ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Τεστ στα θεμελιώδη των εισηγμένων στο ΧΑ: Έρχεται... βροχή ανακοινώσεων

Ελπίδες για συνέχιση της αντίδρασης που άρχισε την Παρασκευή υπάρχουν για την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Δύο στις τρεις εταιρείες δημοσιεύουν αποτελέσματα εξαμήνου. Αγοραστικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και του 9μήνου στο χρηματιστήριο, καθώς η αγορά καλείται να ανασυντάξει τις δυνάμεις της ύστερα από σοβαρές απώλειες, εστιάζοντας εκ νέου στα θεμελιώδη, καθώς οδεύουμε στο κλείσιμο της περιόδου ανακοινώσεων εξαμήνων, οπότε οι ημέρες θα έχουν μπαράζ δημοσιεύσεων μεγεθών -μολονότι η προθεσμία είναι έως το προσεχές Σάββατο, μόνο το 1/3 των εισηγμένων έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Την ίδια ώρα, υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα για ενδεχόμενα placements στις τράπεζες (με πρώτη τη διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής, που αναμένεται τον Νοέμβριο), κάτι που προσδίδει νέο ενδιαφέρον στην αγορά αλλά και «σηκώνει» σημαντική ρευστότητα από το σύστημα. Εντός των ημερών θα γίνει γνωστή η τιμή εξαγοράς του 1,5% της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τη μετοχή να έχει τη μικρότερη διόρθωση στον κλάδο τελευταία.

Εξάλλου, μετά τη μεγάλη πρόσφατη πτώση, έχουν δημιουργηθεί πολλές αγοραστικές ευκαιρίες, τόσο στον Large και τον Mid Cap όσο και στο υπόλοιπο ταμπλό. Υπάρχουν μετοχές που έχουν υποχωρήσει από 10% έως 20% τον Σεπτέμβριο, ενώ και οι κύριοι δείκτες έχουν διορθώσει σημαντικά μετά την πτώση άνω του 10% από τα υψηλά 9ετίας του Ιουλίου, οπότε η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά και φαίνεται πως χρωστάει συνέχιση της αντίδρασης, μετά το +1,48% της περασμένης Παρασκευής.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η τέταρτη διαδοχική με πτώση, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο για μια αγορά που ανεβαίνει σταθερά εδώ και δώδεκα μήνες. Πάντως, το ΧΑ έδειξε σημάδια ανασύνταξης και ένστικτο αυτοσυντήρησης, κρατώντας τη ζώνη των 1.200 μονάδων σε όλες τις συνεδριάσεις, ενώ την Παρασκευή έγινε και κίνηση προς τις 1.220 μονάδες, κάτι που ίσως βοηθήσει στην ενίσχυση των αγοραστών και σε ένα καλύτερο κλείσιμο μήνα, συγκριτικά με την εικόνα που επικρατούσε έως πρόσφατα.

Παρά την αντίδραση της Παρασκευής, η εβδομάδα ήταν πτωτική, με το Γενικό Δείκτη να έχει πτώση 3,24%, τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 2,91%, τον Mid Cap κατά 4,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 3,76%.

Σε επίπεδο Σεπτεμβρίου, ο Γ.Δ. καταγράφει πτώση 7,22%, ο FTSE 25 χάνει 6,57%, o Mid Cap είναι στο -9,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 10,99%. Πλέον, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και σε επίπεδο ετήσιας συγκομιδής, καθώς έχουν περιοριστεί σημαντικά τα κέρδη που έως τα τέλη Ιουλίου έφταναν κοντά στο +45% στο Γ.Δ. και στο +73% στις τράπεζες.

Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη το 9μηνο διαμορφώνονται πλέον στο +30,97%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά +32,05%, ο Mid Cap είναι στο +38,89% και ο τραπεζικός δείκτης στο +47,73%. Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή κατήλθε στα 83,36 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο πενθημέρου ήταν στα 103,5 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο 2023, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 106,7 εκατ. ευρώ, σχεδόν 48% πάνω από τα 74 εκατ. ευρώ που ήταν ο περυσινός μέσος τζίρος.

Η αγορά φαίνεται πως έχει μπει σε μια περίοδο νέας επαναξιολόγησης όλων των δεδομένων, μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες που φέρνουν μεγάλες αλλαγές στις πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες, ενώ υπάρχει και αύξηση του συστημικού ρίσκου, όπως αυτό αντανακλάται στις τιμές και τις αποδόσεις των ομολόγων -οι αποδόσεις των δεκαετών έχουν πλησιάσει το 4,2% και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου.

Κλειδί οι τράπεζες

Κλειδί πάντως για τη διαμόρφωση του momentum του επόμενου διαστήματος θα είναι ο τραπεζικός κλάδος που μπαίνει σε μια περίοδο αναζήτησης λύσεων εξαγοράς των πακέτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και αναμένονται placements και άλλες σημαντικές κινήσεις. Μόνο το placement της Εθνικής για το 20% θα «σηκώσει» από την αγορά 1 δισ. ευρώ, σαν μια δυνατή αύξηση κεφαλαίου δηλαδή, κάτι που σημαίνει ότι μέρος της κυκλοφορούσας ρευστότητας της αγοράς, θα δεσμευτεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη πλευρά, ο τραπεζικός κλάδος αφενός έχει διορθώσει αξιοσημείωτα από τα υψηλά του Ιουλίου, ενώ το μπαράζ των θετικών εκθέσεων – αναβαθμίσεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης σε χθεσινή ανάλυσή του τονίζει πως «η αγορά διορθώνει για δεύτερο μήνα μετά από πολύ μεγάλη ανοδική κίνηση τόσο σε ποσοστό όσο και σε διάρκεια. Είναι λογικό από την στιγμή που τόσο μεγάλο διάστημα ανέβαινε, περιμένοντας την επενδυτική βαθμίδα, να βγάλει διόρθωση. Άλλωστε μιλάμε για μία αλλαγή φρουράς τουλάχιστον εν μέρει, μιας και ένα μέρος των funds που είχαν τοποθετηθεί θα αποχωρούσαν με την ένταξη μας στην επενδυτική βαθμίδα. Οι νέοι συμμετέχοντες ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά ξέροντας ότι μπροστά τους έχουν και τις πωλήσεις πακέτων στις τράπεζες.

Οι ζημιές στην Θεσσαλία φαίνεται να καλύπτονται τόσο από την ΕΕ όσο και από το νέο ΕΣΠΑ και το πλεόνασμα και μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να κλείσουν οι πληγές και να επανέλθει η περιοχή και η οικονομία της στην κανονικότητα θυμίζοντας ότι επηρεάζει σημαντικά τόσο τον πληθωρισμό όσο και την επάρκεια προϊόντων.

Τεχνικά η αγορά κάνει την μεγαλύτερη διόρθωση του έτους θυμίζοντας παρόλα αυτά ότι ακόμα ο ΓΔ καταγράφει κέρδη της τάξεως του 30%. Το πολύ σημαντικό είναι ότι υπάρχουν τίτλοι οι οποίοι έχουν διαφορετική συμπεριφορά από την σύνολο, με κάποιες να έχουν δώσει αγοραστικά σήματα και τον ΟΤΕ να βοηθάει σημαντικά τον Γ.Δ. με την αντίδραση του.

Μένει να δούμε αν ο μήνας που κλείνει στο τέλος της εβδομάδας καταφέρει να μαζέψει μέρος των απωλειών και να καλύψει αν τα καταφέρει έστω πάνω από τις 1.235 μονάδες. Η κοντινότερη σημαντική αντίσταση είναι στις 1.245 μονάδες. Μία κατοχύρωση και μόνο του χαμηλού σε κλείσιμο θα μπορούσε να δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης.

Η καλή εικόνα τόσο της οικονομίας όσο και των εταιρειών δεν έχει αλλάξει με τις ελληνικές μετοχές να χαρακτηρίζονται φτηνές. Η ανάπτυξη το 2023 φαίνεται να κλείνει με σημαντική άνοδο παρά τη δύσκολη περίοδο υψηλών επιτοκίων και όλα δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι ακόμα μία καλή χρονιά. Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους ότι η αγορά απλά βιώνει μία ανάπαυλα πριν συνεχίσει την ανοδική της πορεία».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης υπογραμμίζει πως «τα διαγραμματικά δεδομένα για τους αγοραστές έχουν επιδεινωθεί μετά την καθοδική διάσπαση της πλαγιοανοδικής τάσης και πλέον το νέο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στο όριο αυτής της γραμμής τάσης κοντά στα επίπεδα των 1.220 μονάδων. Παρά την υποχώρηση που παρατηρείται επί τέσσερις εβδομάδες, οι συναλλακτικοί τζίροι δεν δείχνουν κάποια σοβαρή αποκλιμάκωση, διατηρούνται με άνεση στα 100 εκατ. ευρώ και αυτό ενδεχομένως προβληματίζει για την ένταση της προσφοράς.

Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έρχονται από το μέτωπο των ταλαντωτών οι οποίοι έγραψαν εκ νέου ένα χαμηλό σε υποτιμημένες ζώνες τιμών την Πέμπτη, ενώ δείχνουν πλέον αποφορτισμένοι στα εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα. Πολύ δύσκολα η εικόνα θα αλλάξει στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αφού ο Γενικός Δείκτης απέχει περί το 7% από το τέλος Αυγούστου. Νέο σημείο στήριξης πλέον είναι ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών που εδρεύει λίγο πάνω από τις 1160 μονάδες, ενώ η ολική ανατροπή έρχεται σε κλείσιμο πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών που κινείται καθοδικά και διαπραγματεύεται στις 1.267 μονάδες.

Λόγω του κλεισίματος του εννεαμήνου και της εκκίνησης της Αγοράς από την τεχνική ζώνη της υποτιμητικής υπερβολής θα δίναμε ένα μικρό προβάδισμα στην άνοδο τη νέα εβδομάδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ο ανοικτός δρόμος προς τις 1.300 μονάδες και η «παρακαταθήκη» των 8,4 δισ.

Τα 8,4 δισ. που προσφέρθηκαν στο placement της Εθνικής αποτελούν επιβεβαίωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα ελληνικά assets και δείχνουν τον δρόμο της επιστροφής του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα άνω των 1.300 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζήτηση ευκαιριών μετά την πτώση στο ΧΑ, αντίθετοι οι διεθνείς άνεμοι

Έως και 25% έχει φτάσει η διόρθωση αποτιμήσεων στα «βαριά χαρτιά» τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας ευκαιρίες για τοποθετήσεις. Η πίεση από τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές δυσκολεύει τις κινήσεις των αγοραστών.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.