ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Κυρίαρχοι οι αγοραστές εκτιμούν οι αναλυτές

Ο τομέας των τραπεζών αναμένεται ότι θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά και τα χθεσινά θετικά μεγέθη της Alpha Bank. Στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές, λόγω του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Με σταθερή αιχμή τις τράπεζες στη χθεσινή συνεδρίαση η αγορά κινήθηκε ισχυρά ανοδικά, υπεραποδίδοντας εκ νέου έναντι των ευρωπαϊκών, μία τάση που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί και σήμερα. 

Οριακές οι μεταβολές στα προθεσμιακά συμβόλαια για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να υποχωρεί μόλις 0,01%, τον FTSE 100 να έχει απώλειες 0,09%, ενώ 0,13% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,10%. Μεικτές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, ο Dow Jones υποχώρησε 0,17% στις 33.618,69 μονάδες, με τον S&P 500 να έχει οριακή άνοδο 0,05% στις 4.138,12 μονάδες, ενώ κέρδη 0,18% στις 12.256,92 μονάδες εμφάνισε ο Nasdaq. 

Σήμερα στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα παραμείνει ο τραπεζικός κλάδος, μετά και την ανακοίνωση αύξησης κερδών 24% από την Alpha Bank αλλά και τη δέσμευση ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην καταβολή μερίσματος, κάτι που είχε ανακοινώσει και η Τρ. Πειραιώς, ενώ εκτιμάται ότι το ίδιο θα πράξουν τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική Τράπεζα. Η επιστροφή στην πολιτική καταβολής μερισμάτων αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αφήσει πίσω του την σκληρή προηγούμενη 10ετία και συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που έχουν υγιή δεδομένα, με τις προοπτικές για ακόμη υψηλότερη κερδοφορία. 

Παράλληλα η προεκλογική περίοδος, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί έως ένα βαθμό ως υποτονική, δεν φαίνεται να απασχολεί την αγορά. Είτε γιατί έχει προεξοφληθεί ότι στις 21 Μαΐου δεν θα υπάρξει εκλογή κυβέρνησης είτε γιατί, όπως έχουν αναφέρει αρκετοί διεθνείς αναλυτές, εκτιμάται ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει -το πιθανότερο στις 2 Ιουλίου – θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα εφαρμόσει μία μετριοπαθή δημοσιονομική πολιτική. 

«Αναμένουμε ότι η ελληνική αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Euroxx, με τη Eurobank Equities να σημειώνει ότι «Για σήμερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ δείχνουν ένα ελαφρώς θετικό άνοιγμα, αλλά αναμένουμε μια νευρική συνεδρίαση εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ».  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο, Μετοχές, Αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη το "January Effect" στο XA, δεκάδες μετοχές σε νέα υψηλά

Το λεγόμενο January Effect είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο +4,65% φτάνοντας σε νέα υψηλά 16ετίας. Πρωταγωνιστούν με +11,56% οι τράπεζες. 44 μετοχές έχουν δει τον Ιανουάριο νέα υψηλά.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα υψηλά 16 ετών το ΧΑ με τράπεζες και επιλεκτικές αγορές σε blue chips

Στις 2.219,59 μονάδες με άνοδο 0,59% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης δεχόμενος ώθηση από τις εκθέσεις των ξένων αναλυτών. Άλμα 8% για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και κέρδη που ξεπέρασαν το 2% για Εθνική και Aktor.