αυτή η θέση; Στη συνέχεια, αξιολογήστε τις απαντήσεις σας. Απαντάτε με σιγουριά, περιληπτικά, με συγκεκριμένα στοιχεία. 

4. Κατέχετε την ιστορία σας: Από ειδικές δεξιότητες μέχρι κενά στο βιογραφικό σας

Ίσως πιστεύετε ότι τα χόμπι και οι ειδικές δεξιότητες που βάζετε στο κάτω μέρος του βιογραφικού σας είναι απλές λεπτομέρειες. Πραγματικά, σφάλετε. Οι υποψήφιοι εργοδότες ξεκινούν συχνά ρωτώντας σας για τα πράγματα που κάνετε εκτός δουλειάς, όπως τον χρόνο που περνάτε στο εξωτερικό, τη συλλογή δίσκων βινυλίου ή τη μαύρη ζώνη σας στο καράτε. Τις περισσότερες φορές, θα βρουν ένα κοινό ενδιαφέρον, μια κοινή εμπειρία ή κάτι που θέλουν να μάθουν. Μη χάσετε αυτή την ευκαιρία να συνδεθείτε μαζί του.

Και αν έχετε κενά στο βιογραφικό σας, δεν πειράζει. Να είστε έτοιμοι να εξηγήσετε γιατί. Ο καθένας έχει σκαμπανεβάσματα στην καριέρα του και είναι σημαντικό να μπορείτε να πείτε την ιστορία σας έτσι ώστε να εξηγήσετε πλήρως τι συνέβη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν δείξετε ότι μάθατε από μια απογοητευτική εμπειρία, τότε εργοδότες και συνάδελφοι το βλέπουν ως ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας.

Εξάσκηση: Σκεφτείτε τα κενά στην εμπειρία σας ή μια δουλειά που δεν σας πήγε καλά. Πώς πρέπει να πείτε αυτή την ιστορία; Τι μάθατε; Τι θα κάνατε διαφορετικά την επόμενη φορά; Εξασκηθείτε στο να διατυπώνετε πώς έχετε μεγαλώσει.

5. Θυμηθείτε ότι όλα είναι υποκειμενικά

Με όλα αυτά που λέγονται, η διαδικασία της συνέντευξης εξακολουθεί να είναι απίστευτα υποκειμενική. Πολλά στελέχη ΗR έχουν αναφέρει ότι μετά από εκατοντάδες συνεντεύξεις που έχουν πάρει έχουν διαφορετικές απόψεις για τους υποψήφιους εργαζόμενους.  Στο τέλος κάθε μέρας που εξετάζουν υποψήφιους εργαζόμενους, συγκρίνουν με συναδέλφους τους τις σημειώσεις τους και είναι αρκετά διαφορετικές. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά. Λάβετε, λοιπόν, υπόψη σας ότι μια κακή συνέντευξη είναι ακριβώς αυτό και ετοιμαστείτε για την επόμενη.

6. Στείλτε ένα ευχαριστήριο σημείωμα

Όπως και να πάει μια συνέντευξη, δεν τελειώνει μέχρι να γράψετε ένα ευχαριστήριο σημείωμα. Θα πρέπει να είναι ένα σύντομο email που αποστέλλεται εντός 24 ωρών από τη συνέντευξη. Αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για να ενισχύσετε το ενδιαφέρον σας για τη δουλειά και να επισημάνετε κάτι που μάθατε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. 

Εξάσκηση: Γράψτε ένα εκλεπτυσμένο πρότυπο ευχαριστήριων σημειώσεων που μπορείτε να προσαρμόσετε μετά από κάθε συνέντευξη. Συλλέξτε επαγγελματικές κάρτες από κάθε άτομο που συναντάτε, ώστε να μπορείτε να στέλνετε εξατομικευμένες σημειώσεις στον καθένα.

7. Θέλουν να σε θέλουν

Θυμηθείτε, όταν μπείτε σε μια συνέντευξη, ο υποψήφιος εργοδότης θέλει να είστε ιδανικοί για τη δουλειά. Ψάχνει να καλύψει τη θέση και θα ήθελε να βρει το κατάλληλο άτομο. Εάν είστε πλήρως προετοιμασμένοι και επαγγελματίες, έχετε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, επικοινωνείτε καλά την ιστορία σας και είστε έτοιμοι να μάθετε, αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες να αποχωρήσετε με μια προσφορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Πώς θα εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματα

Η χρηματοοικονομική ασφαλιστική σύμβουλος, Κωνσταντίνα Κοντομάρη εξηγεί στο BD τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών στην οικονομική διαχείριση από μικρή ηλικία και δίνει πρακτικές συμβουλές.
BUSINESS LIFE

Επάνοδος: Από τη φυλακή στην επανένταξη με υποστήριξη από το θέατρο

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Στρατής Πανούριος μιλά στο BD για τους «επιστρέφοντες πολίτες», το έργο του οργανισμού Επάνοδος και τις θεατρικές παραστάσεις με φυλακισμένους και αποφυλακισμένους.
BUSINESS LIFE

Τα μυστικά της συνέντευξης για εργασία: Πώς απαντάτε σε 10 ερωτήσεις

Οι παγίδες που μπορεί να κρύβει μια συνέντευξη για εργασία και πώς θα τις ξεπεράσετε. Η σημασία της καλής προετοιμασίας. Πώς θα χειριστείτε το ευαίσθητο θέμα του μισθού. Οι συμβουλές από κορυφαία συγγραφέα.
BUSINESS LIFE

Οι 5 τρόποι για να σταματήσετε να μηρυκάζετε τα προβλήματα στην εργασία

Ο μηρυκασμός είναι η διανοητική συνήθεια να σκέφτεστε υπερβολικά αρνητικές και άχρηστες σκέψεις για το παρελθόν. Συνδέεται με κατάθλιψη, θυμό, επιθετικότητα και χαμηλή αυτοπεποίθηση.