Το Κρεμλίνο τόνισε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μετά την αποδυνάμωση του ρωσικού ρουβλίου, το οποίο ξεπέρασε το συμβολικό όριο των 100 ανά δολάριο στις πρώτες συναλλαγές, προτού ανακάμψει ελαφρώς, επιβαρυμένο από τις εκροές συναλλάγματος. Σήμερα το πρωί η ισοτιμία του είναι 99,4 ρούβλια ανά δολάριο.
Η τελευταία πτώση του ρουβλίου σε τριψήφια νούμερα τον Αύγουστο οδήγησε την Τράπεζα της Ρωσίας να προβεί σε έκτακτη αύξηση του επιτοκίου κατά 350 μονάδες βάσης στο 12% και οι αρχές συζήτησαν την επαναφορά των ελέγχων για να στηρίξουν το νόμισμα.
«Δεν υπάρχει ακόμη λόγος ανησυχίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η μακροοικονομική σταθερότητα διασφαλίζεται πλήρως από τις ενέργειες της μακροοικονομικής ρυθμιστικής αρχής και της κυβέρνησης, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εδώ».
Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημείωσε πτώση 0,8% στα 90,01 δολάρια το βαρέλι, την πιο αδύναμη τιμή του εδώ και σχεδόν ένα μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 2023.
Το ρωσικό νόμισμα τείνει να δέχεται πιέσεις στις αρχές κάθε μήνα, αφού χάνει την υποστήριξη μιας ευνοϊκής φορολογικής περιόδου στο τέλος του μήνα, που συνήθως βλέπει τους εξαγωγείς να μετατρέπουν τα έσοδα από το συνάλλαγμα για να καλύψουν τις τοπικές υποχρεώσεις.
«Το ακριβό πετρέλαιο και η αύξηση του βασικού επιτοκίου βελτιώνουν τις προοπτικές για το ρούβλι, αλλά μεσοπρόθεσμα», ανέφεραν οι αναλυτές της Promsvyazbank. Περίμεναν ότι το ρούβλι θα κάνει μια βραχύβια κίνηση πέραν των 100 ανά δολάριο, ελλείψει νέων μέτρων στήριξης από τις αρχές.
Ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν επέπληξε την κεντρική τράπεζα καθώς το ρούβλι διολίσθησε στα 101,75 ανά δολάριο τον Αύγουστο, κατηγορώντας τη χαλαρή πολιτική της σε μια ένδειξη αυξανόμενης εσωτερικής διχόνοιας.
«Αυτό το επίπεδο (100) δεν είναι μια τεχνική αντίσταση, είναι ένα σημαντικό ψυχολογικό εμπόδιο», δήλωσε ο Alexei Antonov της Alor Broker. «Προς το παρόν, όλα μιλούν υπέρ του ότι το ρούβλι θα συνεχίσει να γίνεται φθηνότερο».
Μετά την έκτακτη αύξηση του Αυγούστου, η κεντρική τράπεζα αύξησε εκ νέου τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο στο 13%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα, που επίσης αντιμετωπίζει επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, θα ενισχύσει εκ νέου τη νομισματική πολιτική στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου.
Το ρούβλι έχει διαγράψει μια ταραχώδη πορεία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, κατρακυλώντας σε χαμηλό ρεκόρ των 120 έναντι του δολαρίου τον περασμένο Μάρτιο, πριν ανακάμψει σε υψηλό άνω των επτά ετών λίγους μήνες αργότερα, υποστηριζόμενο από τους ελέγχους κεφαλαίων και την άνοδο των εσόδων από τις εξαγωγές.
Η πτώση των εξαγωγών, που επλήγησαν από τις δυτικές κυρώσεις και τη μετατόπιση των εμπορικών ροών, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των εισαγωγών φέτος προκάλεσε την αποδυνάμωση του ρουβλίου. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 86% σε ετήσια βάση στα 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου.