Ως ιδιαίτερα θετική θεωρεί την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής ο οίκος DBRS, ενώ σημειώνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση της οικονομίας μετά τις εκλογές.
Στο σχόλιό του ο οίκος αξιολόγησης το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κέρδισε 146 από τις 300 έδρες στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρόκειται για πέντε έδρες που υπολείπονται από τη συνολική πλειοψηφία. Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 40,8% (146 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 20,1% (71 έδρες), το ΠΑΣΟΚ 11,5% (41 έδρες), το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) 7,2% (26 έδρες) και η Ελληνική Λύση (ΕΛ) 4,5% (16 έδρες).
Η ΝΔ επιδιώκει τώρα νέες εκλογές που αυτή τη φορά θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που θα μπορούσε να επιτρέψει στη ΝΔ να κερδίσει μια ισχυρή πλειοψηφία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι αρχηγοί του δεύτερου και του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος. Προς το παρόν, η 25η Ιουνίου 2023 φαίνεται η πιο πιθανή ημερομηνία για τις δεύτερες εκλογές.
Οι εκλογές διεξήχθησαν με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής. Παρά το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος ψηφίστηκε το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τέθηκε σε ισχύ για χρήση μόνο μετά τις προηγούμενες εκλογές του 2019. Τον Ιανουάριο του 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε έναν άλλο νέο εκλογικό νόμο που επανέφερε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που επαναφέρει το στοιχείο των bonus points. Καθώς ο νόμος δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους που απαιτούνταν για να τεθεί άμεσα σε ισχύ η αλλαγή, αυτό το εκλογικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο τώρα. Μοιάζει με το σύστημα ενισχυμένης εκπροσώπησης που ίσχυε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αν και υπολογίζεται με βάση διαφορετικό τύπο. Εξασφαλίζει έως και 50 επιπλέον έδρες για το κόμμα που κερδίζει.
Εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της, σε συνδυασμό με το ίδιο υψηλό ποσοστό των κομμάτων που δεν φτάνουν το όριο του 3%, το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία για τη ΝΔ. Αυτό θα φέρει άλλη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της δώσει εντολή να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τις αναμενόμενες δαπάνες ύψους 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, συμβάλλουν στην πιθανή βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από την DBRS Morningstar σε ΒΒ (υψηλή) με Σταθερή τάση.
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει βιώσει μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης. Οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και η στήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποστήριξαν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021 και το 2022.
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηριζόμενο από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως από την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα. Η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023 της κυβέρνησης, η δημοσιονομική θέση θα βελτιωθεί περαιτέρω φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 163% του ΑΕΠ. Έχουμε την άποψη ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία, ωστόσο παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με οικονομικές κληρονομιές, όπως ο πολύ υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους και το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα σε σύγκριση με τους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ.