ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Σήμα» και από τους «σκληρούς» της ΕΚΤ για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

Ακόμη και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης αναγνωρίζει ότι μπορεί να μην είναι αναγκαία μία αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ισχυρής άνοδος τιμών στα ομόλογα, αποδυναμώνεται το ευρώ.

Ακόμη και οι «σκληροί» κεντρικοί τραπεζίτες του Ευρωσυστήματος, όπως ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, αναγνωρίζουν πλέον τη σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού και προαναγγέλλουν γρήγορο τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων, δίνοντας σήμερα ισχυρή ώθηση στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλας Κνοτ, που θεωρείται ως ένας από τους εκπροσώπους της πτέρυγας των «γερακιών» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα (στην τηλεόραση του Bloomberg) ότι η νομισματική σύσφιξη πέρα από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε σύντομα να σταματήσουν την άνευ προηγουμένου εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων.

«Για τον Ιούλιο νομίζω ότι είναι μια αναγκαιότητα (σ.σ.η αύξηση των επιτοκίων), για οτιδήποτε πέρα από τον Ιούλιο θα ήταν το πολύ μια πιθανότητα, αλλά σε καμία περίπτωση μια βεβαιότητα», δήλωσε ο Κνοτ. «Από τον Ιούλιο και μετά, νομίζω ότι πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τι μας λένε τα δεδομένα σχετικά με την κατανομή των κινδύνων που περιβάλλουν το βασικό σενάριο».

Οι παρατηρήσεις αυτές, όπως σημειώνει το Bloomberg, σηματοδοτούν ότι οι προσδοκίες της αγοράς για δύο ακόμη αυξήσεις του επιτοκίου καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 4%, μπορεί να είναι υπερβολικές. Έτσι, στις αγορές παρατηρήθηκε σήμερα ισχυρή ανοδική κίνηση τιμών των ομολόγων και υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου από τα υψηλά ενάμιση έτους, καθώς οι traders άρχισαν να προσαρμόζονται στην προοπτική ότι το καταληκτικό επιτόκιο θα ανέλθει στο 3,75% και όχι στο 4%.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων υποχώρησε έως και 7 μονάδες βάσης στο 2,41%, που είναι χαμηλό δύο εβδομάδων. Το κοινό νόμισμα διαπραγματευόταν σχεδόν αμετάβλητο από χθες, στα 1,1243 δολάρια, ενώ πριν τις δηλώσεις του Κνοτ κέρδιζε νωρίτερα έως και 0,4%. Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων «βούτηξε» έως και λίγο χαμηλότερα από το 3,80%, ενώ χθες είχε ανεβεί έως και στο 3,94%.

«Η αγορά ήταν πολύ πεπεισμένη για ένα τερματικό επιτόκιο 4% μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου και τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε στο Bloomberg ο Τεοφίλ Λεγκράντ, στρατηγικός αναλυτής της Natixis. «Εάν τα "γεράκια" αρχίζουν επίσης να μιλούν για αβεβαιότητα, το τερματικό επιτόκιο στο 3,75% είναι μια πραγματική πιθανότητα», πρόσθεσε. Πάντως, το Bloomberb Economics εξακολουθεί να θεωρεί πιθανότερο ένα τερματικό επιτόκιο στο 4%.

Η ανακοίνωση πολιτικής που θα εκδώσει η ΕΚΤ στις 27 Ιουλίου μπορεί να περιέχει περισσότερες ενδείξεις για το πού κατευθύνεται το κόστος δανεισμού. Ενώ ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν πει ότι οι αυξήσεις μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν μέχρι το φθινόπωρο για να μειωθεί ο υποκείμενος πληθωρισμός, άλλοι ανησυχούν για την οικονομία των 20 κρατών της ευρωζώνης, η οποία μάχεται να βγει από την ύφεση.

Ο πληθωρισμός θα καθοδηγήσει τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ και μέχρι στιγμής καταγράφεται σημαντική μείωση, αλλά διατηρούνται και οι πιέσεις όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού. Ο Κνοτ εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για αυτό, τονίζοντας: «Φαίνεται ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί», δήλωσε σήμερα από την Ινδία, όπου συνεδριάζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20. «Αλλά τους επόμενους μήνες θα θέλαμε να δούμε λίγο πιο αποφασιστικά στοιχεία για σημαντική μείωση», πρόσθεσε.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, που τοποθετείται στην πλευρά των «περιστεριών» και έχει συστήσει προσεκτικές αυξήσεις στα επιτόκια, δήλωσε από την Ινδία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα. Ο Κνοτ χαρακτήρισε την άποψη ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί στον στόχο του 2% το 2024, αντί για το 2025, όπως προβλέπει σήμερα η ΕΚΤ, «αισιόδοξη».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι ακόμη και η αύξηση επιτοκίων του Ιουλίου θα πρέπει να εξετασθεί με μεγάλη προσοχή και με βάση τα στοιχεία. Επανέλαβε ότι θα εκπλαγεί αν υπάρξουν αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ τόνισε ότι και για τον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμη και για τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τα δεδομένα πριν προχωρήσει σε μια αύξηση, καθώς παρατηρείται σημαντική κάμψη του πληθωρισμού και επιβράδυνση της οικονομίας.

«Υπάρχουν καλά νέα για τον πληθωρισμό και ενδείξεις ότι ακόμη και ο πυρήνας θα συνεχίσει να πέφτει. Γνωρίζουμε ότι ο πυρήνας υστερεί σε σχέση με τον μετρούμενο πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, η οικονομία είναι αδύναμη. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα τον Σεπτέμβριο και γι' αυτό είμαι πολύ, πολύ αγνωστικιστής για το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων τότε», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Σχετικά με τον Ιούλιο και απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πραγματικά απαραίτητη μια αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει: «Θίγετε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα εδώ. Βασιζόμαστε σε δεδομένα, πρέπει να επανεξετάσουμε τα στοιχεία πολύ προσεκτικά τον Ιούλιο, ιδίως την αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας». Όπως διευκρινίζει, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αλλάξει κατεύθυνση και να αναιρέσει την καθοδήγηση που έχει δώσει για αύξηση τον Ιούλιο. «Αν οι εξελίξεις δείξουν ότι δεν είναι απαραίτητο, δεν θα το κάνουμε», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει: «Δεν υπάρχει καμία ιερή υπόσχεση. Βασιζόμαστε στα δεδομένα. Αυτό είναι που έχει σημασία. Και έχουμε χρησιμοποιήσει εκφράσεις για τον Ιούλιο όπως "πιθανό". Αλλά τα δεδομένα έχουν πλέον γίνει πιο αδύναμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bitcoin
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ... θάβει το Bitcoin: Τίναγμα ψόφιας γάτας είναι η τελευταία άνοδος

Το Bitcoin έχει αποτύχει ως μέσο πληρωμών και έχει μηδενική αξία ως επενδυτικό μέσο. Αυτό δεν αλλάζει με την έγκριση των ETF στις ΗΠΑ, προειδοποιεί η ΕΚΤ και κάνει λόγο για επικίνδυνη κερδοσκοπική φούσκα.
bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποκλιμάκωση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Η προσδοκία ταχύτερης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε διάφορους επενδυτικούς δείκτες, τροφοδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά.
Bonds, Omologa, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τέλεια καταιγίδα» στα ευρωπαϊκά ομόλογα, νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

Βίαιο sell-off στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με σημείο εκκίνησης τα νέα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιταλίας, αλλά και της Γαλλίας. Ρεκόρ δεκαετίας στην απόδοση των ιταλικών ομολόγων. Κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας για την Ελλάδα.
EKT, ECB, Lagarde, Davos
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείνει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων: Πώς κινούνται η Fed και η ΕΚΤ

Αλλάζει γραμμή η αμερικανική κεντρική τράπεζα και συνδέει τις επόμενες κινήσεις με τα οικονομικά στοιχεία, ενώ οι αγορές προεξοφλούν ύφεση και μείωση επιτοκίου μέσα στο 2023. Κοντά στο τέλος των δικών της αυξήσεων και η ΕΚΤ.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Το μικρό θαύμα των ελληνικών ομολόγων, η αναβάθμιση και τα 28 τρισ. δολ.

Χωρίς να έχουν υποστήριξη από την ΕΚΤ για εννέα μήνες, τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν καλύτερα από τα ιταλικά. Επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία και πρόσβαση σε κεφάλαια 28 τρισ. «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

«Καίνε» επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα: Απώλειες 21% σε δώδεκα μήνες

Ζημιές μεγαλύτερες από τους ιταλικούς τίτλους και σχεδόν διπλάσιες από τους γερμανικούς έφεραν στους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους δείκτες της S&P. Πώς φθάσαμε στο σπάνιο φαινόμενο της παγκόσμιας bear market στα ομόλογα.