ΓΔ: 1399.66 0.65% Τζίρος: 127.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Αναζήτηση ευκαιριών μετά την πτώση στο ΧΑ, αντίθετοι οι διεθνείς άνεμοι

Έως και 25% έχει φτάσει η διόρθωση αποτιμήσεων στα «βαριά χαρτιά» τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας ευκαιρίες για τοποθετήσεις. Η πίεση από τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές δυσκολεύει τις κινήσεις των αγοραστών.

Ο δεύτερος διαδοχικός μήνας διόρθωσης θα είναι ο Σεπτέμβριος στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 7,08%, ενώ απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του. Παράλληλα, ολοκληρώνεται και το 9μηνο που πάντα λειτουργεί ως ένα κομβικό σημείο αναφοράς για την αγορά, τους θεσμικούς αλλά και τους ξένους.

Η λήξη του Σεπτεμβρίου και του 9μήνου βρίσκει σε μια ενδιαφέρουσα φάση την ελληνική αγορά, καθώς από τη μία έχει προηγηθεί μια αξιοσημείωτη διόρθωση που έχει καταστήσει δείκτες και μετοχές «καθαρούς» τεχνικά και… άδειους από την επάνω πλευρά και, αφετέρου, υπάρχει μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνων, κάτι που βοηθάει στο ξεδιάλυμα χαρτοφυλακίων και σε επανεξέταση προτεραιοτήτων.

Την ίδια ώρα, στις τράπεζες έχει ξεκινήσει περίοδος διάθεσης των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ασχέτως με τις αρρυθμίες που φέρνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο και στο «σήκωμα» τζίρου, είναι μια εξέλιξη που σφραγίζει περαιτέρω την επιστροφή στην κανονικότητα για τον κλάδο που ταλαιπωρήθηκε για πολλά χρόνια, αλλοιώνοντας και πλήρως το momentum και την εικόνα του Χ.Α.

Χθες, η Εθνική Τράπεζα βγήκε με επιτυχία στις αγορές, για πρώτη φορά εντός του 2023, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με ομόλογο Tier 2, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,4 δισ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8%, ένα επιτόκιο αρκετά χαμηλό για τέτοια έκδοση. Είναι η πρώτη έκδοση αυτού του τύπου μετά το 2019, με τον τίτλο να έχει διάρκεια 10,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη και εκτιμάται ότι θα αξιολογηθεί με Ba3 από τον οίκο Moody's.

Την ίδια ώρα, μετά από ένα 8μηνο εξαιρετικών κερδών και συνολικά περισσότερων μηνών ακάθεκτης ανόδου, καθώς το ράλι ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2022, φαίνεται ότι οι επενδυτές πλέον δεν έχουν αναστολές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις και μάλιστα με ένταση. Αυτό φάνηκε και με τις περιπτώσεις των Epsilon Net και Αλουμύλ, φάνηκε και στο χθεσινό «άδειασμα» σε ποσοστό 15,94% στη Βιοκαρπέτ μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης και με φόντο τις ζημιές από τις πλημμύρες.

Παράλληλα, υπάρχουν και νέα πονταρίσματα. Χθες ξεχώρισαν με έμφαση οι Ελλάκτωρ (+3,99%), ΔΕΗ (+3,27%) και Helleniq Energy (2,60%), ενώ καλή εικόνα είχαν και οι Σαράντης, Πειραιώς, Cenergy Holdings, Τιτάν, Alpha Bank, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Profile, AVAX και Premia.

Κάποιες εξ αυτών έχουν πιεστεί πολύ τον Σεπτέμβριο, ενώ ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες αν συνυπολογιστεί η τιμή που είχαν στα υψηλά 9ετίας της αγοράς, στα τέλη Ιουλίου. Υπάρχουν αρκετές μετοχές που καταγράφουν διψήφιο ποσοστό απωλειών το μήνα Σεπτέμβριο, έχοντας διορθώσει σημαντικά, οπότε σε μια ενδεχόμενη καλυτέρευση του κλίματος, θα μπορούσαν να ελκύσουν νέο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί πως η αλλαγή του σκηνικού στο Χ.Α. τον τρέχοντα μήνα, μολονότι προήλθε από εσωτερικούς παράγοντες, εντούτοις συμπίπτει και με την έντονα επιδεινούμενη εικόνα των διεθνών αγορών, που λόγω επιτοκίων έχουν βρεθεί σε συνεχή πίεση. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν και στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, χάνοντας έως 1% με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στο -0,61%, ενώ μεγάλη πτώση κατέγραψαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street χθες το βράδυ χάνοντας ακόμη και άνω του 1,50%, με φόντο τις αποδόσεις των ομολόγων που κινούνται σε υψηλά 16 ετών.

Μολονότι λοιπόν φαίνεται πως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες (πλέον) στο Χ.Α. μετά τη διόρθωση αλλά και τη (νέα) γνώση που προσφέρουν οι δημοσιεύσεις μεγεθών, εντούτοις υπάρχει η αίρεση και η αβεβαιότητα από τις διεθνείς εξελίξεις.

Πώς διαμορφώνεται το «μωσαϊκό» των απωλειών τον Σεπτέμβριο

Στο χώρο του FTSE 25, τον Σεπτέμβριο πρώτη σε απώλειες είναι η μετοχή της Viohalco που υποχωρεί σε ποσοστό 24,39%, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος από τη λάμψη που είχε έως τα τέλη Αυγούστου, δεδομένου ότι τα κέρδη του 2023 πλέον είναι στο +32%, ενώ στη λήξη του 8μήνου έφταναν στο +75%.

Η θυγατρική της στο χώρο των μετάλλων ElvalHalcor υποχωρεί κατά 20%, υστερώντας έτσι κι αλλιώς (και), φέτος έχοντας άνοδο μόλις 8,77%, ενώ τα προσχήματα για τον όμιλο σώζει η Cenergy Holdings που μολονότι διορθώνει κατά 4,81% το Σεπτέμβριο, το 9μηνο είναι στο +122,85%.

Ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 13,88% δέχεται και η μετοχή της Alpha Bank τον τρέχοντα μήνα, ενώ στο 9μηνο είναι στο +34%, ενώ η Lamda Development υποχωρεί κατά 12,93% το μήνα, ενώ το 9μηνο είναι μόλις στο +0,68%, ευρισκόμενη μόνιμα εκτός κλίματος αγοράς.

Η Aegean Airlines έχει διορθώσει 16,82% έως τώρα τον Σεπτέμβριο, με το ράλι το 2023 να έχει περιοριστεί στο +107,56%, η Ελλάκτωρ χάνει 12,5% παρά το +7% το τελευταίο τριήμερο, ενώ σε επίπεδο έτους είναι στο +26,57%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά 10,90% το Σεπτέμβριο ενώ το 9μηνο είναι στο +49,19% και η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισει χθες σε νέα χαμηλά ενάμιση έτους, χάνοντας 10,24% τον τρέχοντα μήνα και 26,89% το 2023.

Κακή εικόνα σε μόνιμη βάση έχει η ΕΥΔΑΠ που υποχωρεί κατά 13% και 15,59% αντίστοιχα, κλείνοντας χθες σε νέο χαμηλό τριάμισι ετών, ενώ η Quest Συμμετοχών χάνει 8,56% το μήνα και κερδίζει 22,51% το 9μηνο.

Ο τίτλος της Helleniq Energy υποχωρεί κατά 9,31% το μήνα γυρνώντας αρνητικά (-1,19%) το 2023, ενώ η Τιτάν διορθώνει 7,51% το μήνα αλλά κερδίζει 41% φέτος. Ανθεκτική εικόνα τον τρέχοντα μήνα έχουν μετοχές όπως ΟΠΑΠ (+2,57%), Motor Oil (+2,17%), ΟΤΕ (-2,25%) και ΓΕΚ Τέρνα (-2,38%).

Στο χώρο του Mid Cap η μετοχή της Αλουμύλ σημειώνει πτώση 38% τον τρέχοντα μήνα, ευρισκόμενη στην κορυφή των απωλειών σε όλο το Χ.Α.. Η Πλαστικά Θράκης χάνει 22%, η Epsilon Net χάνει 19,83%, η AVAX -17,33%, η Entersoft -12,42%, ΕΧΑΕ -10,85%, Profile -10,76%, Intracom Holdings -10,38% και ΑΔΜΗΕ -6,74%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ο ανοικτός δρόμος προς τις 1.300 μονάδες και η «παρακαταθήκη» των 8,4 δισ.

Τα 8,4 δισ. που προσφέρθηκαν στο placement της Εθνικής αποτελούν επιβεβαίωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα ελληνικά assets και δείχνουν τον δρόμο της επιστροφής του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα άνω των 1.300 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εντυπωσιακό «σκούπισμα» μετοχών στο ΧΑ, κόντρα στο κακό διεθνές κλίμα

Μακριά από το χαμηλό ημέρας έκλεισαν χθες δείκτες και μετοχές, καθώς έγιναν σημαντικές αγορές με αιχμή τις τράπεζες και τα blue chips της πραγματικής οικονομίας που έφεραν τον υψηλότερο τζίρο για το 2024.
ΑΓΟΡΕΣ

Οδηγούν την κούρσα στο ΧΑ οι τράπεζες εν μέσω καταιγίδας... αναβαθμίσεων

Άνοδο της τάξεως του 50% για τις τραπεζικές μετοχές «βλέπουν» οι αναλυτές για το 2024. Μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης των υψηλών του καλοκαιριού και της προσέγγισης της περιοχής των 1.350 μονάδων βρίσκεται η αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό come back για το Χρηματιστήριο με υψηλά κέρδη μέσα στον Νοέμβριο

Μήνας που επανέφερε την αγορά σε υψηλά τριών μηνών και όχι μακριά από τα ρεκόρ του περασμένου Ιουλίου είναι ο Νοέμβριος. Οι παράγοντες που έφεραν την ανάκαμψη και οι μετοχές με διψήφια ποσοστά ανόδου.