Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον «πολύ σίγουρο» ότι η παγκόσμια οικονομία θα δει μια ήπια προσγείωση, δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται γύρω στα μέσα του έτους.
«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η παγκόσμια οικονομία είναι τώρα έτοιμη για αυτή την ήπια προσγείωση που ονειρευόμαστε», μετά από μερικές από τις πιο απότομες αυξήσεις επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε η Κρ. Γκεοργκίεβα στη Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι.
Σχετικά με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων σε κορυφαίες οικονομίες, όπως αναφέρει το Ρόιτερς, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε: «Περιμένω να δω μέχρι τα μέσα του έτους τα επιτόκια να κινούνται προς την κατεύθυνση που κινείται ο πληθωρισμός τον τελευταίο χρόνο».
Προειδοποίησε να περιμένουμε το απροσδόκητο στον απόηχο της πανδημίας COVID-19 και δήλωσε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα επηρεάσει τις παγκόσμιες οικονομίες.
«Φοβάμαι περισσότερο μια μακροχρόνια διάρκεια της σύγκρουσης, διότι (αν) συνεχίζεται και συνεχίζεται ο κίνδυνος των δευτερογενών επιπτώσεων αυξάνεται», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τον κίνδυνο διάχυσης από τη διώρυγα του Σουέζ», είπε αναφερόμενη στις πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. «Αλλά αν υπάρξουν και άλλες ακούσιες συνέπειες όσον αφορά το πού πηγαίνουν οι μάχες, τότε μπορεί να γίνει πολύ πιο προβληματικό για τον κόσμο συνολικά».
Δυσοίωνες προοπτικές για τη Ρωσία
Παράλληλα σε συνέντευξή της στο CNBC η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στη ρωσική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ ισχυρούς αντίθετους ανέμους, παρά την πρόσφατη αναβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξή της.
Όπως τόνισε έχει δεχθεί πολύ ισχυρά πλήγματα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, εξαιτίας των κυρώσεων από τη Δύση, αν και το ΔΝΤ αναβάθμισε την εκτίμησή του για ανάπτυξη 2,6% φέτος έναντι 1,1% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2022.
«Αυτό που μας λέει είναι ότι πρόκειται για μια πολεμική οικονομία στην οποία το κράτος – το οποίο ας θυμηθούμε, είχε ένα πολύ σημαντικό απόθεμα, που χτίστηκε επί πολλά χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας – επενδύει σε αυτήν την πολεμική οικονομία. Αν κοιτάξετε τη Ρωσία, σήμερα, η παραγωγή αυξάνεται, [για τον] στρατό, [και] η κατανάλωση μειώνεται. Και κάπως έτσι έμοιαζε κάποτε η Σοβιετική Ένωση. Υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες έχουν εκτοξευθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, με την αύξησή τους, βάσει του τρέχοντος προϋπολογισμού να φθάνει περίπου στο 30% των συνολικών δημόσιων δαπανών, ενώ στο διάστημα 2023 - 2024 αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 70%.
Ένα ακόμη αρνητικό σημείο για τη ρωσική οικονομία έγκειται στο γεγονός ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα περί των 800.000 ανθρώπων κυρίως υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εξειδίκευσης, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις εξόριστων ακαδημαϊκών που συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. «Πιστεύω ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολες στιγμές λόγω της εκροής ανθρώπων και λόγω της μειωμένης πρόσβασης στην τεχνολογία που συνοδεύει τις κυρώσεις», τόνισε η κα Γκεοργκίεβα και προσέθεσε ότι «επομένως, παρόλο που αυτός ο αριθμός μοιάζει με καλό νούμερο, υπάρχει μια μεγαλύτερη ιστορία πίσω από αυτό, και δεν είναι μια πολύ καλή ιστορία».