Η πρώτη εντύπωση μετράει και μπορεί να σας οδηγήσει στην εκπλήρωση των επιθυμιών σας. Η περίπτωση ενός προσεγμένου και σωστού βιογραφικού σημειώματος μπορεί να σας ανοίξει την πόρτα για τη δουλειά των ονείρων σας. Αν δημιουργήσετε ένα μοναδικό βιογραφικό σημείωμα θα τραβήξει τα βλέμματα των εργοδοτών και στη συνέχεια στην κατοχύρωση της πολυπόθητης θέσης εργασίας.
Η σύνταξη ενός CV δεν είναι μια απλή διαδικασία και χρήζει μεγάλης προσοχής. Γνωρίζετε ότι περίπου το 75% των βιογραφικών σημειωμάτων απορρίπτεται από τους αλγόριθμους των Συστημάτων Παρακολούθησης Αιτήσεων (ATS) πριν τα δει ο άνθρωπος; Επίσης, μόνο το 2%-4% των υποβαλλόμενων βιογραφικών οδηγούν σε συνέντευξη, ενώ οι υπεύθυνοι προσλήψεων ξοδεύουν συνήθως 6-7 δευτερόλεπτα για την εξέταση ενός CV. Οπότε η σύνταξη του απαιτεί γνώση έτσι ώστε να κάνετε τη διαφορά.
Ο σύμβουλος καριέρας και συνιδιοκτήτης της εταιρείας συμβουλευτικής καριέρας και εύρεσης προσωπικού LeadCompass, Μάρκος Κορβέσης δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πως θα συντάξετε το κατάλληλο βιογραφικό σημείωμα που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία.
Επισημαίνεται ότι το βιογραφικό είναι ένα έγγραφο που παρουσιάζει τις σπουδές, την εργασιακή εμπειρία, τις δεξιότητες και τα επιτεύγματα ενός ατόμου. Χρησιμοποιείται συνήθως για την εύρεση εργασίας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, όπως η αίτηση για υποτροφία ή η συμμετοχή σε πρόγραμμα ανταλλαγής.
Το βιογραφικό χρειάζεται να είναι έγκυρο, περιεκτικό και καλά γραμμένο. Οι εργοδότες περιμένουν να είναι προσαρμοσμένο στη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλεται ο υποψήφιος, ώστε να τονίσει τις δεξιότητες και τα επιτεύγματα που είναι πιο σχετικά με την θέση.
Τα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνει ένα βιογραφικό είναι:
- Προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email, πόλη/χώρα διαμονής), ενώ είναι χρήσιμο να προστεθεί και LinkedIn αν είναι ολοκληρωμένο
- Εκπαίδευση (πανεπιστήμια, πιστοποιήσεις, σεμινάρια, online courses)
- Εργασιακή εμπειρία (και εθελοντική εμπειρία ή πρακτικές αν είναι πρόσφατες και σχετικές με τη θέση που αφορά η αίτηση)
- Δεξιότητες (κυρίως τεχνικές όπως γλώσσες και υπολογιστές)
- Επιτεύγματα (ιδανικά με αριθμητικά/ποσοτικά δεδομένα)
Είναι σημαντικό να αναγράφονται τα στοιχεία αυτά με σαφήνεια και συντομία, ώστε να είναι εύκολο για τον εργοδότη να κατανοήσει τις δεξιότητες και την εμπειρία του υποψηφίου.
Το βιογραφικό που κερδίζει συνεντεύξεις
- Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να είναι 1 σελίδα (2 το πολύ αν κάποιος έχει 20+ έτη εμπειρία). Εξαίρεση αποτελούν τα ακαδημαϊκά βιογραφικά που μπορεί να είναι και 50-100 σελίδες.
- Να το στείλετε σε μορφή PDF (μετατροπή από Word, PowerPoint, ή λήψη από online cv builder), καθώς το PDF ανοίγει το ίδιο σε όλα τα προγράμματα και συσκευές, ενώ το word μπορεί να βγει χαλασμένο, ανάλογα το πρόγραμμα, έκδοση και συσκευή που χρησιμοποιεί ο παραλήπτης.
- Τα προσωπικά στοιχεία να είναι προσαρμοσμένα στη χώρα και θέση που αφορά η αίτηση. Σε κάποιες αιτήσεις χρειάζεται φωτογραφία και προσωπικά δεδομένα, ενώ σε άλλες αυτό θεωρείται αντιεπαγγελματικό έως και παράνομο να το ζητάει ο εργοδότης.
- Αν τελικά απαιτείται φωτογραφία, να είναι επαγγελματική, ιδανικά από επαγγελματία φωτογράφο.
- Προσαρμόζετε το βιογραφικό στη θέση που κάνετε αίτηση σε ότι αφορά εργασιακή εμπειρία, εκπαίδευση/σεμινάρια, εθελοντισμό και ενδιαφέροντα. Παλιές ή μη σχετικές πληροφορίες συνοψίζονται ή και αφαιρούνται εντελώς.
- Οι πληροφορίες να είναι γραμμένες χρονολογικά από την πιο πρόσφατη προς την πιο παλιά.
- Το βιογραφικό να είναι γραμμένο στη γλώσσα που είναι γραμμένη η αγγελία. Ελληνικά για αγγελία γραμμένη στα ελληνικά και αγγλικά για αγγελία γραμμένη στα αγγλικά.
- Προσοχή σε ορθογραφικά/τυπογραφικά λάθη.
- Στις θέσεις εργασίας οι ημερομηνίες χρειάζεται να είναι σε μορφή ΜΜ/ΕΕΕΕ – ΜΜ/ΕΕΕΕ, όπως 02/2023-11/2023 (να φαίνεται και ο μήνας έναρξης και λήξης)
- Η εργασιακή εμπειρία προτείνεται στις πιο πρόσφατες θέσεις να συμπεριλαμβάνει 3 με 6 αρμοδιότητες και επιτεύγματα σε μορφή bullet point, ιδανικά με αριθμητικά/ποσοτικά δεδομένα, όπως «Αύξηση τζίρου κατά 25%», «Εξυπηρέτηση 100-150 πελατών ανά ημέρα».
Αξίζει να τονιστεί ότι ο στόχος του βιογραφικού είναι να σας καλέσει ένας εργοδότης σε συνέντευξη. Από εκεί και πέρα η συνέντευξη χρειάζεται ειδική προετοιμασία, όπως και η συνολική προσέγγιση στην αναζήτηση εργασίας.
Τα πιο συνηθισμένα είδη βιογραφικών είναι τα εξής:
- Βιογραφικό για αίτηση σε θέση εργασίας
- Βιογραφικό για αίτηση σε μεταπτυχιακό
- Ακαδημαϊκό βιογραφικό (συνήθως αφορά καθηγητές και επαγγελματίες υγείας όπως ιατροί, χειρουργοί, νοσηλευτές)
- Καλλιτεχνικό βιογραφικό (συνήθως συμπεριλαμβάνει φωτογραφίες και ιστοσελίδα ή κοινωνικά μέσα για δείγμα εργασίας/portfolio)
- Βιογραφικό για ιστοσελίδα και κοινωνικά δίκτυα (το χρησιμοποιούν επαγγελματίες για να αναδείξουν το προφίλ τους, γράφεται συνήθως σε μορφή κειμένου 300-1000 λέξεων)
Σημεία που χρήζουν προσοχής
Είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόζετε το βιογραφικό στη θέση εργασίας που κάνετε αίτηση, χρησιμοποιώντας και τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά που μπορεί να αναφέρει η αγγελία. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν ATS – Applicant Tracking Systems, που είναι προγράμματα αξιολόγησης βιογραφικών με λέξεις κλειδιά, ανάλογα τις ρυθμίσεις και το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα κάποια να βάζουν χαμηλή αξιολόγηση και άλλα να απορρίπτουν κατευθείαν το βιογραφικό, αν δε βρουν τις λέξεις κλειδιά που έχουν ρυθμιστεί να ψάχνουν. Για παράδειγμα, ίσως ένα ATS ψάχνει τη λέξη Excel ενώ στο βιογραφικό γράφει Microsoft Office, Spreadsheets, Υπολογιστικά φύλλα, ή ECDL. Το ATS όμως ψάχνει τη λέξη Excel που είχε θεωρητικά τονιστεί έντονα στην αγγελία.
Ένα βιογραφικό χρειάζεται να περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:
- Ονοματεπώνυμο
- 1-3 γραμμές με την ειδικότητα του υποψηφίου (ιδανικά με λέξεις κλειδιά και αριθμητικά/ποσοτικά δεδομένα)
- Στοιχεία επικοινωνίας: κινητό, email (και LinkedIn αν είναι ολοκληρωμένο)
- Πόλη/χώρα διαμονής
- Εργασιακή εμπειρία (κυρίως πρόσφατη και σχετική με τη θέση που κάνετε αίτηση)
- Εκπαίδευση (ότι είναι πρόσφατο και σχετικό με τη θέση που κάνετε αίτηση)
- Επαγγελματική επιμόρφωση (σεμινάρια/πιστοποιήσεις/διπλώματα/online courses/συνέδρια, σχετικά με το αντικείμενο εργασίας, προσωπικές δεξιότητες/soft skills και προσωπική ανάπτυξη)
- Εθελοντική εργασία (αν είναι πρόσφατη και σχετική με τη θέση που κάνουμε αίτηση ή αν μέσω αυτής αναπτύξαμε προσωπικές δεξιότητες/soft skills)
- Γλώσσες με επίπεδο ομιλίας (πχ. Αγγλικά – C2 – Άριστα)
- Υπολογιστές (πχ. Microsoft Office: Word – Excel – PowerPoint)
- Άλλες πληροφορίες (όπως άδεια οδήγησης ΙΧ, γνώσεις πρώτων βοηθειών, εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις)
- Ενδιαφέροντα (αν είναι πρόσφατα και σχετικά με το αντικείμενο εργασίας ή ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων)
Φυσικά όλα τα παραπάνω τα προσαρμόζετε στη θέση και εταιρεία που κάνετε αίτηση, ειδικά αν πρόκειται για άλλη χώρα. Σε κάποιες χώρες για παράδειγμα ζητούν φωτογραφία και προσωπικά δεδομένα, ενώ σε άλλες αυτό θεωρείται αντιεπαγγελματικό και σε κάποιες περιπτώσεις παράνομο να ζητείται από τον εργοδότη.
Σημειώνεται ότι η LeadCompass είναι εταιρεία συμβουλευτικής καριέρας και εύρεσης προσωπικού, η οποία βοηθά εργοδότες να βρουν το κατάλληλο προσωπικό και υποψήφιους με αναζήτηση εργασίας, προσφέροντας διάφορες υπηρεσίες: σύνταξη επαγγελματικού βιογραφικού, σύνταξη συνοδευτικής επιστολής, δημιουργία/ανανέωση προφίλ LinkedIn, εκπαίδευση χρήσης LinkedIn, προετοιμασία συνέντευξης, προσομοίωση συνέντευξης, εκπαίδευση σε τεχνικές αναζήτησης εργασίας, συμβουλευτική για αλλαγή καριέρας (εύρεση ikigai), συμβουλευτική σε θέματα σχετικά με την αναζήτηση εργασίας, συμβουλευτική για ίδρυση και ανάπτυξη επιχείρησης με online υπηρεσίες.