Την έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε αυτήν, αναφέρεται ότι κάποιοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία μειώνονται, ύστερα κι από την επίτευξη της πρώτης φάσης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και της μικρότερης πλέον πιθανότητας για «σκληρό» Brexit χωρίς συμφωνία.
Ταυτοχρόνως, η νομισματική πολιτική παραμένει φιλική προς την ανάπτυξη και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι φαίνονται ενδείξεις σταθεροποίησης της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε υποτονικά όμως επίπεδα. Η παγκόσμια οικονομία βαίνει προς μία σταθεροποίηση, με αργή τάση ανάκαμψης όμως, ενώ δεν έχουμε φτάσει το σημείο καμπής ακόμα.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η παγκόσμια ανάπτυξη θα αυξηθεί μέτρια, από 2,9% το 2019, στο 3,3% το 2020 και στο 3,4% το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόβλεψη του Οκτωβρίου υποστήριζε πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί με 3% το 2019 και 3,4% το 2020.
Η νέα του πρόβλεψη, προς τα κάτω, οφείλεται κυρίως στην υποβάθμιση της πρόβλεψης για την Ινδία.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η ανάπτυξη αναμένεται να παρουσιάσει μικρή πτώση, από 1,7% το 2019, στο 1,6% το 2020 και 2021.
Η πρόβλεψη για τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι ότι η ανάπτυξη θα φτάσει από 3,7% το 2019, στο 4,4% το 2020 και στο 4,6% το 2021, αναθεωρώντας καθοδικά την εκτίμηση για όλες τις χρονιές.
Θετική αναθεώρηση προβλέψεων για την Κίνα, κατά 0,2%, στο 6% το 2020, μετά την εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπροσθέτως, το Ταμείο σημειώνει ότι νέες εντάσεις ίσως έρθουν στο προσκήνιο ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, σχετικά με το εμπόριο.
Εν κατακλείδι, παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης, η παγκόσμια προοπτική παραμένει υποτονική ενώ δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σημείο καμπής.