Η ώρα της αλήθειας για τις εκλογές πλησιάζει, καθώς έμειναν μόλις πέντε συνεδριάσεις έως τις κάλπες που θα κρίνουν πολλά περισσότερα από το ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια, έστω και αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος εκλογών στις αρχές του Ιουλίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει εκ νέου στις εφτά μονάδες, με τάσεις περαιτέρω διεύρυνσης όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες.
Παράλληλα, χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίες μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη, παίρνοντας το ρίσκο να περιχαρακώσει το στόχο του, που δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Αυτό σημαίνει πως πλέον θα δοθεί η μάχη για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές που για την αγορά αυτό θα είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο και αυτό που έχει ήδη φανεί πως θα φέρει πιο γρήγορα την επενδυτική βαθμίδα.
Το Χρηματιστήριο την προηγούμενη εκλογική χρονιά, το 2019, έκλεισε με άνοδο 50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +101% σε επίπεδο τραπεζών, επιδόσεις που το έφεραν στην πρώτη θέση παγκοσμίως εκείνο το έτος. Κατόπιν, το 2020 ήρθε ο Covid-19 να βάλει φρένο, ενώ το 2022 είχαμε την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Πέρυσι το Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 4,08% «επιστρέφοντας» δύο φορές από μεγάλες απώλειες, βγάζοντας ανοδικά μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας οι διεθνείς δείκτες καταποντίστηκαν.
Φέτος, τους πρώτους 4,5 μήνες το Χ.Α. έχει ξανά εξαιρετική πορεία, καθώς το +20,75% του Γενικού Δείκτη είναι μια από τις δύο – τρεις κορυφαίες παγκοσμίως. Ο FTSE 25 κερδίζει 21,46% το ίδιο διάστημα, ο Mid Cap είναι στο +17%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 33,19%.
Η αγορά λοιπόν όλο το τελευταίο διάστημα δείχνει να ποντάρει στο καλό για αυτήν σενάριο, που είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης υπό τον Κ. Μητσοτάκη, ώστε να συνεχιστούν οι πολιτικές που έχουν φέρει την αγορά στο να διασπάσει μετά από οκτώ χρόνια τις 1.000 μονάδες και κατόπιν τις 1.100 μονάδες.
Μπορεί ως επίδοση οι 1.000 ή οι 1.100 μονάδες να μην είναι κάτι συνταρακτικό, ειδικά αν συγκριθούν με τις επιδόσεις των ξένων δεικτών όλη την προηγούμενη 12ετία, όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης 8ετίας, ουδέποτε ο Γ.Δ. μπόρεσε να «σπάσει» το όριο των 1.000 ή των 1.100 μονάδων.
Η αγορά αποκατέστησε ταχύτατα το πτωτικό ρήγμα του Μαρτίου όταν είδε ακόμη και τις 998 μονάδες ενδοσυνεδριακά (στις 20/3) και με αξιοσημείωτη κίνηση άγγιξε ξανά τα υψηλά οκτώμισι ετών και τις 1.135 μονάδες την εβδομάδα που παρήλθε, έστω και αν δεν έκανε την υπέρβαση σε αυτή τη φάση.
Με λίγα λόγια, η κίνηση της αγοράς, είναι ευθέως ανάλογη της διαμόρφωσης των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων. Το Μάρτιο, μετά τα Τέμπη η διαφορά συρρικνώθηκε μεταξύ τριών και τεσσάρων μονάδων, εξού και η μεγάλη πτώση του Γ.Δ., ενώ πλέον η «ψαλίδα» έχει ανέλθει ξανά στις εφτά μονάδες, με το χρηματιστήριο ξανά κοντά στο να κάνει ρεκόρ οκτώμισι ετών.
Ο Μάιος κινείται θετικά, πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση που τον θέλει έναν διορθωτικό μήνα, με το Χ.Α. μάλιστα να αυτονομείται έναντι των διεθνών αγορών. Κλείνοντας θετικά στις οκτώ από τις εννέα συνεδριάσεις έως τώρα του μήνα, ο Γ.Δ. κερδίζει 3,47%, ο FTSE 25 είναι στο +4,03%, ο Mid Cap +1,96% και οι τράπεζες +7,34%. Ακόμα και την περασμένη εβδομάδα, το Χ.Α. αυτονομήθηκε έναντι των διεθνών αγορών, με το Γ.Δ. στο +1,04% και τις τράπεζες στο +2,33%.
Ηλ. Ζαχαράκης: Το Χ.Α. έχει χαρακτηριστικά bull αγοράς
Σε χθεσινή του ανάλυση, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «πλέον έμεινε μόλις μία εβδομάδα από τις εκλογές που σαφώς δεν επηρέασαν αρνητικά την αγορά όπως πολλοί περίμεναν. Το τελευταίο σαν δεδομένο έχει αφήσει αρκετά κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν περιμένοντας τις εξελίξεις, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα η αγορά δύσκολα να πιέζεται ιδιαίτερα.
Από την άλλη, μπροστά μας όπως όλα δείχνουν η αγορά έχει διασπάσει ανοδικά μία πολυετή συσσώρευση χωρίς ακόμα να έχει δώσει μεγάλη επιθετική τάση. Αυτό αργά ή γρήγορα θα έρθει, ενώ ο τρόπος που κινείται μέχρι τώρα είναι χαρακτηριστικό μία bull αγοράς. Η αγορά είναι λογικό να περιμένει την δημιουργία μίας κυβέρνησης, οπότε οι πρώτες εκλογές θα δείξουν και τις πιθανότητες.
Η επενδυτική βαθμίδα είναι μπροστά μας, κάτι που οι συμμετέχοντες το ξέρουν και δύσκολα βγαίνουν πωλητές, καθώς όσο ο χρόνος περνάει, νέα funds και ιδιώτες αποφασίζουν να τοποθετηθούν. Να θυμίσουμε ότι πολλά funds βάσει καταστατικού θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν στην αγορά μετά την επενδυτική βαθμίδα».
Ο CEO της Fast Finance συμπληρώνει πως «ο Γ.Δ. μετά από καιρό πρωτοστατεί σε απόδοση μιας και ανά περίοδο κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Στην παρούσα φάση, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC και Τιτάνας κάνουν την διαφορά. Παρόλα αυτά, δεν βλέπουμε ακόμα την διάχυση της ρευστότητας στο σύνολο του ταμπλό αλλά παράλληλα δεν βλέπουμε και αποφασισμένους πωλητές να ρευστοποιούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Τεχνικά, η αγορά συνεχίζει σε μεγάλη εικόνα όσο συντηρεί τις 1.075 μονάδες, ενώ οι 1.100 μονάδες είναι το επίπεδο που συντηρεί τη βραχυπρόθεσμη τάση και μένει να δούμε ένα νέο υψηλό για συνέχιση της κίνησης».
Τέλος, ο χρηματιστής τονίζει πως «πρέπει να θυμόμαστε πως όταν αγορές ή μετοχές έχουν καλές αποδόσεις στα μέσα της χρονιάς, είναι λογικό να τερματίζουν και την χρονιά με υψηλότερα κέρδη. Η ελληνική αγορά μετά από πολλά χρόνια δείχνει σημάδια ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής για τα επόμενα χρόνια. Αν δούμε το γράφημα του Γενικού Δείκτη, η φάση που βρισκόμαστε θυμίζει το 1997. Και θυμόμαστε τι ακολούθησε αμέσως μετά. Ουσιαστικό επόμενο επίπεδο σε μεγάλη εικόνα είναι οι 1.400 μονάδες, ενώ το μεγάλο πλέον επίπεδο στήριξης της αγοράς είναι οι 1.000 μονάδες».