ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Ο Μάρκος Κορβέσης

Ο Έλληνας που έστησε το γραφείο του σε εξωτικές παραλίες της Ταϊλάνδης

«Τα πλεονεκτήματα ενός digital nomad είναι η απόλυτη ελευθερία και η δυνατότητα να ζήσει τη ζωή στο έπακρο με επισκέψεις σε νέες χώρες», λέει στο BD ο σύμβουλος καριέρας, Μάρκος Κορβέσης.

Πώς θα σας φαινόταν να ξαπλώνετε σε μια εξωτική παραλία της Ταϊλάνδης τον χειμώνα και να εργάζεστε; Να έχετε το γραφείο σας σε μια ξύλινη παράγκα στο Μεξικό; Κάποτε αυτές οι σκέψεις θα ήταν σενάρια χολιγουντιανών ταινιών. Σήμερα όμως το επαγγελματικό τοπίο έχει αλλάξει, καθώς περισσότεροι από 35 εκατ. άνθρωποι είναι digital nomads, κοινώς ψηφιακoί νομάδες, δηλαδή εργάζονται ταξιδεύοντας ή αλλιώς κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και ταξιδεύουν, ενώ παράλληλα απασχολούνται μέσω διαδικτύου.

Το όνειρό του πραγματικότητά έχει κάνει και ο Μάρκος Κορβέσης, καθώς είναι digital nomad τα τελευταία πέντε χρόνια, με τον οποίο μίλησε το Business Daily και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι του. 

  • Με τι ακριβώς ασχολείστε;

Είμαι σύμβουλος καριέρας και συνιδιοκτήτης της LeadCompass από το 2018. Από τότε εργάζομαι 100% εξ αποστάσεως, όπως και όλη η ομάδα, βοηθώντας άτομα σε όλο τον κόσμο με την καριέρα τους, από βιογραφικό, LinkedIn και προετοιμασία συνέντευξης, μέχρι αλλαγή καριέρας ή και ίδρυση δικής τους online επιχείρησης. Προσωπικά μου αρέσει να βοηθάω άτομα να γίνουν digital nomads. Παράλληλα βοηθάμε και επιχειρήσεις με εύρεση προσωπικού. Πρόσφατα ίδρυσα και την επιχείρηση Nomad365 μαζί με τον συνέταιρό μου Δημήτρη Τσέλιο, που βοηθάμε ξενοδοχεία, Airbnb, co-working spaces και καφετέριες, να προσελκύσουν digital nomads ως πελάτες, διαμορφώνοντας κατάλληλα τους χώρους τους και τη στρατηγική τους. Στο παρελθόν σπούδασα οικονομικά και πληροφορική, αλλάζοντας περισσότερες από 30 εργασίες μέχρι να καταλήξω αρχές 2017, σε αυτό που μου αρέσει και με γεμίζει, τη συμβουλευτική καριέρας.

  • Γιατί αποφασίσατε να γίνετε digital nomad;

Γνώρισα digital nomads από κοντά, άτομα που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και εργάζονται εξ αποστάσεως από οπουδήποτε και κατευθείαν σκέφτηκα ότι θέλω να κάνω το ίδιο. Ξεκίνησα να είμαι digital nomad το 2018 με μεγάλη αξία την ελευθερία, ένας λόγος ήταν αυτός, γεωγραφική ελευθερία (εργασία από οπουδήποτε), χρονική ελευθερία (εργασία όποιες ημέρες και ώρες επιλέξω), οικονομική ελευθερία (η πλειοψηφία των επαγγελμάτων που γίνονται εξ αποστάσεως έχουν πολλές προοπτικές για υψηλές αποδοχές και παθητικό εισόδημα), ελευθερία να εργάζομαι επίσης με όποιον επιλέξω και όπως με εξυπηρετεί καλύτερα. Άλλος ένας λόγος ήταν φυσικά ότι λατρεύω τα ταξίδια και να εξερευνώ νέα μέρη και κουλτούρες.

  • Πού βρίσκεστε αυτή την περίοδο;

Αυτή το διάστημα είμαι στην πόλη Luang Prabang στο Λάος, ενώ πιο πριν βρισκόμουν στην Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία και στην Chiang Mai της Ταϊλάνδης. Έχω επισκεφθεί έως τώρα 35 χώρες και σε κάποιες έχω ταξιδέψει έως και 6 φορές. Στην Ελλάδα έρχομαι συνήθως για 1-2 μήνες τον χρόνο για να δω φίλους και συγγενείς.

  • Πόσοι digital nomads υπάρχουν παγκοσμίως και στην Ελλάδα;

Υπάρχουν πάνω από 35.000.000 digital nomads παγκοσμίως και αυτός ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς μιας και σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, 95%-98% των εργαζομένων θέλει πλέον να εργάζεται εξ αποστάσεως και υβριδικά. Είναι πολλά άτομα που φλερτάρουν με την ιδέα να γίνουν digital nomads. Μια νέα έρευνα του Nomadlist έδειξε ότι οι digital nomads μπορούν να αγγίζουν ήδη τα 60.000.000 άτομα, οι μισοί από ΗΠΑ και οι υπόλοιποι από άλλες χώρες. Στην Ελλάδα 595 άτομα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν αίτηση το 2022 για την ετήσια Ελληνική Digital Nomad Visa. Ένα άλλο στατιστικό βασισμένο σε ομάδες digital nomads στα social media, υπολογίζει ότι στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν και 10.000 digital nomads μιας και πολλοί δε χρειάζονται τη συγκεκριμένη visa (όπως κάτοικοι ΕΕ), ή έρχονται στην Ελλάδα με την τουριστική visa και άλλους τρόπους για διαμονή από λίγες ημέρες έως λίγους μήνες. Υπάρχουν φυσικά και οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας που μπορεί να είναι digital nomads και να εργάζονται εξ αποστάσεως από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα στατιστικά αυξάνονται συνεχώς.

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και οι δυσκολίες αυτής της  μορφής  επαγγελματικής ενασχόλησης;

Τα πλεονεκτήματα ενός digital nomad είναι η απόλυτη ελευθερία όπως ανέφερα παραπάνω και η δυνατότητα να ζήσει τη ζωή στο έπακρο με επισκέψεις σε νέες χώρες για μοναδικές εμπειρίες, γνωριμίες, γνώσεις και ανάπτυξη προσωπικών και επαγγελματικών ικανοτήτων. Τα μειονεκτήματα και οι δυσκολίες που έχει ένας digital nomad να αντιμετωπίσει είναι κυρίως πως συνήθως είναι μακριά από αγαπημένα άτομα για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι μεγάλη πρόκληση να έχει μια σταθερή παρέα ή και σχέση να ταξιδεύει παρέα, ωστόσο υπάρχουν ομάδες φίλων, ζευγάρια, ακόμα και οικογένειες με παιδιά που είναι digital nomads. Τεχνικές/πρακτικές προκλήσεις όπως visa, δεδομένα, wifi, εξοπλισμός, μεταφορές, γλώσσα, κουλτούρα, αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα μιας και υπάρχει τεράστια υποστήριξη από το δίκτυο των digital nomads και χρήσιμες εφαρμογές.

  • Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις οικογένεια όταν εργάζεσαι και ταξιδεύεις, χωρίς να έχεις μόνιμη επαγγελματική βάση;  

Υπάρχουν digital nomads που έχουν οικογένεια και συνήθως ταξιδεύουν με τα παιδιά τους, σε ότι ηλικία και να είναι, από λίγων μηνών μέχρι και εφήβους. Αν τα παιδιά είναι σε ηλικία που πάνε σχολείο, τότε είτε οι γονείς διδάσκουν τα παιδιά, είτε παρακολουθούν online μαθήματα, είτε μένουν σε κάποια περιοχή για μεγαλύτερο διάστημα και πάνε τα παιδιά σε διεθνές σχολείο με παιδιά από διάφορες χώρες. Τα μαθήματα φυσικά είναι συνήθως όλα στα Αγγλικά. Υπάρχουν και σύμβουλοι για digital nomads που έχουν ή σκοπεύουν να κάνουν παιδιά.

  • Σου λείπει να έχεις μια μόνιμη βάση;

Έχω σκεφτεί να κάνω βάση κάποιες περιοχές που μου αρέσουν πολύ, όπως Bali, Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao, Kuala Lumpur, Chiang Mai, ωστόσο αγαπώ τα ταξίδια και την εξερεύνηση τόσο πολύ που για την ώρα συνεχίζω να αλλάζω χώρα κάθε 1-2 μήνες και μέρος κάθε 1-4 εβδομάδες.

  • Ποια επαγγέλματα μπορούν να ενταχθούν πιο εύκολα σε αυτή τη μορφή εργασίας;

Υπάρχουν πάνω από 300 ειδικότητες που γίνονται εξ αποστάσεως, αυτό που είναι σημαντικό να αναφέρω ότι digital nomad με ταξίδια σε όλο τον κόσμο, γίνεται κάποιος πιο εύκολα αν έχει δική του online επιχείρηση, ένας ελεύθερος επαγγελματίας για παράδειγμα. Οι περισσότερες εταιρείες προτιμούν οι υπάλληλοί τους να βρίσκονται στη χώρα που είναι και η μισθοδοσία τους. Σπάνια ένας εργοδότης αφήνει υπαλλήλους να εργάζονται από το εξωτερικό και όσοι το προσφέρουν αυτό είναι συνήθως μόνο για λίγες ημέρες.

Σε ότι αφορά τις ειδικότητες, μπορούμε να δούμε τις περισσότερες σε freelancing πλατφόρμες όπως Fiverr, Upwork, PeoplePerHour και Freelancer. Από προγραμματιστές και marketing μέχρι δασκάλους, γραμματειακή υποστήριξη, συμβούλους και από καλλιτέχνες μέχρι γυμναστές.

  • Ποιες χώρες επιλέγουν κυρίως οι ψηφιακοί νομάδες;

Οι πιο περιζήτητες είναι η Πορτογαλία, Ταϊλάνδη, Ισπανία, Αργεντινή, Μεξικό, αλλά φυσικά μπορείτε να συναντήστε ψηφιακούς νομάδες σε όλο τον κόσμο. Οι λόγοι που επιλέγουν μια χώρα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, κάποια βασικά κριτήρια είναι τα εξής: κόστος ζωής (πολλοί nomads αξιοποιούν το γεωγραφικό αρμπιτράζ, ταξιδεύοντας σε χώρες με χαμηλότερο κόστος ζωής από το εισόδημά τους), ταχύτητα Internet (κάποιες ειδικότητες χρειάζονται υψηλές ταχύτητες για να κάνουν την εργασία τους, όπως video streaming και αποστολή αρχείων), κλίμα (μεσογειακό, ψυχρό, τροπικό, ανάλογα τις επιθυμίες του καθενός, όπως και ποια εποχή προτιμά), κοινότητα (πολλοί επιλέγουν περιοχές που υπάρχουν ήδη άλλοι digital nomads για να κάνουν παρέα, να μοιραστούν γνώσεις, να παρακολουθήσουν σεμινάρια ή και άλλες κοινότητες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους), ζώνη ώρας (αν κάποιος συνεργάζεται με άτομα και εταιρείες σε συγκεκριμένη ήπειρο, είναι συνήθως πρόκληση να πάει στην άλλη άκρη του κόσμου γιατί θα έχει πολλές ώρες διαφορά) και προϋποθέσεις Visa (ανάλογα τη χώρα καταγωγής/διαβατήριο και τη χώρα προορισμού η visa διαφέρει, γι’ αυτό και είναι σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της χώρας).

  • Η Ελλάδα αποτελεί  χώρα επιλογής τους;

Η Ελλάδα ανεβαίνει συνεχώς στην κατάταξη προτίμησης από digital nomads με πρόσφατες δημοσκοπήσεις να τη δείχνουν και στην 4η θέση παγκοσμίως σε κάποιες περιπτώσεις. Συνήθως επιλέγουν να μείνουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Πήλιο και άλλα μέρη, όπως νησιά.

  • Ποια είναι η αγαπημένη σου χώρα ως digital nomad;

Προσωπικά, από τις 35 χώρες που έχω επισκεφθεί, η αγαπημένη μου χώρα μέχρι τώρα είναι η Ταϊλάνδη, όπου έχω μείνει συνολικά έως τώρα 5 μήνες. Μεγάλο χρονικό διάστημα, αν σκεφτεί κάποιος ότι πήγα για πρώτη φορά τον Νοέμβρη του 2022. Πέντε στους 12 τελευταίους μήνες, ήμουν Ταϊλάνδη και θα ξαναπάω σε λίγες εβδομάδες.

Η Ταϊλάνδη μου αρέσει γιατί έχει καλοκαίρι όλο τον χρόνο που είναι η αγαπημένη μου εποχή, μόνιμα περίπου 30 βαθμούς Κελσίου και ζεστή θάλασσα. Οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί, τα τροπικά φρούτα πεντανόστιμα, το φαγητό επίσης, το κόστος ζωής εξαιρετικά χαμηλό και μου αρέσουν πολύ τα τροπικά νησιά της με τη θαλάσσια ζωή, μιας και έχω χόμπι την κατάδυση και snorkeling. Με γοητεύει η φύση της Ταϊλάνδης, οι παραλίες, οι ζούγκλες με τα τεράστια φυτά και δέντρα και τα ζώα της, όπως μαϊμούδες, ελέφαντες, τα πολύχρωμα τροπικά ψάρια και κοράλλια».

  • Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που επιθυμεί να ακολουθήσει το επαγγελματικό σου μονοπάτι;

Προσωπικά βοηθάω άτομα να ανακαλύψουν ποια ειδικότητα που γίνεται εξ αποστάσεως τους ταιριάζει και τι χρειάζεται να κάνουν για να πετύχουν την αλλαγή καριέρας και να γίνουν digital nomads. Κάτι άλλο που προσφέρω είναι mentoring για νέους digital nomads και συμβουλευτική για άτομα που θέλουν να ιδρύσουν ή να αναπτύξουν δικής τους online επιχείρηση. Με τη Nomad365 βοηθάμε και digital nomads να επιλέξουν έναν κατάλληλο χώρο για να μείνουν και να εργαστούν, μιας και η ειδίκευσή μας είναι μέσω συμβουλευτικής να βοηθάμε ξενοδόχους, ιδιοκτήτες Airbnb, co-working spaces και καφετέριες, να γίνουν Digital Nomad friendly, διαμορφώνοντας κατάλληλα τους χώρους τους.

  • Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης αυτής της επαγγελματικής ενασχόλησης;

Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πολύ καλές για digital nomads. Γνωρίζω και ψηφιακούς νομάδες που είναι ιδρυτές-CEO επιχειρήσεων με εκατομμύρια ευρώ τζίρο και εκατοντάδες άτομα προσωπικό. Οπότε, μπορεί κάποιος να είναι digital nomad από υπάλληλος/ελεύθερος επαγγελματίας, μέχρι CEO πολυεθνικής, ή/και επενδυτής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Πώς θα εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματα

Η χρηματοοικονομική ασφαλιστική σύμβουλος, Κωνσταντίνα Κοντομάρη εξηγεί στο BD τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών στην οικονομική διαχείριση από μικρή ηλικία και δίνει πρακτικές συμβουλές.
BUSINESS LIFE

Επάνοδος: Από τη φυλακή στην επανένταξη με υποστήριξη από το θέατρο

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Στρατής Πανούριος μιλά στο BD για τους «επιστρέφοντες πολίτες», το έργο του οργανισμού Επάνοδος και τις θεατρικές παραστάσεις με φυλακισμένους και αποφυλακισμένους.
BUSINESS LIFE

Τα μυστικά της συνέντευξης για εργασία: Πώς απαντάτε σε 10 ερωτήσεις

Οι παγίδες που μπορεί να κρύβει μια συνέντευξη για εργασία και πώς θα τις ξεπεράσετε. Η σημασία της καλής προετοιμασίας. Πώς θα χειριστείτε το ευαίσθητο θέμα του μισθού. Οι συμβουλές από κορυφαία συγγραφέα.
BUSINESS LIFE

Οι 5 τρόποι για να σταματήσετε να μηρυκάζετε τα προβλήματα στην εργασία

Ο μηρυκασμός είναι η διανοητική συνήθεια να σκέφτεστε υπερβολικά αρνητικές και άχρηστες σκέψεις για το παρελθόν. Συνδέεται με κατάθλιψη, θυμό, επιθετικότητα και χαμηλή αυτοπεποίθηση.