Ένα νέο σημείο ισορροπίας βρίσκουν από χθες οι διεθνείς αγορές μετά την ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, που απομακρύνει την υλοποίηση των χειρότερων σεναρίων αποσταθεροποίησης από τον επιθετικό προστατευτισμό του Τραμπ.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις ΗΠΑ - Κίνας ευνοούν ιδιαίτερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, που υπεραποδίδει εντυπωσιακά φέτος, με άνοδο 20,77% από την αρχή του έτους, έναντι 6,62% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 και υποχώρησης 0,42% για τον αμερικανικό S&P. Πλέον, ο Γενικός Δείκτης απέχει πολύ λίγο από τις 1.800 μονάδες, ενώ και οι 2.000 μονάδες δεν μοιάζουν άπιαστο όνειρο.
Η γενικευμένη αποσταθεροποίηση που προκάλεσε στο διεθνές οικονομικό σύστημα ο Τραμπ στις 2 Απριλίου, ανακοινώνοντας «αμοιβαίους» δασμούς με απροσδόκητα υψηλούς συντελεστές και η επίθεσή του στην Κίνα, με δασμούς 145% που θα «πάγωναν» εντελώς το διμερές εμπόριο, φαίνεται ότι κλείνει ένα πρώτο κύκλο, μετά τη συμφωνία της Γενεύης και οι επενδυτές «βάζουν στην άκρη» τα χειρότερα σενάρια για την παγκόσμια οικονομία.
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πλέον αισιόδοξων η χθεσινή, κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ - Κίνας για μια δραστική μείωση για 90 ημέρες των δασμών που είχαν επιβληθεί εκατέρωθεν: των αμερικανικών από 145% σε 30% και των κινεζικών από το 125% στο 10%.
Ο ίδιος ο Τραμπ είχε κάνει λόγο την Παρασκευή για μείωση δασμών στο 80%, αλλά τελικά «προσγειώθηκαν» στο 30%, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ εξάντλησε τα περιθώρια ευελιξίας του, προκειμένου να εξασφαλίσει μια συμφωνία με το Πεκίνο.
Η συμφωνία της Γενεύης δείχνει ότι πλέον ο Τραμπ, ευρισκόμενος μπροστά στον κίνδυνο δραματικών συνεπειών πρώτα για την αμερικανική οικονομία, εάν κατέρρεε μια κρίσιμη εμπορική σχέση με διμερείς συναλλαγές 600 δισ. δολ. ετησίως, απομακρύνεται από την πολιτική του επιθετικού προστατευτισμού, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο με απότομη οικονομική επιβράδυνση και έξαρση του πληθωρισμού.
Με βάση τα νέα δεδομένα, η ανάκαμψη των αγορών το προηγούμενο 15θήμερο δεν μένει μετέωρη. Αντίθετα, οι επενδυτές έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να αυξήσουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους. Τα μεγαλύτερα οφέλη έχουν οι αγορές των ΗΠΑ, όπως φάνηκε από το χθεσινό άλμα 3,3% για τον S&P 500, τη μεγάλη άνοδο του δείκτη δολαρίου, σχεδόν κατά 1,5% και την έξοδο κεφαλαίων από το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, η τιμή του οποίου υποχώρησε κατά 3%.
Οι αναλυτές προειδοποιούν, πάντως, ότι η αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου δεν σημαίνει ότι όλα έχουν γυρίσει στην κατάσταση που υπήρχε πριν τις 2 Απριλίου. Οι αμερικανικοί δασμοί παραμένουν πολύ αυξημένοι, ενώ θα υπάρξει μια αρκετά μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας μέχρι να ξεκαθαρίσει πού οδηγούν οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα και τους άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για τον επαναπροσδιορισμό των εμπορικών σχέσεων.
Μετά το χθεσινό ράλι ανακούφισης, οι επενδυτές περιμένουν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που αναμένεται να δείξουν ότι τον Απρίλιο έμεινε στάσιμος στα επίπεδα του Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας την επιφυλακτικότητα που έχει εκφράσει η Fed για τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξετάσει μείωση επιτοκίων.
Σταθερά σε τροχιά υπεραπόδοσης το ΧΑ
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο συμβιβασμός του Τραμπ με την Κίνα αποτελεί μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς η αγορά έχει «τρέξει» με πολύ γρήγορους ρυθμούς φέτος και είχε να φοβηθεί μόνο μια απότομη επιδείνωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος, αφού όλα τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και τις εισηγμένες είναι εξαιρετικά.
Η εμφάνιση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη χθες στην τηλεόραση του Bloomberg επιβεβαίωσε στους ξένους επενδυτές την άριστη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, καθώς επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου.
Η εικόνα της αγοράς και στη χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει τη δυναμική να «αγγίξει» βραχυπρόθεσμα τις 1.800 μονάδες, αφού ήδη χθες ενδοσυνεδριακά «πάτησε» για λίγο το τεχνικό όριο των 1.780 μονάδων, για να κλείσει στις 1.774,96, με άνοδο 1,40% και με θετική ένδειξη τη νέα αύξηση του τζίρου των συναλλαγών (στα 230 εκατ. ευρώ).
Αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η αγορά βρίσκεται το επόμενο διάστημα μπροστά σε μεγάλες διανομές μερισμάτων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προσθέσουν σημαντική ρευστότητα στους κωδικούς των επενδυτών. Παράλληλα, τα κεφάλαια των ξένων θεσμικών επενδυτών συνεχίζουν να εισρέουν στην αγορά, προεξοφλώντας και τις επικείμενες αναβαθμίσεις της στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.
Παρότι υπάρχουν αρκετές μετοχές της πραγματικής οικονομίας που δίνουν ώθηση στους βασικούς δείκτες, οι τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη της αγοράς, μετά τις θετικές ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου -αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 2,7% σε περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων και με τις διοικήσεις να προβλέπουν επιβεβαίωση ή και υπέρβαση των φετινών στόχων.
Η βελτίωση των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών συνεχίζεται και προσδίδει ανοδική δυναμική στην αγορά. Eurobank και Εθνική κερδίζουν φέτος περίπου 25%, η Πειραιώς σχεδόν 40%, ενώ η Alpha Bank «ξεσπά» με άνοδο 58% από την αρχή του έτους.
Οι ξένοι οίκοι βλέπουν ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή έκθεση της UBS, που τονίζει ότι οι δείκτες P/E και P/B παραμένουν χαμηλοί και δίνει τιμές στόχους 12,2 ευρώ για την Εθνική (από 11,6), 3,30 ευρώ για τη Eurobank (από 3,20), 3 ευρώ για την Alpha (από 2,68) και 6,70 για την Πειραιώς (από 6,30).
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη της Beta, βραχυπρόθεσμα είναι ορατός ο στόχος των 1.800 μονάδων και από αυτό το όριο και πάνω θα έχει σημασία η δυναμική των συναλλαγών και η ικανότητα της αγοράς να απορροφήσει την προσφορά.