Με τους τρεις δείκτες της Wall Street να κερδίζουν πάνω από 5%, στην καλύτερη εβδομάδα του 2023 και τις ευρωπαϊκές αγορές να ενισχύονται άνω του 3%, το πενθήμερο που παρήλθε ήταν εξαιρετικό για τα χρηματιστήρια καθώς σήμανε την ανάκαμψη τους, καθώς απελευθερώνονται από τον φόβο νέων αυξήσεων στα επιτόκια, ενώ ο Νοέμβριος μπαίνει με καλές προοπτικές και για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ελληνική αγορά επηρεασμένη θετικά από τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος αλλά και από σημαντικούς εγχώριους καταλύτες, όπως είναι τα καλά αποτελέσματα 9μήνου και τρίτου τριμήνου για τράπεζες αλλά και εταιρείες της πραγματικής οικονομίας, συνέχισε να βελτιώνει την εικόνα της, πετυχαίνοντας την 4η διαδοχική ανοδική εβδομάδα.
Η αγορά, αργά αλλά σταθερά αρχίζει να επηρεάζεται θετικά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ μετά από μια πολύμηνη περίοδο κάμψης, φαίνεται πως βγαίνουν στο προσκήνιο και ολοκληρώνονται σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες σε κλάδους που θα είναι πρωταγωνιστές τα επόμενα χρόνια.
Μετά από πολλά χρόνια, ξένος τραπεζικός όμιλος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα (UniCredit στην Alpha Bank), η ΔΕΗ κάνει δυναμικό μπάσιμο στη λιανική των ηλεκτρικών συσκευών, αποκτώντας τα 95 καταστήματα της Κωτσόβολος και ανοίγοντας ένα νέο επιχειρηματικό τομέα για την ίδια, η Intrakat «κλειδώνει» την εξαγορά της Άκτωρ, η Intralot ολοκλήρωσε με επιτυχία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, ενώ η Trade Estates ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο στο ταμπλό την προσεχή Τετάρτη.
Επίσης, ο ασφαλιστικός κλάδος, αν και συνεχίζει να αφελληνίζεται, εντούτοις παραμένει λίαν ελκυστικός με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, καθώς μια ακόμη καλή ελληνική εταιρεία, η Υδρόγειος Ασφαλιστική πέρασε σε ξένα χέρια και στον ιταλικό συνεταιριστικό όμιλο Reale.
Παράλληλα, πολύ έντονη συνεχίζει να είναι η κινητικότητα στον ενεργειακό κλάδο, με τη Mytilineos να ανακοινώνει αυτή την εβδομάδα νέα σημαντικά φωτοβολταϊκά projects στη χώρα μας, ενώ μεγάλες κινήσεις στο εξωτερικό κάνουν οι ΔΕΗ και Helleniq Energy. Η ΔΕΗ προχώρησε στην εξαγορά της Enel Romania, φιλοδοξώντας να γίνει ισχυρός ενεργειακός «παίκτης» σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, ενώ η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) βρίσκεται σε κρεσέντο μεγάλων επενδύσεων στο εξωτερικό σε ΑΠΕ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς του διυλιστηρίου της Lukoil στη Βουλγαρία.
Κέρδη 3,48% το πενθήμερο, +9,76% από τα χαμηλά του Οκτώβρη
Με αιχμή τα καλά αποτελέσματα αλλά και την επιχειρηματική κινητικότητα, λοιπόν, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη βελτίωση του διεθνούς κλίματος, το Χ.Α. συμπλήρωσε την 4η διαδοχική ανοδική εβδομάδα. Το περασμένο πενθήμερο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 3,48%, ο FTSE 25 είχε άνοδο 2,82%, ο Mid Cap ξεχώρισε με κέρδη 4,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +1,62%.
Από τα χαμηλά του τελευταίου πενταμήνου, όταν με συστημικές ρευστοποιήσεις ο Γ.Δ. κατήλθε στις 1.105,15 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 9 Οκτωβρίου, ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 9,76%, ο FTSE 25 έχει αντίδραση +10,13%, ο Mid Cap είναι στο +9,87% και ο τραπεζικός δείκτης στο +13,64%. Παράλληλα, μετοχές όπως η Alpha Bank καταγράφουν άνοδο άνω του 23% από εκείνη την ημέρα, που δεν αποκλείεται να καταστεί ένα αρνητικό (πτωτικό) ορόσημο της αγοράς που ίσως αργήσει να ξαναδεί…
Έτσι, σε επίπεδο έτους, έχουν αυξηθεί εκ νέου τα κέρδη του Χ.Α. με το Γ.Δ. να ενισχύεται κατά 31,20%, τον FTSE 25 να βρίσκεται στο +32,43%, τον Mid Cap στο +41,74% και τον τραπεζικό δείκτη στο +52,87%.
Κύριο χαρακτηριστικό όλων των συνεδριάσεων του τελευταίου διαστήματος είναι η απουσία σοβαρών ρευστοποιήσεων, κάτι που επιτρέπει ακόμη και με ήπιες συναλλαγές, δείκτες και μετοχές να βελτιώνουν την τεχνική τους εικόνα. Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε η αγορά ενισχύθηκε παρ’ ότι οι μέσες συναλλαγές ήταν μόλις στα 76,8 εκατ. ευρώ (λίγο πάνω από τα 74 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος πέρυσι), μακριά από τα 105,6 εκατ. ευρώ που είναι οι μέσες συναλλαγές του τρέχοντος έτους.
Πάντως, και σε επίπεδο πενθημέρου, τα κέρδη στο χώρο του Large Cap ήταν σημαντικά καθώς σχεδόν οι μισές μετοχές του χώρου είχαν άνοδο άνω του 4%. Η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 11,64%, η Aegean Airlines +9,74%, η Helleniq Energy ξύπνησε μετά από καιρό δίνοντας άνοδο 9,32%, η Τιτάν έκλεισε στο +8,10%, Viohalco +6,06%, ΟΤΕ +5,69%, Lamda Development +5,69%, ElvalHalcor +5,67%, Πειραιώς +5,14%, Ελλάκτωρ +4,91%, Quest Holdings +4,75% κ.λπ. Στον Mid Cap ξεχώρισαν μετοχές όπως Intrakat +11,67%, Ideal Holdings +9,58%, Intracom Holdings +8,74%, EXAE +6,64%, Fourlis +5,28% και Profile +4,85%.
Τι λένε οι αναλυτές
Θετικότερη είναι η ανάγνωση της αγοράς που κάνουν πλέον και οι αναλυτές, με τη Fast Finance ΑΕΠΕΥ να επισημαίνει πως «μπορεί να κούρασε λίγο, όμως… δικαιώθηκε ξανά το έγκαιρο αγοραστικό σήμα. Πλέον, ο ουσιαστικός στόχος του Γενικού Δείκτη είναι η ζώνη των 1.258 – 1.270 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 1.240 μονάδες. Παράλληλα, οι 1.216 μονάδες είναι η κοντινή επιθετική στήριξη».
Η Depolas Investment Services σημειώνει από την πλευρά της πως ο Γενικός Δείκτης ενδεχομένως να προσεγγίσει το εκτιμώμενο άνω εύρος τιμών, ήτοι την περιοχή των 1280 - 1300 μονάδων, ενώ αναφέρεται στα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν όμιλοι όπως Helleniq Energy, Alpha Bank και Πειραιώς.
Η Merit Χρηματιστηριακή τονίζει ότι η αγορά αναθερμαίνεται από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα 9μήνου, ενώ εξάρει και τις επιχειρηματικές συμφωνίες όπως Alpha – UniCredit, ΔΕΗ – Κωτσόβολος, «που μαρτυρούν ότι κάποιοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας θα έχουν σημαντικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια». Επίσης στέκεται και στα θετικά νέα του τουρισμού, καθώς «η συνολική επιβατική κίνηση στο Αεροδρόμιο της Αθήνας αυξήθηκε κατά 19,5% τον μήνα Οκτώβριο, σε σχέση με πέρσι». Αναφερόμενη στα τεχνικά δεδομένα, η Merit κρίνει πως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.259 και 1.346 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις στις 1.174 και 1.111 μονάδες.
Τέλος, η Beta Χρηματιστηριακή μέσω του υπευθύνου ανάλυσης Μάνου Χατζηδάκη τονίζει πως «τεχνικά οι αγοραστές πήραν μια δύσκολη νίκη η οποία μπορεί να είναι καθοριστική για την συνέχεια. Δεν είναι τόσο το γεγονός της διατήρησης του θετικού προσήμου για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο Γ.Δ., όσο ότι πλέον πήραν απόσταση ασφαλείας από τα κομβικά σημεία αντιστροφής της τάσης, αναβαθμίζοντας το ανοδικό περιθώριο. Η διαφυγή από την συσσώρευση έγινε με κατοχύρωση μιας νέας στήριξης στις 1.200 μονάδες, αυξημένο τζίρο και καλή εικόνα στο κλείσιμο της Πέμπτης.
Πλέον όλοι οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι όροι βλέπουν άνοδο και μάλιστα με ένα πολύ αξιόλογο ανοδικό περιθώριο που εξαντλείται στις 1.300 μονάδες. Διαγραμματικά το περιθώριο αυτό υποστηρίζεται και από τους ταλαντωτές οι οποίοι παρά την άνοδο που έχει προηγηθεί κινούνται λίγο υψηλότερα από τις ουδέτερες ζώνες.
Η σύγκλιση των ταλαντωτών προς τις υπερτιμημένες ζώνες βρίσκεται στο όριο της αντίστασης τιμών η οποία θα απαιτήσει την συνδρομή σαφώς υψηλότερων συναλλακτικών όγκων για την διάσπαση της. Πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά».