Περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα δολαρίων και ευρώ έχουν αποσταλεί στη Ρωσία από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ απαγόρευσαν την εξαγωγή των χαρτονομισμάτων τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία που είδε το Reuters.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να παρακάμψει τις κυρώσεις που εμποδίζουν τις εισαγωγές μετρητών και υποδηλώνουν ότι τα δολάρια και τα ευρώ παραμένουν χρήσιμα εργαλεία για το εμπόριο και τα ταξίδια, ακόμη και όταν η Μόσχα προσπαθεί να μειώσει την έκθεσή της σε σκληρά νομίσματα.
Τα τελωνειακά στοιχεία δείχνουν ότι τα μετρητά μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, οι οποίες δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο με τη Ρωσία. Η χώρα προέλευσης για περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου δεν αναφερόταν.
Η αμερικανική κυβέρνηση απείλησε τον Δεκέμβριο με κυρώσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις και έχει επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες από τρίτες χώρες καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 και 2024. Το γουάν της Κίνας έχει ξεπεράσει το δολάριο και έχει γίνει το πιο διακινούμενο ξένο νόμισμα στη Μόσχα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα πληρωμών.
Ο Ντ. Πολεβόι, επικεφαλής επενδύσεων της Astra Asset Management, δήλωσε ότι πολλοί Ρώσοι εξακολουθούν να θέλουν ξένο νόμισμα σε μετρητά για ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς και για μικρές εισαγωγές και εγχώριες αποταμιεύσεις. «Για τους ιδιώτες, το εξακολουθεί να είναι ένα αξιόπιστο νόμισμα», δήλωσε στο Reuters.
Η Ρωσία άρχισε να χαρακτηρίζει το δολάριο και το ευρώ ως «τοξικά» το 2022, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις περιόρισαν την πρόσβασή της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρεμποδίζοντας τις πληρωμές και το εμπόριο. Περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ρωσίας στην Ευρώπη έχουν παγώσει. Τα τελωνειακά αρχεία καλύπτουν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023 και το Reuters δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε πιο πρόσφατα στοιχεία.
Τα έγγραφα έδειξαν μια αύξηση στις εισαγωγές μετρητών λίγο πριν από την εισβολή. Μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022, εισήλθαν στη Ρωσία 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα δολαρίων και ευρώ, σε σύγκριση με μόλις 17 εκατομμύρια δολάρια τους προηγούμενους τέσσερις μήνες.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας περιόρισε γρήγορα τις αναλήψεις μετρητών σε ξένο νόμισμα από ιδιώτες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το εξασθενημένο ρούβλι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 98 εκατ. δολάρια σε χαρτονομίσματα δολαρίων και ευρώ έφυγαν από τη Ρωσία μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και τέλους 2023.
Οι εισροές συναλλάγματος, αντίθετα, ήταν πολύ υψηλότερες. Ο μεγαλύτερος μεμονωμένος «καταγραφέας» ξένου συναλλάγματος ήταν μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία, η Aero-Trade, η οποία προσφέρει υπηρεσίες αφορολόγητων αγορών στα αεροδρόμια και στις πτήσεις. Δήλωσε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η Aero-Trade κατέγραψε 73 αποστολές αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ η καθεμία, οι οποίες εκκαθαρίστηκαν όλες στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας, έναν διεθνή κόμβο κοντά στην έδρα της εταιρείας. Οι αποστολές περιγράφηκαν στις τελωνειακές δηλώσεις ως ανταλλαγή ή έσοδα από το εμπόριο επί του σκάφους.