Σαν να αποτελεί τετελεσμένο γεγονός η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζουν από χθες τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την καθαρή νίκη της ΝΔ στις εκλογές, που φαίνεται ότι «κλειδώνει» τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις 25 Ιουνίου και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε σύντομο χρόνο.
Τα ξένα funds μπήκαν χθες σε μια σκυταλοδρομία νέων τοποθετήσεων στην ελληνική αγορά και έγιναν οι κύριοι συντελεστές ενός μοναδικού φαινομένου στα χρηματιστηριακά χρονικά: Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 362,6 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για «κανονικές» συνεδριάσεις, δηλαδή για συνεδριάσεις χωρίς έκτακτα γεγονότα, όπως οι αναδιαρθρώσεις δεικτών MSCI ή FTSE, ή κάποιο μεγάλο placement. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για τζίρο που αντιστοιχεί σε πέντε ημέρες συναλλαγών, με βάση τον μέσο ημερήσιο όρο για το 2022, που ήταν 72 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως τζίρος περίπου στα ίδια επίπεδα με τον χθεσινό είχε καταγραφεί στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Τότε είχε ανέλθει στα 377 εκατ. ευρώ, όμως αυτό ήταν αποτέλεσμα της εισόδου της Motor Oil στον MSCI Standard Greece οπότε έγινε ισχυρό rebalancing που επηρέασε και άλλους τίτλους.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι στην αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άτυπο rebalancing, που θυμίζει και όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου σε μόλις 18 συνεδριάσεις διακινήθηκαν συνολικές συναλλαγές 2,5 δισ. ευρώ υπό την προσδοκία της αναβάθμισης, πριν έρθει στις 18/2 το δυστύχημα των Τεμπών να τα αλλάξει όλα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, funds που κινούνται στις αναδυόμενες αγορές -όπου εξακολουθεί να συγκαταλέγεται η ελληνική- «χτίζουν» μεθοδικά τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο και πρωτίστως σε τραπεζικές μετοχές, προεξοφλώντας ότι πολύ συντομότερα από όσο αναμενόταν μέχρι πρόσφατα θα έλθει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η επιστροφή του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές των δεικτών MSCI και FTSE.
Αυτές οι αναβαθμίσεις θα επιτρέψουν στα πιο συντηρητικά -και πολύ μεγαλύτερα σε υπό διαχείριση κεφάλαια- funds των ανεπτυγμένων αγορών να επανέλθουν στην Ελλάδα, κάτι που θα επιτρέψει στα funds που πήραν γρήγορα θέσεις να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές.
Ασχέτως αν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έρθει μέσα στις πρώτες 100 ημέρες, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός, ή αν θα τραβήξει λίγο μακρύτερα, η αντιμετώπιση που έχουν οι ξένοι επενδυτές προς το Χ.Α. αρχίζει να θυμίζει όσα συμβαίνουν από καιρό στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων είναι ευθέως συγκρίσιμες με αυτές των αντίστοιχων ιταλικών, παρότι η Ιταλία έχει την επενδυτική βαθμίδα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, λοιπόν, έγινε μια… πρόβα αναβάθμισης για την ελληνική αγορά, με μεγάλες εισροές ξένων κεφαλαίων, οι οποίες εστίασαν κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, στις οποίες αντανακλώνται περισσότερο οι προσδοκίες για τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Στις τραπεζικές μετοχές ο τζίρος έφτασε τα 202 εκατ. ευρώ, που αποτελούν επίσης ρεκόρ για μια «κανονική» συνεδρίαση.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν ο καταλύτης για να λυθεί κάθε αναστολή των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, που πλέον αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους. Μετά τις 25 Ιουνίου, η Ελλάδα θα έχει, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, μια αυτοδύναμη και πολύ ενισχυμένη κυβέρνηση, η οποία θα έχει το τοπίο «καθαρό» για μια τετραετία που δείχνει ότι έχει όλα τα φόντα να είναι μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης, σε όλα τα επίπεδα.
Η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν βγει από μια 12ετία καθαρτηρίου και πλέον το πεδίο είναι ανοικτό και λίαν ευνοϊκό για έναν νέο ενάρετο κύκλο, με ισχυρή ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψη και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, που συνολικά, μαζί με τη μόχλευση, θα φέρουν στην Ελλάδα κοντά στα 100 δισ. ευρώ, στη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση της χώρας μεταπολεμικά.
Ολόκληροι κλάδοι θα αλλάξουν φυσιογνωμία, οι υποδομές θα μεταμορφωθούν και, αν γίνει χρηστή αξιοποίηση των κεφαλαίων, μπορούν να μπουν τα θεμέλια για μια άλλη Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. αποκτά βάθος και ωριμάζει, κάτι που πρωτίστως έχει αντανάκλαση στις τραπεζικές μετοχές. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή συνεδρίαση η αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών «άλλαξε πίστα» με το ανοδικό ξέσπασμα του κλαδικού δείκτη κατά 12,47%.
Πλέον, οι τραπεζικές μετοχές είναι κοντά στο να πάψουν να ενσωματώνουν μεγάλες εκπτώσεις στις αποτιμήσεις τους σε σχέση με τη λογιστική τους αξία, εκπτώσεις που ήταν εύλογο να υπάρχουν όσο η χώρα παρέμενε σε κατηγορία υψηλού κινδύνου, αλλά πλέον αξιολογούνται με διαφορετικό τρόπο από τους επενδυτές, όσο γίνεται σαφές ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι θέμα λίγου χρόνου.
Σε διαδικασία ανατιμολόγησης βρίσκονται και άλλες μετοχές που επηρεάζονται, λιγότερο ή περισσότερο, από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις προοπτικές που ξεδιπλώνονται. Χαρακτηριστικότερη η περίπτωση της ΔΕΗ, που έκανε ράλι +15,93% χθες, σε ένα πολύ εμφατικό ξέσπασμα, δείχνοντας ότι οι δοξασίες περί κρατικοποίησης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο παράδοξες και αν ακούγονταν, επηρέαζαν την αγορά, κρατώντας δέσμιες τις αποτιμήσεις.
Το ίδιο συνέβη και με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που έκλεισε με τα περισσότερα κέρδη στον κλάδο (+15,30%), καθώς και αυτή ήταν στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ περί κρατικοποίησης. Καλή εικόνα παρουσίασε σχεδόν όλη η μεγάλη κεφαλαιοποίηση αλλά και το σύνολο του ταμπλό, μιας και 45 μετοχές είχαν άνοδο άνω του 5%. Επίσης, η μετοχή της ΕΧΑΕ έκλεισε με ράλι 11,52% στα 4,60 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέο ρεκόρ τριετίας, καθώς ωφελείται τα μέγιστα από την αναβαθμισμένη εικόνα του Χ.Α. και τους μεγάλους τζίρους.
Θέμα χρόνου οι 1.400 μονάδες, λένε οι χρηματιστές
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση του χρηματιστηρίου είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), Ευάγγελος Χαρατσής, που τονίζει στο BD πως «πλέον είναι θέμα χρόνου οι 1.400 μονάδες».
«Το ταμπλό μιλάει μόνο του. Δεν χρειάζεται να λέμε πολλά. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών είναι μεγάλος, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν εκκωφαντικό για μια κυβέρνηση που είναι φιλική προς τις επενδύσεις. Πλέον είναι θέμα χρόνου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα αλλάξει όλο το status quo των ελληνικών επενδυτικών assets και κατόπιν θα έρθει και η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές, από το 2024 και μετά», τονίζει ο χρηματιστής.
Συνεχίζοντας, ο κ. Χαρατσής σημειώνει πως «αυτά τα νέα είναι ικανά για να δίνουν δυναμική στην αγορά από εδώ και πέρα, δεδομένου ασφαλώς ότι οι αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι πολύ χαμηλές, σε σύγκριση πάντα με ό,τι ισχύει στο εξωτερικό. Πλέον, είναι θέμα χρόνου οι 1.400 μονάδες, ίσως και πολύ σύντομα. Το ταμπλό δείχνει πολύ μεγάλη δυναμική».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει πως «πλέον η επενδυτική βαθμίδα έρχεται πολύ πιο κοντά οπότε η αγορά σπεύδει να προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη. Παράλληλα, το short squeeze βοηθάει σημαντικά την κίνηση. Η αγορά γνωρίζει καλά πως νέα πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια θα εισρεύσουν αμέσως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».
Για το Γενικό Δείκτη ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «τα επίπεδα των 1.261 μονάδων είναι ο πρώτος στόχος, ενώ ουσιαστικό επίπεδο στόχου σε μεγάλη εικόνα, είναι η ζώνη των 1.400 μονάδων, που είναι τα υψηλά του 2013. Πλέον, οι 1.140 μονάδες έχει γίνει το κύριο επίπεδο στήριξης».
Ο ίδιος θυμίζει πως πλέον ο Γ.Δ. κερδίζει κοντά στο 30% (29,20%) από τις αρχές του έτους με τον τραπεζικό δείκτη στο +55%, καθιστώντας το Χ.Α. πρωταθλήτρια αγορά σε αποδόσεις παγκόσμια. Επίσης, σημειώνει πως το Χ.Α. είχε σπάσει τη συσσώρευση από τον περασμένο Ιανουάριο, και όλο το αυτό το διάστημα δεν έκανε κάποιου είδους έξαρση, μιας και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία. «Αυτό που έγινε σήμερα (σ.σ.: χθες) θα γίνονταν ούτως ή άλλως, απλώς δεν γνωρίζαμε το timing. Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν αρκετά για να κάνουν την διαφορά. Η εικόνα της απόδοσης του 10ετούς να υποχωρεί 5% χθες, έχοντας 40 μονάδες βάσεις τιμές κάτω από την Ιταλία ενώ ακόμα είμαστε χωρίς επενδυτική βαθμίδα, λέει πολλά».